Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Άρθρο του Ηλία Δημητρέλλου γιατί η ΝΔ θα κερδίσει


Γιατί η ΝΔ θα κερδίσει
Από τον Ηλία Δημητρέλλο
(Πηγή : http://www.eboulevard.gr/)
Οι εκλογές κρίνονται από εκείνους που θα προσέλθουν τελικά στην κάλπη. Από τους πολίτες, δηλαδή, οι οποίοι έχουν πειστεί να ψηφίσουν και έχουν αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν.
Είτε ψηφίζοντας θετικά υπέρ ενός κόμματος, είτε επιλέγοντας να αποδοκιμάσουν κάποιο κόμμα ψηφίζοντας το αντίπαλό του. Απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων προς την κάλπη είναι η πίστη για τη νίκη και ότι το κόμμα της επιλογής τους είναι σε θέση να τα καταφέρει καλύτερα.
Σχεδόν μισό εκατομμύριο λιγότεροι ψηφοφόροι επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο 2015 από τον Ιανουάριο. Από αυτούς μόνο οι 155.000 ψήφισαν τη ΛΑΕ των Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου. Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία αυτών, απογοητευμένη αν όχι σοκαρισμένη από τη μνημονιακή μεταστροφή του κ. Τσίπρα και των συν αυτώ, και τη μετατροπή του «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ» σε ελάχιστες ώρες, απείχε από την εκλογική διαδικασία. Την ίδια στιγμή η ΝΔ έχανε αντιστοίχως 200.000 ανάμεσα στις δύο αυτές εκλογικές διαδικασίες. Το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ δεν της επέτρεψε να εκμεταλλευθεί πολιτικά όσα δραματικά έλαβαν χώρα εκείνο το καλοκαίρι του 2015. Ο ενθουσιασμός και το momentum παρέμενε ξεκάθαρα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και ο αέρας των αλλεπάλληλων νικών του Γενάρη και του δημοψηφίσματος έκρινε το αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο.
Έχοντας παρέλθει ένα και πλέον έτος από εκείνη τη νίκη, τίποτε δεν είναι το ίδιο για το κυβερνών κόμμα. Ο ενθουσιασμός και η πίστη για την αλλαγή απωλέσθησαν για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μεσολάβησαν πλείστα όσα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που τσάκισαν έτι περισσότερο την κοινωνία. Τα μνημόνια όχι μόνο δεν ξηλώθηκαν σε ένα μόνο άρθρο, αλλά η εφαρμογή του 3ου – σκληρότερου – Μνημονίου προκάλεσε σοκ και δέος στους αριστερούς και αριστερόστροφους ψηφοφόρους.
Ο δε μπαμπούλας της επανόδου της ΝΔ στην εξουσία δεν φαίνεται να κινητοποιεί αυτοματοποιημένα τις αριστερές μάζες ψηφοφόρων. Συγχρόνως οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, συνήθως εργαζόμενοι ως υπάλληλοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, φαίνεται ότι του στρέφουν την πλάτη τους, και ο έρωτας της τελευταίας πενταετίας φθίνει, καθώς οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.
Τα ανωτέρω αποτυπώνουν τα ποιοτικά στοιχεία όλων των μέχρι τώρα δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν ότι η τάση αυτή δεν ανακόπτεται. Οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 δηλώνουν είτε ότι δεν θα προσέλθουν να ψηφίσουν στις εκλογές (η μεγάλη πλειοψηφία), είτε θα το ρίξουν σε άλλα πιο ριζοσπαστικά αριστερά κόμματα («Πλεύση», ΑΝΤΑΡΣΥΑ), όποτε και αν γίνουν.
Την ίδια στιγμή η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση πρωτοφανή για περίοδο που δεν διαφαίνονται εκλογές στον ορίζοντα, η οποία αγγίζει το 90%. Οι ψηφοφόροι της θα προσέλθουν μαζικά και παθιασμένα στις κάλπες προκειμένου να εκδιώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Έχουν δηλαδή και το κίνητρο και την πίστη, που τους κινητοποιεί για την ανατροπή της κυβέρνησης. Αντιθέτως, ανάλογο κίνητρο δεν υφίσταται, ούτε προβλέπεται για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ θα νικήσει κυρίως επειδή οι ψηφοφόροι της θα πάνε να ψηφίσουν. Η δε παράσταση αυτή νίκης θα της χαρίσει και την απαραίτητη δυναμική λίγο πριν τις εκλογές, προκειμένου να κερδίσει την ψήφο πολλών εκ των αναποφασίστων, των δεξιόστροφων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκείνων του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που θα προτάξουν το ως μέγιστο διακύβευμα, την απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης.