Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Αποκλειστικό άρθρο για τη μεγάλη επιστροφή του Κ. Καραμανλή


Αποκλειστικό-Οριστική απόφαση Καραμανλή: Επιστρέφω!
Γράφει ο Στέλιος Παρασκευόπουλος
(Πηγή : http://ellnews.com/)
-πότε ο Καραμανλής είπε το μεγάλο «Ναι».
-ποιος τον προέτρεψε

-πότε επιστρέφει
-οι επαφές του με ΗΠΑ
-η συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη
-η συμφωνία που έγινε
-στο προσκήνιο και ο γιος της Ντόρας, Κώστας Μπακογιάννης
-ποιος θα αμφισβητήσει ανοικτά τον Σαμαρά
-η κίνηση της Αθηναΐδας.
-ο ρόλος του Μεϊμαράκη
-πως θα αντιδράσει ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ
-στο τραπέζι και νέο κόμμα
Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαδίδει προσχηματικά μέσω των «κύκλων» του ότι δεν τον ενδιαφέρει η επιστροφή του στην ηγεσία της ΝΔ και πως αυτό που προέχει είναι η ενότητα του κόμματος, ο ίδιος έχει πάρει την τελεσίδικη του απόφαση και αυτή δεν είναι άλλη από την «ολική επαναφορά» του στην αρχηγία της κεντροδεξιάς παράταξης.
Το «ellnews.com» γνωρίζει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των στελεχών της ΝΔ, που ξεκίνησαν ακριβώς την επόμενη ημέρα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, μέσα από τις οποίες ο Κώστας Καραμανλής είπε το μεγάλο «Ναι». Πολιτικός καταλύτης, σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες, των εξελίξεων και στα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν στο σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την μεγάλη επιστροφή του Καραμανλή, αποτελεί η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη και προβεβλημένη υπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ. Οι δυο τους, Μπακογιάννη – Καραμανλής, συναντήθηκαν στο γραφείο του τελευταίου τρεις ημέρες αμέσως μετά τις εκλογές, οι οποίες ως γνωστό σημαδεύτηκαν με την βαριά ήττα της ΝΔ. Στη συνάντηση αυτή η πρώην υπουργός είπε στον ήδη ανήσυχο και προβληματισμένο Καραμανλή, «ότι δεν πάει άλλο» και πως πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία καθώς «είσαι ο μόνος που μπορεί να ενώσει ολόκληρη την κεντροδεξιά παράταξη», όπως χαρακτηριστικά του είπε. Στη συζήτηση ειπώθηκαν και άλλα πολλά, όχι και τόσο κοσμητικά για τον κ. Σαμαρά, ιδιαίτερα για την αλλοίωση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας που επέφερε στο κόμμα και της «ακροδεξιάς» πολιτικής και ρητορικής που ακολούθησε κατά την προεκλογική περίοδο, που είχε ως αποτέλεσμα την συντριβή της ΝΔ με 8,5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρωθυπουργός εξεπλάγη ευχάριστα από την συνομιλήτρια του (δεδομένης της «ιστορικής» διαμάχης Καραμανλικών – Μητσοτακικών) όταν άκουσε να του λέει, ότι όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ, αλλά και πως η ίδια θα πρωτοστατήσει στην επιστροφή του. Μετά τον εσωτερικό «ιστορικό συμβιβασμό» οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και ο Κώστας Καραμανλής αποδέχτηκε την πρόταση. Ωστόσο, η ενωτική πρωτοβουλία της κυρίας Μπακογιάννη δεν ήταν άνευ πολιτικού «ανταλλάγματος». Πληροφορίες από άκρως σοβαρές πηγές κάνουν λόγο ότι η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε από τον Κώστα Καραμανλή, όταν επιστρέψει ως πρωθυπουργός στη κεντρική πολιτική σκηνή, να προετοιμάσει τη διαδοχή στον γιό της, τον Κώστα Μπακογιάννη, νυν Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και πρώην δήμαρχο Καρπενησίου. Ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πηγές, συμφώνησε στο πρόσωπο του νεαρού πολιτικού, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι νέος, επιτυχημένος και με βαρύ ιστορικό. Θα είναι ο ιδανικός αρχηγός όταν έρθει η ώρα». Προφανώς το «βαρύ ιστορικό» που είπε ο Καραμανλής για τον Κώστα Μπακογιάννη αναφερόταν στη δολοφονία του πατέρα του, Παύλου, από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ενός μεγάλου πολιτικού με προοδευτικές ιδέες ο οποίος ως βουλευτής της ΝΔ αποτέλεσε ορόσημο της, και η δολοφονία του (Σεπτέμβριος του 1989) είχε συγκλονίσει ολόκληρο τον κεντροδεξιό και κεντροαριστερό χώρο.
Μετά από το μεγάλο «ναι» του Καραμανλή για την επιστροφή του στην αρχηγία της ΝΔ, δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, ότι βγήκαν μπροστά όλα τα φιλελεύθερα στελέχη της ΝΔ (Ν. Δένδιας, Ε. Στυλιανίδης, Κ. Μητσοτάκης, Μ. Αντώναρος κ.ά) αμφισβητώντας με τις δηλώσεις τους ανοικτά τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Ούτε φυσικά είναι τυχαίο, (η μεγαλύτερη αμφισβήτηση μέχρι στιγμής, μάλιστα, ενόσω ο Α. Σαμαράς έλειπε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες), το δείπνο –σύναξη στην Αθηναΐδα που οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη η κυρία Γιαννάκου, με 19 συνδαιτημόνες (βουλευτές και στελέχη της ΝΔ), οι οποίοι συζήτησαν την «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ.
