Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Άρθρο για την αλήθεια για τη διαμάχη Μέρκελ - Σόιμπλε


Η αλήθεια για τη διαμάχη Μέρκελ - Σόιμπλε
ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Υπάρχουν όντως διαφορές μεταξύ της Μέρκελ και του Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας;
Ναι. Υπάρχουν κυρίως στον τρόπο σκέψης, γεγονός όμως που τους ωθεί να υιοθετούν και διαφορετικό ύφος.
Η καγκελάριος σκέφτεται γεωπολιτικά, ο υπουργός της προσεγγίζει την ελληνική κρίση χρέους με αμιγώς οικονομικούς όρους.
Οπως εξηγεί στην «Κ» Γερμανός αναλυτής, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «ακολουθεί μία ιδιαίτερα σκληρή γραμμή. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείει το Grexit, έστω και μόνο σε επίπεδο ρητορικής. Αλλωστε αντιλαμβάνεται πλέον τον ρόλο της Ελλάδας στο ευρώ ως κυρίως αρνητικό. Ταυτόχρονα, ερεθίζεται ιδιαίτερα από τον Ελληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο θεωρεί εξόχως προκλητικό. Στον αντίποδα, η Μέρκελ φοβάται να αναλάβει ρίσκο. Γι’ αυτό αποκλείει διαρρήδην ένα Grexit. Από τη μία δεν θέλει να επωμιστεί η Γερμανία, και η ίδια προσωπικά, την ευθύνη για την αποσύνθεση του ευρώ. Και από την άλλη, ανησυχεί για το χάος στον Νότο της Ευρώπης, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Δεν θέλει άλλη μια χώρα σε κρίση μετά την Ουκρανία. Αυτό την καθιστά έτοιμη για υποχωρήσεις, πολύ περισσότερο από ό,τι θα ήθελε η πλειοψηφία της γερμανικής κοινής γνώμης».
Υπάρχει ζήτημα παραίτησης του Σόιμπλε;
Οχι. Τα σχετικά δημοσιεύματα είναι τραβηγμένα και βασίζονται σε δηλώσεις μεμονωμένων βουλευτών, που αισθάνονται προδομένοι από την «ενδοτική» πολιτική της Μέρκελ.
Μπορεί να περάσει από τη γερμανική Βουλή παράταση της βοήθειας ή νέο πακέτο προς την Ελλάδα, ερήμην του Σόιμπλε;
Πολύ δύσκολα. Οπως είδαμε και στην προηγούμενη ψηφοφορία για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ο ρόλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ήταν καταλυτικός. Γιατί μπορεί πλέον στους «φίλους» της Ελλάδας να προστέθηκε και το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς, στο κυβερνητικό στρατόπεδο όμως πληθαίνουν οι επιφυλάξεις για περαιτέρω υποχωρήσεις προς την Αθήνα. Από τη συντηρητική παράταξη περίπου το ένα τρίτο των βουλευτών απειλεί να καταψηφίσει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ και ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποδεικνύει ότι η υπομονή των Γερμανών πολιτικών έχει διακομματικά εξαντληθεί.
Οι διαρροές από πού εκπορεύονται;
Από στενούς συνεργάτες του Σόιμπλε, σύμφωνα με τη FAZ και την Bild, που επικαλέστηκαν πικρόχολες δηλώσεις ανθρώπων του υπ. Οικονομικών σχετικά με τον παραγκωνισμό του κ. Σόιμπλε κατά την πρόσφατη πενταμερή στο Βερολίνο, για την οποία ο ίδιος φαίνεται ότι ενημερώθηκε κατά τύχη από την Κριστίν Λαγκάρντ.