Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Άρθρο για κέρδη αλλά και ζημίες για την Αγκελα Μέρκελ από τις πρόσφατες εκλογές


Κέρδη αλλά και ζημίες για την Αγκελα Μέρκελ
ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Υπάρχουν δύο αναγνώσεις των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή σε τρία κρατίδια της Γερμανίας, τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Σαξονία-Ανχαλτ:
η πρώτη κάνει λόγο για «μαύρη Κυριακή» της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, αφού οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) υπέστησαν δεινή ήττα και προεξοφλεί την απομόνωση της καγκελαρίου, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας της αλλά και στην Ευρώπη. Η δεύτερη, αντίθετα, εκτιμά πως εμμέσως το αποτέλεσμα ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της, αφού οι –διακομματικοί– υποστηρικτές της πολιτικής της στο προσφυγικό, ιδίως ο Πράσινος πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν, κατήγαγαν περιφανή νίκη, ενώ οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι, ειδικά η Γιούλια Κλέκνερ, υποψήφια του κόμματός της στη Ρηνανία-Παλατινάτο, απέτυχαν να εξασφαλίσουν την πρωτιά στο κρατίδιο. «Η καγκελάριος στέρησε από το κόμμα της όλες τις αξίες του. Και τώρα πέτυχε αυτό: την προσωποποίηση της πολιτικής που υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια», έγραψε στο Spiegel ο Γιάκομπ Αουγκσταϊν, ανακηρύσσοντας τη Μέρκελ τη μεγάλη κερδισμένη της περασμένης Κυριακής. «Η ίδια βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από το κόμμα της», μοιάζει να συμφωνεί με δηλώσεις του στην «Κ» ο Γερμανός αναλυτής Βόλφγκανγκ Μουνχάου, τακτικός αρθρογράφος στους Financial Times και στο Spiegel. «Θα συνεχίσει κανονικά να κυβερνάει, επειδή απλώς δεν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να την αμφισβητήσει στο κόμμα της ούτε να ηγηθεί ενός μεγάλου συνασπισμού», εκτιμά.
Η αντίθετη άποψη
O Μίχαελ Τούμαν, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Zeit, δεν ασπάζεται καμία από τις δύο σχολές σκέψης και αποτίμησης των αποτελεσμάτων. Δεν πρέπει να ξεγράφουμε τη Μέρκελ, τονίζει στην «Κ», υπενθυμίζοντας, αφενός, ότι η καγκελάριος άρχισε να ανακάμπτει δημοσκοπικά μόλις μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές και, αφετέρου, ότι αυτήν τη στιγμή η προσφυγική κρίση έχει απομακρυνθεί από τα πρωτοσέλιδα των γερμανικών ΜΜΕ. «Το χάος άλλωστε δεν είναι πια στους γερμανικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά πολύ μακριά, στην Ειδομένη», εξηγεί. Θεωρεί ωστόσο πως η πλέον ανησυχητική εξέλιξη είναι η εδραίωση ενός κόμματος, στα δεξιά των Χριστιανοδημοκρατών, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), που στη Σαξονία αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα και κατάφερε να εισέλθει και στα άλλα δύο τοπικά Κοινοβούλια.
«Το CDU ήταν ανέκαθεν ένα κόμμα που ασκούσε κοινωνική πολιτική. Ταυτόχρονα, όμως, κατόρθωνε να εκφράζει και τα πλέον συντηρητικά στοιχεία της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Ηταν το κόμμα που επί Χέλμουτ Κολ συγκέντρωνε ποσοστά γύρω στο 44% επειδή κατάφερνε να συστεγάσει τον ευαίσθητο υπουργό Εργασίας Νόρμπερτ Μπλιμ (σ.σ.: ο οποίος μετέβη αυτήν την εβδομάδα στην Ειδομένη) και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο,  Αλφρεντ  Ντρέγκερ, οπαδό του νόμου και της τάξης».
Ο Αλέξανδρος Κρητικός του DIW (Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Ερευνα) θεωρεί πως «ηττημένοι αυτών των τριών τοπικών αναμετρήσεων είναι και τα δύο μεγάλα –ή μάλλον πρώην μεγάλα– κόμματα», επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από τους Χριστιανοδημοκράτες (SPD). «Οι Χριστιανοδημοκράτες μόλις έχασαν στο πρόσωπο της υποψήφιας για την πρωθυπουργία στη Ρηνανία-Παλατινάτο, Γιούλια Κλέκνερ, μια εν δυνάμει διάδοχο της Μέρκελ και στους Σοσιαλδημοκράτες ουδείς θέλει να κατέλθει αντίπαλος της Μέρκελ το 2017», υπογραμμίζει και προβλέπει πως, προς το παρόν, δεν θα υπάρξει προσπάθεια να αλλάξουν οι ηγεσίες στα δύο μεγάλα κόμματα. Σπεύδει πάντως να υπογραμμίσει ότι αν η καγκελάριος «δεν κατορθώσει σύντομα να κομίσει θετικές ειδήσεις (σ.σ.: στον τομέα της προσφυγικής κρίσης), θα πρέπει να αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν στα παρασκήνια των Χριστιανοδημοκρατών προσπάθειες για την πτώση της».