Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα


Οι ελληνικές αναταράξεις χτυπούν και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα
Του Γιάννης Σεϊτανίδη
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Στις καλές εποχές η στενή διασύνδεση της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας δρούσε πολλαπλασιαστικά υπέρ του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, το οποίο κέρδιζε σε μεγέθη και έσοδα.
Στις σημερινές δύσκολες εποχές οι τραπεζίτες της Λευκωσίας κοιτούν με αγωνία κάθε εξέλιξη στην Ελλάδα. Κατ’ αρχάς, οι ανακατατάξεις στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο οι ξένες τράπεζες αποχωρούν από την ελληνική αγορά έσβησαν και τις τελευταίες ελπίδες για την απαγκίστρωση των κυπριακών τραπεζών από την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά. Η διαδικασία της μετατροπής του ελληνικού δικτύου των τριών μεγάλων κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα και Ελληνική Τράπεζα) σε αυτόνομες θυγατρικές τράπεζες, υπαγόμενες στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, απαιτεί την επαρκή κεφαλαιοποίησή τους και την παροχή ανάλογης ρευστότητας, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει. Αντίθετα, οι ίδιες οι κυπριακές τράπεζες έχουν ανάγκη γενναίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την τρόικα.
«Δεν έχει κανένα νόημα η αποχώρηση από την Ελλάδα», ανέφερε στην «Κ» κορυφαίος Kύπριος τραπεζίτης. Η προσδοκία τώρα είναι να υπάρξουν στο μέλλον οφέλη από τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα. Η αλυσίδα της εξάρτησης των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα δεν σταματά εδώ. Ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, που θα προκύψει από τον διαγνωστικό έλεγχο που ανέλαβαν η Pimco και η Delloite, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από το βάθος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.
Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος Moody’s υποβάθμισε τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες -Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα και Ελληνική Τράπεζα- επικαλούμενος και το δυσμενές περιβάλλον στις πρωτογενείς αγορές της Κύπρου και της Ελλάδας. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι τρεις τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα από 8 δισ. ευρώ για να φτάσουν τον στόχο του 10% στα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια.
Ο διαγνωστικός έλεγχος δεν αφορά μόνο τις τρεις μεγάλες τράπεζες, αλλά επεκτείνεται στις τοπικές συνεταιριστικές και σε δύο τράπεζες ελληνικής ιδιοκτησίας, την Alpha Bank και τη Eurobank. Πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες είναι πιθανό να προκύψουν για την Alpha Bank Κύπρου, η οποία έχει δείκτη ιδίων κεφαλαίων λίγο πιο πάνω από 10%. Η Eurobank Κύπρου είναι σε καλύτερη κατάσταση (με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 27,42% το 2011), ενώ πρόκειται για μια νέα τράπεζα, χωρίς βάρη, που λειτουργεί με τη λογική της private bank εστιάζοντας στον επιχειρηματικό τομέα.