Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ). Με μια καταδρομική ενέργεια 400 Σουλιώτες υπό το Μάρκο Μπότσαρη κάνουν ντου σε μεγάλο τούρκικο στρατόπεδο της περιοχής (10.000 και άνω στρατιωτών) προκαλώντας πάνω 900 απώλειες στους Τούρκους. Η μεγάλη νίκη επισκιάζεται από τον θάνατο στο πεδίο της μάχης του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη.
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ. Ο Πανουργίας πείθει τον Κίτσο Τζαβέλλα και τον Καραϊσκάκη να επιτεθούν σε τούρκικη στρατιά που κατευθυνόταν από την Λαμία στην Άμφισσα (Σάλωνα) και σε μια 9ωρη μάχη προκαλούν στην ενέδρα που στήσανε στους Τούρκους 400 απώλειες.
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΧΟΙΝΟΛΑΚΑΣ. Ο Καρατάσος, οπλαρχηγός από την Β. Ελλάδα με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό του και λόγω απουσίας του φυλακισμένου Κολοκοτρώνη, σταματάει τον άρτι αφιχθέντα Ιμπραήμ με πολλές απώλειες και οι δύο πλευρές.
ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ. Οι 300 του Παπαφλέσσα σε ανοιχτό χώρο απέναντι στους υπεράριθμους Αιγύπτιους. Μάλλον θυσία ήτανε παρά αναμέτρηση.
ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΚΑΚΟΣΑΛΕΣΙ. 150 τούρκοι κάνουν επίθεση στο ομώνυμο χωριό, το οποίο το υπερασπίζουν 7 άντρες και οι γυναίκες με ξύλα και πέτρες. Το παίρνουν χαμπάρι όμως οπλαρχηγοί από τα γύρω βουνά, οι οποίοι σπεύδουν για βοήθεια, με αποτέλεσμα να φάνε σχεδόν όλους τους Τούρκους.
ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΑ. Νέα αποτυχία απέναντι στους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ με αρκετούς νεκρούς για την ελληνική πλευρά. ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ. 5.000 στρατιώτες του Ιμπραήμ κάνουν επίθεση στους Μύλους με σκοπό να ανακόψουν τον ανεφοδιασμό του Ναυπλίου. 350 Έλληνες υπό τον Μακρυγιάννη και τον Μαυρομιχάλη τους σταματάνε με απόλυτη επιτυχία.
ΜΑΧΕΣ ΒΕΡΓΑΣ – ΔΗΡΟΥ - ΠΟΛΥΑΡΑΒΟΥ. Αυτές οι τρεις μάχες γίνανε σε διάστημα λίγων ημερών και είναι οι τρεις αποτυχημένες προσπάθειες με τρομερές απώλειες (4000 Άραβες) του Ιμπραήμ να πάρει τη Μάνη.
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΒΑΣ. Ένα μικρό νησάκι απέναντι από το Μεσολόγγι με καλά οχυρωματικά έργα και 131 άντρες άντεξε στις επιθέσεις του στρατού του Ιμπραήμ και του Κιουταχή μαζί.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. Ένα χρόνο κράτησε η πολιορκία. Ολόκληρη η στρατιά του Κιουταχή και οι 15.000 του Ιμπραήμ. Με τον αντιπερισπασμό του Καραϊσκάκη μόνο 1.000 πολιορκούμενοι τη γλυτώσανε στην ηρωική έξοδο. Οι τούρκοι τοποθέτησαν 3.000 κομμένα κεφάλια στα τείχη του Μεσολογγίου μετά την πτώση. Χάσαμε 8.000 ανθρώπους σύνολο μαζί με τα γυναικόπαιδα.
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ. Η μεγάλη νίκη του Καραϊσκάκη. Σε έξι μέρες αποδεκάτισε το στρατό του Μουσταφά μπέη, ο οποίος έχασε στη μάχη αυτή τα 7/8 του στρατού του. Για απάντηση της τούρκικης εξυπνάδας με τα κομμένα κεφάλια στο Μεσολόγγι, ο Καραϊσκάκης αποδείχτηκε ευρηματικότερος. Έκανε πυραμίδα με 1.500 κεφάλια Τούρκων...
ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ. Ο Κιουταχής διατάζει τον Ομέρ πασά της Εύβοιας να τελειώσει τους Σουλιώτες που γλίτωσαν από το Μεσολόγγι. Φτάνει εκεί και ο Καραϊσκάκης για ενίσχυση και το γλέντι ξεκινάει. Οι απώλειες των Τούρκων είναι σε σχέση με των Ελλήνων 40 φορές παραπάνω και η μάχη ήταν περισσότερο σαν αγώνας ποδοσφαίρου Μπαρτσελόνα – Ταταυλά...ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ. Η μεγάλη νίκη του Καραϊσκάκη. Σε έξι μέρες αποδεκάτισε το στρατό του Μουσταφά μπέη, ο οποίος έχασε στη μάχη αυτή τα 7/8 του στρατού του. Για απάντηση της τούρκικης εξυπνάδας με τα κομμένα κεφάλια στο Μεσολόγγι, ο Καραϊσκάκης αποδείχτηκε ευρηματικότερος. Έκανε πυραμίδα με 1.500 κεφάλια Τούρκων...
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ. Τρομερά λάθη από τους δικούς μας. Αφήσανε μόνο του το Συνταγματάρχη Βούρβαχη, ο οποίος έπεσε μαζί με τους 500 άντρες του.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ. Εδώ γελάει ο κάθε πικραμένος με τη νέα τούρκικη «επιτυχία». Θα αναφέρω μόνο τους αριθμούς 4.000 πεζοί και 2.000 ιππείς ο Κιουταχής. 800 με το ζόρι τα παλικάρια του Καραϊσκάκη. Αποτέλεσμα: Τούρκοι 300 νεκροί και 500 τραυματίες, Έλληνες 3, ναι καλά διαβάσατε, 3 νεκροί και 25 τραυματίες. Ατρόμητοι Τούρκοι...
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΑΤΟΥ. Η μεγαλύτερη ήττα των Ελλήνων στην διάρκεια της επανάστασης. Κοντά στη Ν. Σμύρνη και μία ημέρα μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη σε συμπλοκή στο Φάληρο με το ηθικό στο ναδίρ, οι χαζοβιόληδες λόρδοι Κόχραν και Τσορτς διατάσουν γενική επίθεση κατά των δυνάμεων του Κιουταχή. Το αποτέλεσμα ήταν τραγωδία. 2.000 νεκροί Έλληνες, ανάμεσα τους επίλεκτοι οπλαρχηγοί και πλήρης πανωλεθρία του ελληνικού στρατού.
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ. Μετά την απελευθέρωση αρκετών εδαφών της Ελλάδας το 1829, παίζεται η τελευταία πράξη του πολέμου. Ο τακτικός ελληνικός στρατός πια υπό τον Δ. Υψηλάντη με 2.000 άντρες κατατροπώνει στην Πέτρα Βοιωτίας στρατό 7.000 Τούρκων και έτσι κλείνουν οι μάχες με τους ΠΑΝΤΑ υπεράριθμους αντιπάλους μας, όπως ξεκίνησαν, με την συντριβή των μουσουλμανικών ορδών.
(Συνεχίζεται...)
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