Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον πόλεμο των καρτέλ στο Μεξικό.



Πάρτι δισεκατομμυρίων, ποτάμια αίματος και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στον άγνωστο πόλεμο του Μεξικού
(Πηγή : http://newpost.gr/)
Διεφθαρμένοι πολιτικοί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί, εκτελεστές, ομαδικοί τάφοι, απαγωγές, είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το φρικτό παζλ του πολέμου των καρτέλ στο Μεξικό.

Στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία μπροστά στον πακτωλό των ναρκο-δολαρίων. Το newpost.gr σας παρουσιάζει μερικά στοιχεία που προκαλούν σοκ.
Ο πόλεμος των καρτέλ στο Μεξικό δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών, αλλά διαρκεί δεκαετίες. Εντάθηκε ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Μέχρι τότε οι κολομβιανοί διακινητές ήταν κυρίαρχοι, αφού είτε έστελναν απευθείας στις ΗΠΑ τα ναρκωτικά με αεροπλάνα και καράβια, είτε μέσω των Μεξικανών. Όταν όμως οι ΗΠΑ έσφιξαν τον κλοιό προς την Μπογκοτά, οι Μεξικανοί βρέθηκαν σε θέση ισχύος και φυσικά δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη αυξάνοντας τη δύναμή τους και έτσι έγιναν από τους ισχυρότερους παίκτες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αρχή του ολέθρου
Το 2000 ο Βιθέντε Φοξ, ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΝΑΡ) εξελέγη στην προεδρία της χώρας αναλαμβάνοντας δράση κατά των καρτέλ, όμως η εκλογή του επίσης συντηρητικού Φελίπε Καλδερόν άλλαξε τα πάντα, πυροδοτώντας έναν πολύνεκρο πόλεμο που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 55.000 ανθρώπους.
Με την εκλογή του κήρυξε πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών θέτοντας τον στρατό αντί της αστυνομίας σε θέση μάχης στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά υπάρχαν πολλαπλά μέτωπα, αφού συγκρούσεις διεξάγονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα καρτέλ, αλλά και μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών.
Διαφθορά υψηλά ιστάμενων προσώπων
Τα διαβόητα καρτέλ ναρκωτικών, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να είναι παντοδύναμα δίχως τη συνεργασία -με το αζημίωτο- κάποιων αξιωματούχων των μεξικανικών αρχών. Πολύ λόγος έχει γίνει για τη φημολογούμενη ανοχή του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) το οποίο κυβερνούσε αδιάκοπα τη χώρα για επτά δεκαετίες (!) μέχρι το 2000.
Το 2006, ο Καλδερόν μετά την εκλογή του απέλυσε εκατοντάδες αστυνομικούς εξαιτίας της εμπλοκής τους με τα καρτέλ, ενώ σε μία περίπτωση «αφόπλισε» μία ολόκληρη πόλη, αφού οι περισσότεροι αστυνομικοί ήταν ουσιαστικά στην υπηρεσία των διακινητών ναρκωτικών.
Πριν από μερικές μέρες ο πρώην υφυπουργός Άμυνας του Μεξικού Τομάς Άνχελες και δύο απόστρατοι στρατηγοί τέθηκαν υπό κράτηση, καθώς ερευνώνται οι σχέσεις που φέρονται ότι είχαν με ένα καρτέλ, αποδεικνύοντας ότι η βαθιά διαφθορά συντηρεί την παντοδυναμία των εμπόρων του λευκού θανάτου.
Αριθμοί που... ζαλίζουν
Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (2009) τα ετήσια κέρδη των μεξικανικών και κολομβιανών καρτέλ ναρκωτικών από την διακίνηση των παράνομων ουσιών φτάνουν έως και τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα ιλιγγιώδη ποσά... εμπνέουν τα μέλη των καρτέλ ώστε να βρίσκουν κάθε συνατό τρόπο να περνούν κρυφά τα ναρκωτικά από τα σύνορα. Τεράστια υπόγεια τούνελ που διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού, πυροσβεστήρες σε ρόλο «δούρειου ίππου» μεταξύ άλλων. Κάθε χρόνο πάνω από πέντε εκατομμύρια αυτοκίνητα, 1,5 εκατομμύριο εμπορικά φορτηγά και 3,8 εκατομμύρια πεζοί περνούν τα σύνορα προς τις ΗΠΑ κρύβοντας συνολικά έναν τόνο ναρκωτικών!
