Οι κλασικές φιγούρες του ελληνικού στρατού
Κωνσταντίνος Αμπατζής
(Πηγή : http://www.oneman.gr/)
Αν έχεις περάσει έστω και λίγες ημέρες της ζωής σου μέσα σε ένα στρατόπεδο, κάτι μας λέει ότι οι συγκεκριμένες μορφές θα σου φανούν τρομερά γνώριμες.Ευτυχώς ή δυστυχώς (τη γνώμη μου την έχω ήδη καταθέσει και δεν μετακινείται εκατοστό από το δυστυχώς) ο ελληνικός στρατός αποτελεί ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής σχεδόν κάθε άνδρα Έλληνα πολίτη.
Θες στα 18 σου, μόλις έχεις τελειώσει με τις υποχρεώσεις του σχολείου, θες μετά τις σπουδές σου, θες μόλις λήξει η αναβολή σου, το πιθανότερο πάντως είναι ότι κάποιοι μήνες της ζωής σου, θα ξοδευτούν σε ένα στρατόπεδο και μέσα στον απίθανα σουρεαλιστικό κόσμο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Εκεί όπου η λογική σταματάει, ο χρόνος παγώνει κι όλα μοιάζουν να λειτουργούν διαφορετικά, λες και βρίσκεσαι ξαφνικά σε ένα παράλληλο σύμπαν, αυτό του ελληνικού στρατού. Μέσα σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό σύμπαν λοιπόν, θα συναντήσεις ιδιαίτερες και ξεχωριστές κατηγορίες ανθρώπων.
Αν έχεις ήδη φορέσει τα χακί (ή τα μπλε ή και τα λευκά, δεν θα τα χαλάσουμε στο χρώμα), οι παρακάτω φιγούρες που ζουν μέσα στο μικρόκοσμο των ενόπλων δυνάμεων θα σου φανούν εξαιρετικά οικείες. Μια εξ αυτών άλλωστε, υπήρξες σίγουρα κι εσύ.
Αν πάλι δεν είχες την τύχη να βιώσεις ακόμα αυτή την εμπειρία, κράτα σημειώσεις, ώστε να γνωρίζεις τι σε περιμένει μόλις περάσεις την πύλη του στρατοπέδου.
Το παιδάκι που μόλις τελείωσε το σχολείο
Κάθε σειρά έχει τον 18άρη της, δηλαδή εκείνον που αποφάσισε να υπηρετήσει τη θητεία του μόλις πήρε το απολυτήριο του Λυκείου. Στην ουσία είναι ακόμα παιδί, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται. Έχει τρομερή ενέργεια, ενθουσιασμό, δεν γκρινιάζει για τίποτα κι όλα του φαίνονται αστεία. Πρωταγωνιστής στις πλάκες στους άλλους φαντάρους, βλέπει όλη την εμπειρία του στρατού σαν μια ατέλειωτη πενθήμερη. Μόνο που σε μεγάλες δόσεις, καταντά κουραστικός.
Ηλικία: 18-19.
Πώς περνάει τη θητεία: Μαζεύοντας φυλακές και κρατήσεις. Παρ’ όλα αυτά, όταν απολυθεί βάζει τα κλάμματα απ’ τη στεναχώρια.
Τον συμπαθώ; Ναι, αρκεί να μην κοιμάται κοντά σου στον θάλαμο.
Ο 30άρης με το παιδί
Τελείωσε τις σπουδές και ξεκίνησε αμέσως δουλειά, με αποτέλεσμα να αναβάλει διαρκώς την κατάταξη. Όταν πια δεν είχε άλλα περιθώρια, φόρεσε τα χακί, όμως έχει περάσει πια τα 30 κι αυτό φαίνεται. Δεν έχει υπομονή, δεν έχει αντοχές, δεν έχει όρεξη και απλά περιμένει υπομονετικά να αδειάσει η κλεψύδρα. Ουσιαστικά πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο του 18χρονου. Ο 18χρονος είναι παιδί, ο 30ρης συνήθως έχει παιδί.
Ηλικία: 30-35.
Πώς περνάει τη θητεία: Σε ένα γραφείο και στο κρεβάτι, μετρώντας υπομονετικά τις ημέρες κι εξηγώντας γιατί δεν μπήκε στρατό νωρίτερα.
