Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Εύστοχο άρθρο όταν ο Πρόεδρος της Βουλής δεν λυπήθηκε τον Νίκο Μανιό


Οταν ο Πρόεδρος της Βουλής δεν λυπήθηκε τον Νίκο Μανιό
Νίκος Ζαχαριάδης
Μια μικρή λεπτομέρεια από τη διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή που έδειξε το κυνικό πρόσωπο της εξουσίας και επιβάρυνε αμετάκλητα το «ηθικό πλεονέκτημα» του Νίκου Βούτση.

Ο Νίκος Μανιός, βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός από τότε που το να είσαι αριστερός σήμαινε πολλά περισσότερα από το να μοιράζεις «ψόφους» στο twitter και στο facebook ή να ψηφίζεις Αλέξη για 13η σύνταξη. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους  που η ιδεολογία του του κόστισε πραγματικά. Τότε που να είσαι αριστερός δεν σήμαινε απλώς «δεν φοράω γραβάτα». Ούτε ήταν σα να διαλέγεις ομάδα ποδοσφαίρου ή να παίζεις πολιτικό πόκερ με μπλόφες. Σήμαινε ότι παίρνεις την ευθύνη να καταστρέψεις τη ζωή σου. Να βασανιστείς. Να πας εξορία. Να φυλακιστείς.
Επίσης είναι ο άνθρωπος που κατά τη διάρκεια ενός παρ’ ολίγον θερμού επεισοδίου στη Βουλή, στις 15 Οκτωβρίου πέρσι, στάθηκε ακίνητος μπροστά στον Γιάννη Λαγό και τον Ηλία Κασιδιάρη που πλησίαζαν με απειλητικές διαθέσεις τους βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ κάποιοι προσπαθούσαν να τον πείσουν να φύγει για να μη φάει ξύλο.
Ε, αυτός ο άνθρωπος, χθες κατά τη διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή για το θέμα του ΕΣΡ, μιλούσε επί 10′ υπέρ του Βύρωνα Πολύδωρα! Μπορεί να έχει στο προφίλ του στο facebook το σύνθημα «να τελειώνουμε με το παλιό και στις Κυκλάδες» αλλά προφανώς η αίσθηση κομματικού καθήκοντος τον έκανε να δικαιολογήσει το επεισόδιο με τη ζαρντινιέρα – λέγοντας ότι κανένας υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν έχει παραδεχθεί ξυλοδαρμό, άρα γιατί να το κάνει ο Βύρων Πολύδωρας (σε μετάφραση «ούτε εμείς στηρίζουμε κάτι διαφορετικό»). Και παρέβλεψε εντέχνως τις δηλώσεις του υποψηφίου του κόμματός του για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Την ίδια Χρυσή Αυγή που ο ίδιος αντιμετώπισε στη Βουλή.
Η εικόνα του Νίκου Μανιού να στηρίζει τον Βύρωνα Πολύδωρα απέπνεε μια θλίψη. Μια παραίτηση από αρχές που του έχουν κοστίσει προσωπικά. Μια ακόμα αυτοθυσία για χάρη του κόμματος. Τον έβλεπες και φανταζόσουν ότι από μέσα του δαγκωνόταν. Αλλά άντεχε. Γιατί έτσι είχε μάθει.

(Στην φωτογραφία : Ο Νίκος Μανιός στο προσωπικό του «No Passaran», ακίνητος μπροστά στους Χρυσαυγίτες ΙΝΤΙΜΕNEWS/ Κώστας Μπαλτάς)