Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Το πραγματικό διακύβευμα των αμερικάνικων εκλογών


Από το Μυστήριο
Στις 8 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν νέο Πρόεδρο και εμείς θα ησυχάσουμε από τους fans των αμερικάνικων εκλογών, και δη τους Έλληνες εκείνους που εδώ και τόσους μήνες ξυπνάνε και κοιμούνται με την εικόνα του Ντόναλντ ή της Χίλαρι στο προσκεφάλι τους.
Το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις αμερικάνικες εκλογές θα μπορούσε ενδεχομένως να αναζητηθεί στη συνειδητή μειονεξία πολλών συμπολιτών μας για τα ελληνικά τεκταινόμενα. Αναλόγως οι εν λόγω υποστηρίζουν φανατικά μία ομάδα της Premier League ή τους Sacramento Kings στο ΝΒΑ. Φυσικά οι ίδιοι δικαιολογούν στην ενασχόλησή τους στη μοναδική ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται πολιτικές εξελίξεις σε μία χώρα που το πολύ να έχουν πάνε για εκδρομή στη Νέα Υόρκη.
Τέλος πάντων, θα εκλεγεί ένας από τους δύο υποψηφίους, οι οποίοι είναι μακράν από τους πιο άχρηστους και καραγκιόζηδες υποψηφίους όλων των εποχών.
Ως εκπρόσωπος του κατεστημένου η Χίλαρι έχει την απόλυτη στήριξη όλων των διαπλεκόμενων της Ουάσιγκτον, αλλά ενδεχομένως να μην της φτάσει, καθώς το μόνο της επίτευγμα είναι ότι αποδέχθηκε πειθήνια τον ρόλο του κερατά ως πρώτη κυρία και ο Μπιλ δεν υποχρεώθηκε τότε σε καθαίρεση. Και τώρα αξιώνει την ανταμοιβή της.
Ο Τραμπ από την άλλη, αν και φοροφυγάς πολυεκατομμυριούχος, έχει πετύχει να εκπροσωπεί εκείνους που νιώθουν ότι έχουν τεθεί στο περιθώριο από το κατεστημένο. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ αυτό το κομμάτι του πληθυσμού έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και έχει πετύχει πολιτικές νίκες. Είναι όμως τόσο καραγκιόζης ο Τραμπ, που σοκάρει.
Συνεπώς όποιος και να εκλεγεί μικρή η διαφορά. Ομπάμα δεν θα είναι κανείς τους και οι ΗΠΑ θα ξαναρχίσουν να βομβαρδίζουν τον πλανήτη.


Αγνοώ πλήρως τους υποψηφίους αντιπροέδρους, μια και μόνο ο Φράνσις Άντεργουντ κατόρθωσε να ξεπαστρέψει τον Πρόεδρο και να γίνει εκείνος χαλίφης στην θέση του χαλίφη. Εντάξει και ο Λίντον Τζόνσον. Αλλά έπρεπε να δολοφονηθεί πρώτα ο Κέννεντι.
Οπότε το πιο σημαντικό διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η Πρώτη Κυρία. Αν οι Αμερικάνοι θέλουν για Πρώτη Κυρία έναν πρώην πρόεδρο που στον ελεύθερο χρόνο του όταν ήταν πρόεδρος βομβάρδιζε ό,τι δεν του άρεσε (Σερβία), έπαιζε σαξόφωνο και τσιλιμπούρδιζε με ευτραφούλες, θα ψηφίσουν Χίλαρι. Τώρα στον άπλετο ελεύθερο χρόνο του ο Μπιλ συνομιλεί με τον Αλέξη.


Αν οι Αμερικάνοι είναι όμως σοβαροί θα το ρίξουν δαγκωτό Τραμπ για να έχουν Πρώτη Κυρία τη Μελάνια. Η οποία Μελάνια - δεν θα το πιστέψετε - ήταν μοντέλο και κατάγεται από τη Σλοβενία. Έχει πείσει δε με τις δημόσιες εμφανίσεις και τις κατά καιρούς φωτογραφίσεις της ότι έχει πολλά να δώσει στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Η επιλογή για τους Αμερικάνους είναι, φρονώ, μονόδρομος. Και παρά τα όσα λένε για την ευφυΐα τους, θέλω να πιστεύω ότι δεν πιαστούν αμερικανάκια.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