Τον συμπαθώ; Τον συμπαθείς και τον καταλαβαίνεις απόλυτα, εκτός κι αν είσαι ο 18αρης, οπότε τον βλέπεις λίγο σαν τον πατέρα σου, του απευθύνεσαι στον πληθυντικό και τον θεωρείς φλώρο.
Το φάντασμα
Αποτελεί έναν ζωντανό-θρύλο του στρατοπέδου, αφού το όνομά του ακούγεται καθημερινά στην αναφορά, όμως κανένας ποτέ δεν τον έχει δει. Κάθε φορά που ακούγεται το όνομά του, ο υπόλοιπος λόχος χαμογελάει πονηρά, τον βρίζει και κατά βάθος τον ζηλεύει, αφού όλοι θα ήθελαν να έχουν τη μοίρα του. Στο στρατόπεδο, οι φήμες σχετικά με το ποιος είναι το βύσμα του δίνουν και παίρνουν, ξεκινώντας από τον υπουργό και καταλήγοντας στο Θεό τον ίδιο.
Ηλικία: 18-30.
Πώς περνάει τη θητεία: Όπως περνάει και την υπόλοιπη ζωή του.
Τον συμπαθώ; Τον μισείς θανάσιμα και τον ζηλεύεις παθολογικά. Φαντασιώνεσαι πώς θα ήταν να είσαι στη θέση του.
Το βύσμα
Μια κατηγορία κάτω από το φάντασμα. Γερό βύσμα μεν, όχι τόσο γερό για να μην τον δεις ποτέ δε. Κυκλοφορεί στο στρατόπεδο, όμως συνήθως καρφώνεται εξαρχής στη θέση του επιλοχά, με αποτέλεσμα να κάνει τις λιγότερες υπηρεσίες και να κανονίζει τις εξόδους του όποτε τον συμφέρει. Κατά κανόνα άοπλος και εριστικός. Σιγά, δεν είσαι και το φάντασμα.
Ηλικία: 25-35.
Πώς περνάει τη θητεία: Αραχτός αλλά μόνος, αφού συνέχεια τσακώνεται με τους άλλους φαντάρους που του ζητάνε χάρες.
Τον συμπαθώ; Μόνο αν σε φτιάχνει. Συνήθως πάντως, φτιάχνει μόνο τον εαυτό του.
Ο “έχω χαρτί γιατρού για όλα”
Δεν καθαρίζει τουαλέτες γιατί είναι αλλεργικός στη χλωρίνη, δεν κάνει σκοπιές γιατί έχει τη μέση του, δεν κάνει βολές και πορείες γιατί είναι αλλεργικός στο χώμα και τον πονάει το γόνατό του, δεν ξυρίζεται γιατί έχει ευαισθησία στο δέρμα και φυσικά δεν φοράει αρβύλες γιατί πρήζονται οι πατούσες του. Έχει ένα χαρτί για όλες τις πιθανές περιπτώσεις και καταφέρνει να είναι πιο αντιπαθής απ΄το βύσμα και το φάντασμα μαζί.
Ηλικία: 22-34.
Πώς περνάει τη θητεία: Ξεκούραστα, κάνοντας μερικά θαλαμοφυλίκια, ποτέ όμως αργά το βράδυ γιατί έχει χαρτί που λέει ότι πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον έξι ώρες σερί (true story, είχα τέτοιο τύπο στο στρατόπεδο).
Τον συμπαθώ; Αποτελεί το κόκκινο πανί του λόχου.
Ο λουφατζής
Καταφέρνει να μην κάνει απολύτως τίποτα, ποτέ, χωρίς να έχει το παραμικρό βύσμα ή το παραμικρό χαρτί. Απλά είναι αστέρι στο να λουφάρει, στο “φίδιασμα” που λέγαμε στην στρατιωτική αργκώ. Γλιτώνει τις αγγαρείες, τις βολές και οτιδήποτε βαρετό και κουραστικό και συνέχεια τον πετυχαίνεις ξαπλωμένο στο θάλαμο ή αραχτό στο Κ.Ψ.Μ. Το χειρότερο είναι ότι πάντα πείθει τους ανωτέρους του ότι με κάτι είναι απασχολημένος (συνήθως απλά κρατώντας ένα φάκελο ή μια σκούπα) κι έτσι τον αφήνουν στην ησυχία του.
