Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Ιταλία
FRANCESCO GUARASCIO / REUTERS
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην ιταλική κυβέρνηση προειδοποιητική επιστολή σχετικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017 διότι η Ρώμη δεν μειώνει το δημοσιονομικό της έλλειμμα όσο είχε υποσχεθεί.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε παρουσιάσει προϋπολογισμό που περιλαμβάνει αύξηση των δαπανών για το 2017. Στις 4 Δεκεμβρίου, οι Ιταλοί θα κληθούν να εγκρίνουν σε δημοψήφισμα τις μεταρρυθμίσεις Ρέντσι και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να κρίνει το πολιτικό μέλλον του Ιταλού πολιτικού.
Στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού ορίζεται ως στόχος δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 2,3% του ΑΕΠ, από 2,4% το 2016. Ωστόσο, σε επιστολή που είχε στείλει η ιταλική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο είχε δεσμευτεί ότι θα μείωνε το έλλειμμά της στο 1,8% του ΑΕΠ το 2017. «Η διαφορά είναι μεγάλη. Εχουν εκπλαγεί οι πάντες που ο Ρέντσι αποφάσισε να φανεί τόσο τολμηρός», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στη σχετική διαδικασία.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να μειώνουν το διαρθρωτικό τους έλλειμμα, για τον υπολογισμό του οποίου δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις της ύφεσης ή της ανάπτυξης και τα εφάπαξ μέτρα, κατά 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι να ισοσκελιστεί ή να γίνει πλεονασματικός ο προϋπολογισμός.
Ομως η ιταλική κυβέρνηση αντί να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα σκοπεύει να το αυξήσει στο 1,6% του ΑΕΠ από 1,2% το 2016. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα διότι το ιταλικό δημόσιο χρέος, το οποίο βρίσκεται στο 133% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά αυτό της Ελλάδας, αναμένεται να αυξηθεί το 2017 αντί να μειωθεί κατά 3,7% όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχει δηλώσει στο Reuters ότι η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της σε τέτοιο βαθμό το 2017 ώστε να μειωθεί και το ύψος του χρέους της.
Στο πλαίσιο του ελέγχου στα προσχέδια προϋπολογισμών που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση εάν κρίνει πως υπάρχει κίνδυνος να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Η Κομισιόν έχει την εξουσία να απορρίψει συνολικά ένα προσχέδιο προϋπολογισμού και να απαιτήσει την κατάθεση νέου, αν και ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο. «Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τον ιταλικό προϋπολογισμό», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στη Ρώμη. «Εξετάζουμε κατά πόσον μπορούμε να αποδεχτούμε τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης», προσθέτει ο αξιωματούχος. Η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2017, ποσοστό υψηλότερο απ’ αυτό που προβλέπουν πολλοί οικονομολόγοι. Η Κομισιόν θα εκδώσει τις δικές της προβλέψεις για όλα τα κράτη-μέλη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Η Κομισιόν εξετάζει επίσης εάν η ιταλική κυβέρνηση μπορεί όντως να συγκεντρώσει τα φορολογικά έσοδα που αναφέρει στον προϋπολογισμό, αλλά και αν μπορεί να της επιτραπεί να μην υπολογίσει στο έλλειμμα τα ποσά που δαπανάει για τους μετανάστες και για την ανοικοδόμηση χωριών της κεντρικής Ιταλίας που είχαν πληγεί κατά τον πρόσφατο σεισμό. Το 2014 η Κομισιόν είχε στείλει προειδοποιητική επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση για το προϋπολογισμό του 2015, αν και τελικά δεν είχε απορρίψει τον προϋπολογισμό. Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής είπε ότι δεν θα υπάρξει σχόλιο επί των προσχεδίων των προϋπολογισμών που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν καλείται να αξιολογήσει τον ιταλικό προϋπολογισμό καθώς η κυβέρνηση Ρέντσι διεξάγει εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου, από το αποτέλεσμα του οποίου θα μπορούσε να κριθεί η παραμονή του κ. Ρέντσι στην εξουσία. Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν πως η Κομισιόν θα πράξει ό,τι μπορεί ώστε να μην πλήξει πολιτικά τον Ρέντσι πριν από το δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει καταστήσει σαφές σε αξιωματούχους πως ασπάζεται αυτή την άποψη, λέγοντας κατ’ ιδίαν σε πρόσφατη συνάντηση της Επιτροπής πως «αν εγκαταλείψουμε τον Ρέντσι, εγκαταλείπουμε την Ευρώπη».