Ούτως δοθέντων  των πραγμάτων ο πολιτικός καιρός του Α. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ φαίνεται να είναι μετρημένος, και μέρα με την μέρα θα αμφισβητείται από ολοένα και περισσότερα στελέχη και βουλευτές. Τον χορό της ανοικτής αμφισβήτησης θα σύρει η Ντόρα Μπακογιάννη, παίρνοντας –έστω έτσι – την πολιτική της «εκδίκηση», καθώς δεν θα πρέπει να έχει ξεχάσει την απώλεια της αρχηγίας τής ΝΔ, μέσα από τα χέρια της, από τον Αντώνη Σαμαρά, το 2009. Και ο χορός της αμφισβήτησης θα αρχίσει την προσεχή Πέμπτη, στη κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπου αναμένονται να βγουν… τα μαχαίρια.  Όμως, σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν οι καλά γνωρίζοντες τα της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη, και τα άλλα στελέχη (Δένδιας, Μητσοτάκης, Στυλιανίδης, Ο. Κεφαλογιάννη) δεν κινούνται με όρους «βεντέτας», αλλά με γνώμονα την επανένωση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.
Ο χρόνος της επιστροφής του Κώστα Καραμανλή στη κεντρική πολιτική σκηνή ως πρωθυπουργός, θα εξαρτηθεί από τις συγκυρίες, και ιδίως από την πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο σημερινός πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έχει μια επιτυχή πορεία, ο πρώην πρωθυπουργός, ως η «χρυσή εφεδρεία» της κεντροδεξιάς δεν θα ρισκάρει μια αναμέτρηση μαζί του για να ηττηθεί. «Οι Καραμανλήδες είναι για τα δύσκολα και όταν επιστρέφουν, επιστρέφουν για να αναδειχθούν ηγέτες», είναι το χαρακτηριστικό μότο των ανθρώπων του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού και πρώην αρχηγού της ΝΔ. Η κίνηση Καραμανλή θα εκδηλωθεί στον πρώτο κλυδωνισμό της σημερινής κυβέρνησης (και της χώρας) ή, στην περίοδο εκείνη όπου η ΝΔ περάσει σε φάση μεγάλης εσωστρέφειας, η οποία θα αποτυπωθεί σ’ ένα πολύ μικρό δημοσκοπικό ποσοστό. Σε όλο αυτό το διάστημα, που κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει, εάν θα είναι μακρύ ή σύντομο, ίσως υπάρξει ενδιάμεση λύση∙ ένα μεταβατικό στάδιο με προσωρινό αρχηγό στη ΝΔ, και τον ρόλο αυτό ενδέχεται να παίξει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν αποκλείεται αυτό να ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, το ίδιο βράδυ όπου σε άλλο χώρο, στην  στον Κεραμικό, διεξαγόταν το αντί – Σαμαρικό δείπνο της Γιαννάκου.
Το όλο εγχείρημα της επιστροφής Καραμανλή συναντά ένα μεγάλο «αγκάθι». Αυτό ακούει στο όνομα «Σαμαράς». Ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ, παρά το όποιο μέγεθος αμφισβήτησης εκδηλωθεί εναντίον του, δεν φέρεται διατεθειμένος να παραδώσει – τουλάχιστον εύκολα - τα «κλειδιά» της Συγγρού. Θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους την πολιτική του, ότι διέσωσε τη χώρα από την χρεοκοπία, και ότι η ΝΔ είχε στις εκλογές μηδαμινή απώλεια σε ποσοστό ψήφων, όταν το συγκυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, εξαφανίστηκε εκλογικά. Υπάρχει περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς να εναντιωθεί με τον Κώστα Καραμανλή, όταν ο τελευταίος εκδηλώσει την απόφαση της επιστροφής του; Το πιθανότερο πως όχι, σύμφωνα με πολιτικές πηγές ενημέρωσης. Αλλά, άγνωστη η βούληση του… κυρίου.
Στη περίπτωση της σθεναρής αντίστασης του Σαμαρά να παραδώσει τα ηνία, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κώστας Καραμανλής να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου κόμματος, στα πρότυπα του θείου του, αφήνοντας στο σημερινό αρχηγό της ΝΔ απλώς την σφραγίδα του κόμματος, καθώς σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα θα προσχωρήσει στο νέο κόμμα. Υπενθυμίζεται, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαδέχτηκε στον «Συναγερμό» τον Παπάγο, λόγω θανάτου του, το 1955, προχώρησε αμέσως μετά στην δημιουργία της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ), και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, με την πτώση της χούντας, το 1974, δημιούργησε τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ).
Ένα είναι το ειδησεογραφικό γεγονός. Ο Κώστας Καραμανλής, έρχεται. Και ήδη κινείται, αποκαθιστώντας αυτό το διάστημα, όπως πολύ καλά γνωρίζει το «ellnews.com», τις σχέσεις του με θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό (ιδίως στις ΗΠΑ).