Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Trump και ατομικά δικαιώματα


Από τον G-G
πολλοί λένε πως ο Trump θα κάνει κωλοτούμπα σοβαρότητας ως Πρόεδρος, διότι δεν έχει πολλά περιθώρια σαν πλανητάρχης να δίνει προσωπικά shows. Μπορεί.
Κυρίως στην εξωτερική πολιτική.
Ένα είναι όμως αναμφισβήτητο: πως τα ατομικά δικαιώματα τόσο σε θεσμικό όσο και συμβολικό επίπεδο θα κονιορτοποιηθούν, θα γυρίσουν οι ΗΠΑ δεκαετίες πίσω.
Και εξηγούμαι: ένα από τα σοβαρότερα θέματα της ατζέντας των Ρεπουμπλικάνων ήταν η στελέχωση του Supreme Court μετά το θάνατο του δικαστή Antonin Scalia, όπου ήταν ένας υπερσυντηρητικός δικαστής και η θέση του ακόμα δεν έχει αναπληρωθεί. Ο Οbama πρότεινε έναν moderate, τον Merrick Garland , αλλά ούτε αυτόν δεν αποδέχτηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι. Ο Trump υποσχέθηκε να τοποθετήσει έναν απόλυτα συντηρητικό δικαστή και αυτό οδήγησε μέχρι και τον πιο μεγάλο εσωκομματικό του εχθρό, τον Ted Cruz, να του κάνει endorsement έναν μήνα πριν τις εκλογές.
Όλα όσα πέτυχε η Obama Administration θα διαλυθούν. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την αναγνώριση του γάμου των ομοφύλων θα αλλάξει, οι νόμοι οπλοκατοχής και οπλοχρησίας θα γίνουν ακόμα πιο ελαστικοί, οι αστυνομικοί θα πυροβολούν πια μαύρους παρίες στις υποβαθμισμένες Πολιτείες άφοβα, το προοδευτικό πρόγραμμα για την χορήγηση άδειας παραμονής σε μετανάστες που εργάζονται στις ΗΠΑ φυσικά θα τελειώσει, ενώ η πιο σημαντική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών, τη δυνατότητα να ασφαλίζονται όλοι οι πολίτες σε ιδιωτικούς φορείς (το επονομαζόμενο Obamacare) θα σβήσει.
Και όταν γυρνάει πίσω στο χρόνο η μεγαλύτερη δυτική Δημοκρατία, αυτό επηρεάζει και τις υπόλοιπες δυτικές δημοκρατίες. Ελπίζω τουλάχιστον να παραμείνουμε εμείς μια δυτικού τύπου φιλελεύθερη δημοκρατία.
G-G