Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Άρθρο του Τ. Τέλλογλου για τα κοράκια και τα δάνεια


Τα κοράκια και τα δάνεια
Τάσος Τέλλογλου  
Στην αρχή της κρίσης όταν γίνονταν πλειστηριασμοί οι εκπρόσωποι των δανειστριών τραπεζών εμφανίζονταν για να αγοράσουν το ακίνητο στο book value έτσι ώστε να συνεχίζεται να δικαιολογείται το δάνειο από το ύψος της προσφοράς στον πλειστηριασμό.
Κάποια στιγμή δεν μπορούσαν να το κάνουν πια αυτό.
Η διαφορά ανάμεσα στο ύψος του δανείου και την τρέχουσα τιμή του ακινήτου ήταν τόσο μεγάλη ώστε ούτε και εκείνοι που ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους το έκαναν. Γιατί να δώσουν 400.000 για ένα σπίτι που κόστιζε ήδη 200.000; Έγιναν «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Έπειτα ήρθε η τρόικα. Και είπε να γίνει στη χώρα μας ό,τι γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Να πωλούνται τα δάνεια. Κατ’ αρχήν τα επιχειρηματικά. Αυτό δεν συμφέρει τους επιχειρηματίες γιατί με τις τράπεζες ίσως θα μπορούσαν να τα «βρουν» όπως τα έβρισκαν πάντα. Συμφέρει όμως τις τράπεζες, αν έχουν πάρει προβλέψεις. Πουλάς το δάνειο 10% ή 15% της αξίας του και εκείνος που το αγοράζει μπορεί να βγάλει άλλο τόσο. Πρακτικά έχεις ένα κούρεμα 70%. Ετσι αυτός που έχει δανειστεί, αν θέλει να πληρώσει και δεν έχει κακοσυνηθίσει από την μακρόχρονη παράταση ενός καθεστώτος που του ζητούσε ελάχιστα, αναγνωρίζει την ευκαιρία στην μειωμένη αξία του δανείου και πληρώνει. Αν δεν θέλει να πληρώσει χάνει την επιχείρηση ή και το ακίνητό του. Δεν βλέπω τίποτα το κακό.
Η περιπλοκή αρχίζει εκεί που δεν έχουν ληφθεί προβλέψεις ή αυτές που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκείς. Εκεί πιθανά και υπό προϋποθέσεις θα χρειασθούν και νέα χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση. Και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει και η σημερινή κυβέρνηση και η τρόικα. Το γνωρίζουμε λίγο πολύ και εμείς. Οι δανειστές βολεύονται διότι έβαλαν μόνο 5,5 δις στην ανακεφαλαιοποίηση από τα 25,οι ιδιώτες επενδυτές διότι με το book building έβαλαν λιγότερα χρήματα από εκείνα που φαινόταν αρχικά ότι θα βάλουν και εμείς διότι δανεισθήκαμε ως τον ουρανό αλλά δεν θα τα χάσουμε όλα. Ολα αυτά αρκεί να πάρει μπρός η μηχανή. Αλλιώς και ο λογαριασμός αυτός είναι για εκεί που ήταν και οι άλλοι. Για το καλάθι των αχρήστων.