Ηλικία: 25-33.
Πώς περνάει τη θητεία: Ξάπλα. Συνήθως μάλιστα, γκρινιάζει ότι είναι κουρασμένος, προκαλώντας την τύχη του.
Τον συμπαθώ; Μόνο αυτός που έχει χαρτί για τα πάντα τον συμπαθεί και τον θαυμάζει.
Ο παλιός
Μετράει ημέρες για την απόλυση και θεωρεί το γεγονός ότι πάλιωσε σαν κάποιο κατόρθωμα, ξεχνώντας ότι απλά πέρασαν μερικοί μήνες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα περνούσαν. Έτσι λειτουργεί ο χρόνος, τι να κάνουμε. Κυκλοφορεί με σκισμένα ρούχα, το τζόκεϊ φορεμένο ανάποδα ή στραβά, θεωρεί αδιανόητο το να κάνει την οποιαδήποτε αγγαρεία κι αναφέρεται συνεχώς στις νέες σειρές ως ψάρακες. Σέρνει το βήμα του, η βαρεμάρα φαίνεται πια στο μάτι του και κάθε δεύτερη φράση μιλάει για τις ημέρες που τον τραβάνε πίσω.
Ηλικία: 18-25. (Όσο πιο μικρός, τόσο χειρότερος παλιός γίνεσαι. Μεγαλώνοντας, καταλαβαίνεις το γελοίο του πράγματος).
Πώς περνάει τη θητεία του: Ακούγοντας τα λελεδόνια.
Τον συμπαθώ; Μην γίνεις ποτέ σαν αυτόν. Όταν ο στρατός ήταν 36 μήνες είχε κάποιο νόημα να το παίζεις παλιός. Σήμερα, είναι απλά γελοίο.
Ο “τρελός”
Κάθε στρατόπεδο έχει και τον τρελό του. Ο οποίος τις περισσότερες φορές δεν έχει απολύτως τίποτα, απλά παριστάνει τον τρελό για να μην κάνει αγγαρείες και να μην τον πολυενοχλεί κανένας. Κάποιες φορές βέβαια, υπάρχουν όντως φαντάροι που γυαλίζει το μάτι τους, κυκλοφορούν παντού με το σώβρακο, ρίχνουν αβολίδωτα στη σκοπιά και κάνουν την ανάγκη τους στο ντους και προσπαθείς να μην είσαι συχνά στον ίδιο χώρο μαζί τους.
Ηλικία: 22-34.
Πώς περνάει τη θητεία του: Προσπαθώντας να φορέσει σωστά το κράνος και την τελαμώνα.
Τον συμπαθώ; Αυτούς που παριστάνουν τους τρελούς καθόλου. Τους κανονικούς, πάρα πολύ.
Ο ψαρωμένος
Οι περισσότεροι φαντάροι τον πρώτο μήνα της θητείας τους. Μιλάνε στον πληθυντικό ακόμα και στους παλιότερους φαντάρους και το γιατρό, παρουσιάζονται συνέχεια, χαιρετάνε μέχρι και τους ΕΠ.ΟΠ. και οτιδήποτε παράτυπο τους φαίνεται σαν βέβαιη φυλακή και κίνδυνος για στρατοδικείο. Μετά, απλά καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί ο στρατός και χαλαρώνουν, εκτός από μερικούς που θα μείνουν μέχρι τέλους ψαρωμένοι.
Ηλικία: 18-24.
Πώς περνάει τη θητεία του: Βαρώντας προσοχές.
Τον συμπαθώ; Φυσικά, όλοι έχουμε υπάρξει ψαρωμένοι.
