Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Ο παλαιοκομματισμός προκάλεσε τη συντριβή των ευρωπαϊκών δυνάμεων


Από το Μυστήριο
Από την Τετάρτη φαινόταν ότι το ΟΧΙ έχει αποκτήσει δυναμική νίκης. Όσο και αν δεν θέλαμε να το πιστέψουμε, γινόταν ξεκάθαρο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είχαν επιλέξει να στηρίξει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Στο χθεσινό άρθρο είχα προσπαθήσει να προϊδεάσω για την ήττα που έρχεται ("Ένα Έθνος διχασμένο κοινωνικά, οικονομικά, ταξικά", http://ed-mysterious.blogspot.gr/2015/07/blog-post_7.html), αναλύοντας τους λόγους που οδηγούν σε ήττα των υποστηρικτών του ΝΑΙ.
Συντάχθηκαν με το ΟΧΙ ομάδες πολιτών με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά κοινά χαρακτηριστικά, απόψεις και συμφέροντα. Έτσι, συνασπίστηκαν ακραιφνώς νεοδημοκράτες με νεομαρξιστές, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων με εκείνους της επαρχίας, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων με τους παππούδες που δεν αντέχουν την περεταίρω φτωχοποίησή τους, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και οι άνεργοι. Άπαντες φυσικά προεξοφλούν ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να πετάξει την χώρα εκτός ευρωζώνης και ότι μας "παίρνει να πουλήσουμε τσαμπουκά".
Φυσικά απέτυχα να αντιληφθώ το μέγεθος της συντριβής των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Αν και σε όλους τους χώρους που βρέθηκα αυτή την εβδομάδα, οι θιασώτες του ΟΧΙ ήταν η συντριπτική και θορυβούσα πλειοψηφία. Ήλπιζα σε μια βουβή υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Οι 20 μονάδες διαφορά είναι ένα αποτέλεσμα που ουδείς είχε προβλέψει. Προφανέστατα τις τελευταίες ημέρες το ΟΧΙ γιγάντωσε κάτω από τη μύτη των δημοσκόπων και ημών φυσικά.
Στο ανωτέρω άρθρο είχα επισημάνει ότι ο Τσίπρας είναι το πολύ δυνατό ατού των υποστηρικτών του ΟΧΙ, καθώς έχει την ικανότητα να πείθει και να ξεσηκώνει. Ο Πρωθυπουργός είναι ο μεγάλος κερδισμένος της σημερινής αναμέτρησης, καθώς και ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.
Από την άλλη το ΝΑΙ εκπροσωπήθηκε δημοσίως σε μεγάλο ποσοστό από πολιτικούς ή πρόσωπα καταδικασμένα στη συνείδηση του κόσμου, ως οι πρωταίτιοι της χρεοκοπίας. Όλα τα φθαρμένα πρόσωπα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βγήκαν να αυτοδιαφημιστούν ως εκπρόσωποι της Ευρώπης. Ουδείς έλειψε. Με τις δηλώσεις τους προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα, καθώς εμφανίστηκαν ως τιμητές και συμβουλάτορες, καίτοι ήσαν οι θύτες της καταστροφής. Πλην ενδεχομένως της παρέμβασης του Καραμανλή (η οποία παρέμβαση δεν δικαίωσε όσους την είχαν ζητήσει), όλοι οι άλλοι έκοβαν ψήφους από το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ. Από κοντά και πλείστοι όσοι γραφικοί βουλευτές που με τις τσιρίδες τους και τα sms (έλεος πια) νόμιζαν ότι διενεργούν βαρύνουσα πολιτική παρέμβαση και ότι η στάση τους θα κρίνει το αποτέλεσμα.
Πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών φοβήθηκε ότι τυχόν επικράτηση του ΝΑΙ, θα έφερνε ξανά στο προσκήνιο όλους εκείνους που είχαν αποδοκιμάσει στις 25 Γενάρη. Τυχόν επάνοδος και "δικαίωση" Σαμαρά, Βενιζέλου και ΣΙΑ, μόνο τρόμο και αποστροφή προκάλεσε.
Όλοι αυτοί αποδοκιμάστηκαν για νιοστή φορά, μα πήραν στο λαιμό τους και όλους εμάς που δώσαμε μάχη να μην φύγουμε από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Έτσι, υπό μία έννοια, σήμερα επήλθε και το τέλος της μεταπολίτευσης, ή έστω ένα από τελευταία επεισόδιά της. Ήλθε επιτέλους η ώρα να αναλάβει τα ηνία η νέα γενιά, αν και δεν τρέφω φρούδες ελπίδες.
Από την άλλη, ειλικρινά ευελπιστώ ότι θα καταλήξει η Κυβέρνηση σε συμφωνία με την Ευρώπη. Δεν το πιστεύω όμως. Οι πράξεις και τα λόγια των κυβερνώντων έχουν δείξει ότι δεν επιθυμούν λύση, αλλά ψάχνουν το πρόσχημα για τη ρήξη.
Δεν είμαι αισιόδοξος, φοβάμαι δε τα χειρότερα. Αυτή η εβδομάδα θα είναι ίσως η πιο κρίσιμη για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδος. Οι εχθροί της χώρας έχουν δρομολογήσει την έξοδο μας από την Ευρωζώνη και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τους λύνει τα χέρια και τους απενοχοποιεί. Οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.
Δυστυχώς και πάλι θα εναποθέσω τις ελπίδες μου στον Θεό της Ελλάδος, ο οποίος αν μη τι άλλο, θα πρέπει να έχει αγανακτήσει με την πάρτη μας...
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