Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Άρθρο ότι οι κρατικοποιήσεις ισοπέδωσαν τη Βενεζουέλα


Οι κρατικοποιήσεις ισοπέδωσαν τη Βενεζουέλα
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Οι εικόνες με τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ του Καράκας που είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας μοιάζουν απλώς να επιβεβαιώνουν μια προεξοφλημένη από τους οικονομολόγους εξέλιξη για τη Βενεζουέλα, της οποίας τα έσοδα σε συνάλλαγμα προέρχονται κατά 97% από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Από το φθινόπωρο, τέσσερις καθηγητές του Χάρβαρντ συνιστούν στην κυβέρνηση Μαδούρο να προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Οι γνωστοί από τη διαφιλονικούμενη θεωρία τους περί των επιπτώσεων του υψηλού χρέους στην οικονομική ανάπτυξη Ράινχαρτ και Ρογκόφ μιλούν με βεβαιότητα για την επικείμενη πτώχευση του Καράκας, καθώς της δίνουν πιθανότητα 100% επικαλούμενοι τον μεγάλο αριθμό πτωχεύσεων επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας και την κατάρρευση της οικονομίας. Το ΑΕΠ της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε το 2014 κατά 4,4% και σύμφωνα με τη S&P πιθανώς να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 7% στη διάρκεια του 2015. Παράλληλα, οι επίσης καθηγητές του Χάρβαρντ Χάουζμαν και Ανχελ Σάντος επικαλούνται τα μη εξυπηρετούμενα χρέη προς τους εισαγωγείς της χώρας, ενώ η συμβουλευτική Ecoanalitica, που εδρεύει στο Καράκας, εκτιμά πως τα χρέη του κράτους σε επιχειρήσεις και αεροπορικές εταιρείες υπερβαίνουν τα 21 δισ. δολάρια.
Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πληθωρισμός καλπάζει με 65%, ενώ το ποσοστό των κατοίκων της που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έχει εκτιναχθεί στο 32% από το ιστορικά χαμηλό του 25% στο οποίο είχε υποχωρήσει επί Τσάβες. Την Παρασκευή το νόμισμα της Βενεζουέλας, το μπολιβάρ, αποσυνδέθηκε από το αμερικανικό νόμισμα και υποχώρησε στα 170 μπολιβάρ ανά δολάριο από τα 52 μπολιβάρ πριν την αλλαγή.
Στη «μαύρη αγορά» φθάνει στα 190 μπολιβάρ ανά δολάριο. Στην προσπάθειά της, πάντως, να αποφύγει μια στάση πληρωμών, η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών. Οπως, άλλωστε, τόνισε και στην τελευταία υποβάθμισή της η Standard & Poor’s, η ηγεσία του Καράκας έχει θέσει σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της χώρας, αλλά «εντείνεται η πίεση προς την κυβέρνηση να αναδιαρθρώσει τουλάχιστον ένα τμήμα του εξωτερικού χρέους της».
Οι... ρίζες
Σύμφωνα, πάντως, με μερίδα οικονομολόγων, η σταδιακή κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας έχει τις ρίζες της και στην πολιτική των κρατικοποιήσεων στην οποία επιδόθηκε προ ετών η τότε κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες, καθώς πολλές από αυτές οδήγησαν σε δαπανηρούς δικαστικούς αγώνες και μεγάλες αποζημιώσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Exxon στον οποία το Καράκας αναγκάστηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για την κρατικοποίηση επενδύσεών της στον τομέα του πετρελαίου. Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του Νίκολας Μαδούρο να αποσπάσει οικονομική στήριξη από την Κίνα, μετά το πρόσφατο ταξίδι του στο Πεκίνο δήλωσε στους ψηφοφόρους πως διασφάλισε νέες επενδύσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων χωρίς να διευκρινίσει κατά πόσον πρόκειται για κάποιο νέο δάνειο. Αργότερα διέρρευσε πως πρόκειται για ποσό ήδη ενταγμένο στη συμφωνία που έχει συνάψει η Βενεζουέλα με την Κίνα ουσιαστικά για την παροχή ρευστότητας με αντάλλαγμα πετρέλαιο.