Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Απολαυστικός Τ. Θεοδωρόπουλος ότι οι αδελφοί Μαρξ είναι ανάμεσά μας


Οι αδελφοί Μαρξ ανάμεσά μας
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
«...Σας βλέπω έτσι με ψυχραιμία να αντιμετωπίζετε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Πού το βρίσκετε το σθένος σε κάποιες επιθέσεις; Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε όλοι να έχουμε το ίδιο σθένος. Είναι κάτι που σας χαρακτήριζε πάντα; Το αναπτύξατε;» Η δημοσιογράφος Βασιλική Χαϊνά με δυσκολία συγκρατεί τη συγκίνησή της. Λίγο πριν κόμπιαζε όταν ανήγγελλε στην παγκόσμια κοινότητα την πρώτη εκπομπή της νέας ΕΡΤ. Τώρα, όμως, η θέλησή της, που τη χαλυβδώνει η αγάπη της για τη δημοκρατία, της επιτρέπει να υπερβεί τον κατακλυσμό των αισθημάτων της και να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να προκαλέσει την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και εκείνη, δεχόμενη την πρόκληση, χωρίς να χάσει την παροιμιώδη ψυχραιμία της, απαντά: «Το σθένος το αντλώ από τη συλλογική συνείδηση και τον λαό που δεν υπαναχωρεί». Στο κάτω μέρος της εικόνας το σούπερ εξηγούσε τι βλέπουμε: «Επιστροφή της ΕΡΤ στην ενημέρωση και στον πολιτισμό». Ή είσαι Groucho Marx ή απλώς δεν καταλαβαίνεις τι σου γίνεται.
Δύο σκηνές μού ήρθαν στο μυαλό. Η πρώτη εκτυλίχθηκε επί δικτατορίας, όταν δημοσιογράφος εμφανώς προσυνεννοημένος ρώτησε τον τότε υπουργό Παιδείας εάν πιστεύει ότι όντως, με τη μεταρρύθμιση που είχε αναγγείλει, θα έσβηναν μεμιάς όλα τα δεινά της εκπαίδευσης. Για να υπηρετήσει την αληθοφάνεια της «αντικειμενικής» ενημέρωσης, ο υπουργός απάντησε: «Με αιφνιδιάσατε με την ερώτησή σας». Αυτός είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου θα μου πείτε, να αιφνιδιάζει τους συνομιλητές του για να τους υποχρεώνει να αποκαλύψουν την αλήθεια. Η δεύτερη σκηνή είναι από ντοκιμαντέρ που δείχνει ομιλία του Στάλιν σε κάποια αίθουσα. Μόλις τελειώνει η ομιλία, όλοι εννοείται σηκώνονται για να χειροκροτήσουν. Αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι ποιος θα τολμήσει να σταματήσει πρώτος. Ως εκ τούτου, ο Στάλιν έχει προβλέψει και μετά από μερικά λεπτά ακούγεται ένα ηλεκτρικό κουδούνι που επιτρέπει τη διακοπή του χειροκροτήματος.
Σκέψεις κάνω. Και δεν θα ήθελα να αμαυρώσω τις εντυπώσεις από μια μέρα σαν τη χθεσινή, ημέρα απελευθέρωσης, ημέρα λύτρωσης της δημοκρατίας από τα δεσμά της, ημέρα όπου ο ελληνικός λαός είδε ένα από τα μεγάλα του όνειρα να γίνονται πραγματικότητα. Από χθες, επιτέλους, μπορούμε να βλέπουμε ειδήσεις με το σήμα της ΕΡΤ, από χθες ξέρουμε ότι υπάρχει δικαιοσύνη αφού επαναπροσλαμβάνονται οι ήρωες, αλλά και οι αγωνιστές και οι «Αλληλέγγυοι» της ΕΡΤ, από χθες κάτι άλλαξε σ’ αυτήν τη χώρα. Απόδειξη η συναυλία που δόθηκε το βράδυ στο προαύλιο του Μεγάρου, του «ναού της δημοκρατίας», όπου ελπίζω να συμμετείχε και ο κ. Τσακνής, γιατί θα ήταν κρίμα να χάσει την ευκαιρία να συγκινήσει τους υπαλλήλους του με την αγωνιστική του τέχνη.
Οφείλω, βέβαια, να επισημάνω πως το άνοιγμα της νέας ΕΡΤ πρόκειται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Χθες το απόγευμα σε πολιτιστική εκπομπή με προσκεκλημένο τον κ. Κουρουμπλή, το σούπερ έγραφε: «Το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής». Δεν ξέρω αν με εννοείτε, αλλά αν συνεχίσουν όσο καλά ξεκίνησαν, θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε πόσο βαθιά πάσχει η νοημοσύνη όσων έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Και να καταλάβουμε, επιτέλους, πως στις τύχες των λαών και στα ατυχήματα της Ιστορίας η καθαρή βλακεία συμμετέχει εξίσου ενεργά με τα συμφέροντα και την τύχη.