Ο μάχιμος
Είναι ενθουσιασμένος που βρίσκεται στο στρατό. Έχει δώσει όνομα στο όπλο του, μιλάει συνέχεια για τις ασκήσεις, τα οχήματα και τα άρματα, δίνει τα πάντα στις βολές και είναι τρομερά ανταγωνιστικός. Σε κάνει να πιστεύεις ότι αν ξαφνικά ανακοινωθεί ότι θα γίνει πόλεμος, θα χαρεί αληθινά και θα ορμήσει πρώτος στη μάχη. Το αγαπημένο παιδί των αξιωματικών, συνήθως καταλήγει να αποτελεί το δεξί χέρι του λοχαγού, ζώντας για μερικές εβδομάδες το όνειρο.
Ηλικία: 18-25.
Πώς περνάει τη θητεία του: Προσπαθώντας να βελτιώσει το ρεκόρ του στις βολές.
Τον συμπαθώ; Στην αρχή γελάς μαζί του, αργότερα όμως γίνεται κουραστικός.
Ο βρωμιάρης
Θα τον πετύχεις παντού, εκτός από τις ντουζιέρες του στρατοπέδου. Η σχέση του με το σαπούνι μπορεί να περιγραφεί με τη φράση “μακριά κι αγαπημένοι” κι αυτό περνάει προς τα έξω. Κανείς δεν θέλει να κάθεται δίπλα του, ο διπλανός του στο θάλαμο σκέφτεται να πάρει αναβολή κι ο λοχαγός ψάχνει τρόπους να τον βάλει με το ζόρι για μπάνιο. Μην σου τύχει.
Ηλικία: 18-25.
Πώς περνάει τη θητεία του; Μακριά απ’ το σαπούνι.
Τον συμπαθώ; Τον ίδιο ναι, τη μυρωδιά του όχι και τόσο.
Ο υποχόνδριος
Το ακριβώς αντίθετο του βρωμιάρη. Όχι μόνο δεν αποφεύγει το σαπούνι, αλλά του δίνει και καταλαβαίνει. Καθαρίζει τα πάντα με υγρά μαντηλάκια, πλένει τα χέρια του με αντισηπτικό κάθε 30 δευτερόλεπτα, πασαλείβεται με betadine, τινάζει τρεις φορές την ημέρα την κουβέρτα και δεν θέλει να ακουμπάει κανένας τα πράγματά του.
Ηλικία: 20-30.
Πώς περνάει τη θητεία του: Αγκαλιά με αντισηπτικά και χλωρίνες.
Τον συμπαθώ; Τον συμπαθείς, αλλά όχι όσο συμπαθεί εκείνος τα σαπούνια.
Ο χωριάτης
Κατάγεται από ένα απίθανο ορεινό χωριό 120 κατοίκων και οι περισσότερες συναναστροφές του είναι με κατσίκες και αγελάδες. Δεν καταλαβαίνει κανείς την προφορά του και εντυπωσιάζεται με το παραμικρό, αφού σε εκείνον τα θαύματα του πολιτισμού δεν έχουν φτάσει ακόμα. Συνήθως καταπιάνεται με τις αγροτικές δουλειές του στρατοπέδου, εξασφαλίζοντας αρκετές ημέρες τιμητικής.
Ηλικία: 18-22.
Πώς περνάει τη θητεία του: Με μια τσάπα στο χέρι κι έναν μόνιμο εντυπωσιασμό στη φάτσα.
Τον συμπαθώ; Εννοείται, είναι εύκολα μια απ’ τις μορφές του στρατοπέδου.
Ο ψεύτης
Έξω από το στρατόπεδο έχει τρεις γκόμενες, δυο πανάκριβα αυτοκίνητα, σπίτι με πισίνα, θείο που ξέρει καράτε, έχει παίξει μπάσκετ με τον Γκάλη, έχει δει live τους Beatles και γνωρίζει πάρα πολύ και σημαντικό κόσμο. Ή τουλάχιστον, έτσι λέει. Είναι ο φιδέμπορας του στρατοπέδου που νομίζει ότι όλοι τον πιστεύουν, ενώ στην πραγματικότητα, όλοι γελάνε με τους μύθους του.
Ηλικία: 18-24.
Πώς περνάει τη θητεία του: Επινοώντας τρομερές ιστορίες.
Τον συμπαθώ; Εννοείται, τις ιστορίες του θα θυμάσαι όταν με το καλό απολυθείς.
Ο διάσημος
Κάθε σειρά έχει και το διάσημό της. Όχι τρομερά διάσημο φυσικά, γιατί αυτοί δεν εμφανίζονται ποτέ, αλλά σταρ β’ και γ’ κατηγορίας. Τραγουδιστής που ανοίγει το σχήμα του Κιάμου, πρώην παίκτης ριάλιτι, ποδοσφαιριστής μικρομεσαίας ομάδας, ηθοποιός που έχει παίξει μικρούς ρόλους σε 1-2 σειρές. Μόλις τον ανακαλύψει ο πρώτος, είναι θέμα χρόνου να γίνει γνωστός και στο υπόλοιπο στρατόπεδο.
Ηλικία: 20-30.
Πώς περνάει τη θητεία του: Εξηγώντας πώς είναι από κοντά ένας αληθινά διάσημος.
Τον συμπαθώ; Ναι, εκτός κι αν είναι όντως πρώην παίκτης ριάλιτι.
Ο ράδιο-αρβύλα
Διαδίδει όλες τις παλαβές φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρό στο στρατόπεδο. Οι επιθεωρήσεις που δεν γίνονται ποτέ, οι ασκήσεις που ακούστηκε ότι θα γίνουν, η ανάκληση των αδειών, η αύξηση της θητείας, οι 10 νέοι φαντάροι που θα έρθουν, οι μεταθέσεις, κάθε πιθανή κι απίθανη φήμη ξεκινάει από το δικό του στόμα. 9 στις 10 φορές φυσικά, δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Σε δουλειά να βρισκόμαστε.
Ηλικία: 22-29.
Πώς περνάει τη θητεία του: Σαν το gossip girl του στρατοπέδου.
Τον συμπαθώ; Ναι, αρκεί οι φήμες να μην αφορούν κι εσένα.
Ο λελέτζας
Έχει κατεβάσει τη λελέτζα από την πρώτη ημέρα κι ασχολείται ΣΥΝΕΧΕΙΑ με αυτή. Ανακοινώνει όλο χαρά τις ημέρες που του μένουν, το βαθμό που έχει φτάσει και κάθε απίθανη λεπτομέρεια της εφαρμογής, ρίχνοντας την ψυχολογία όλου του λόχου, στη σκέψη ότι απομένουν ακόμα 211 ημέρες.
Ηλικία: 21-30.
Πώς περνάει τη θητεία του: Με το κινητό στο χέρι.
Τον συμπαθώ; Μόνο τον τελευταίο μήνα της θητείας.
Ο ερωτευμένος
Έχει φρέσκια σχέση και δεν το κρύβει. Περνάει κάθε δευτερόλεπτο μιλώντας στο κινητό με την αγαπημένη του. Στη σκοπιά, στο φαγητό, στο κρεβάτι, τον ακούς να μιλάει όλο χαμόγελο, μετρώντας τις ημέρες μέχρι να βγει και να τη σφίξει στην αγκαλιά του. Φυσικά όλο το στρατόπεδο ξέρει το όνομα της κοπέλας, πώς μοιάζει και ποιο είναι το ερωτικό της υποκοριστικό, ενώ μερικοί δεν ντρέπονται καθόλου ακόμα και να μοιραστούν πονηρές φωτογραφίες της με τους υπόλοιπους φαντάρους.
Ηλικία: 20-32.
Πώς περνάει τη θητεία του: Λέγοντας γλυκόλογα σε μια οθόνη.
Τον συμπαθώ: Ναι, εκτός κι αν ανήκει στην τελευταία κατηγορία που μοιράζεται πονηρές φωτογραφίες.
Ο γκουρού του στοιχήματος
Κινητό, εφημερίδα προβλέψεων και στυλό. Αυτό είναι το τρίπτυχο κάθε φαντάρου που είναι κολλημένος με το στοίχημα. Τώρα που βρήκε κι ελεύθερο χρόνο μάλιστα, θα ποντάρει μέχρι και στη β’ κατηγορία Εσθονίας, μελετώντας τις απουσίες των ομάδων στο Κ.Ψ.Μ.
Ηλικία: 19-34.
Πώς περνάει τη θητεία του: Ποντάροντας.
Τον συμπαθώ: Ναι, ειδικά αν σου δίνει κανένα σιγουράκι.