Σημειώνεται ότι η παραγωγή ενός κιλού κοκαϊνης στο Μεξικό κοστίζει 2.000 δολάρια, ενω΄στις ΗΠΑ από 34.000-120.000 ανάλογα την περιοχή.
Το πρόβλημα πάντως δεν είναι καθαρά μεξικανικό αφού το 2011 έγινε γνωστό ότι τα καρτέλ δραστηριοποιούνται σε πάνω από 1.000 πόλεις των ΗΠΑ, στις ευρύτερες περιοχές της Αριζόνα, της Τζόρτζια, του Τέξας και της Αλαμπάμα.
Δίψα για αίμα
Εκτός από τους 55.000 νεκρούς της τελευταίας εξαετίας υπάρχουν και πάνω από 5.000 αγνοούμενοι, που σχετίζονται με τον πόλεμο. Τα καρτέλ πάντως μπροστά στο χρήμα και στην λαχτάρα για επικράτηση εις βάρος των «ανταγωνιστών» δεν δίνουν καμία απολύτως αξία στην ανθρώπινη ζωή, ενώ βγάζουν βίντεο και φωτογραφίες που ανεβάζουν στο Διαδίκτυο για να καυχηθούν για το κατόρθωμά τους. Κρεμασμένα πτώματα από γέφυρες, εν ψυχρώ εκτελέσεις σε κεντρικούς δρόμους, «γαζωμένα» από πολυβόλα αστυνομικά τμήματα, πυρπόληση καζίνο με δεκάδες άτομα μέσα, εκατόμβες από δεκάδες αποκεφαλισμένα πτώματα είναι μόνο μερικά από αυτά τα περιστατικά.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όταν βγήκαν στην δημοσιότητα τα πρώτα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς της Αλ Κάιντα, το ίδιο έπραξαν και τα καρτέλ, για ευνόητους επικοινωνιακούς λόγους. Παρομοίως, φτιάχνουν μικρού μήκους ταινίες για το εμπόρευμά τους!
Ενδεικτική της αγριότητας των δικτύων αυτών, είναι η περίπτωση ενός 14χρονου αγοριού (ο «El Ponchis)» από το Σαν Ντιέγο το οποίο ήταν εκτελεστής -συνήθως μέσω αποκεφαλισμών- ενός καρτέλ!
Γνωστότερος αρχηγός είναι ο Χοακίν Γκούζμαν, γνωστός και ως «El Chapo» («ο Κοντούλης» εξαιτίας του ύψους του) ηγέτης του καρτέλ της Σιναλόα. Το Forbes υπολογίζει την περιουσία του στο ένα δισ. δολάρια και σύμφωνα με τις ΗΠΑ είναι ο πιο ισχυρός διακινητής ναρκωτικών στον κόσμο. Τελευταία του φωτογραφία δημοσιοποιήθηκε το 1993 ενώ η κινηματογραφική του απόδραση από μεξικανική φυλακή το 2001 (μέσα σε άπλυτα ρούχα) και η γέννηση των διδύμων του στις ΗΠΑ από τη νεαρή και ιδιαίτερα εμφανίσιμη σύζυγό του (το όνομα πατέρα στη ληξιαρχική πράξη παρέμεινε κενό) ενίσχυσαν τη φήμη του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα καρτέλ είναι γνωστά και για τον... προσηλυτισμό τους, αφού διαθέτουν τα χρήματα για «προσλήψεις» συνήθως πάμφτωχων Μεξικανών, όπως για παράδειγμα οι «Ζέτας» που είχαν βάλει μέχρι και πινακίδες-αγγελίες σε δρόμους που έγραφαν χαρακτηριστικά: «Γιατί να είσαι φτωχός; Έλα να δουλέψεις για εμάς».
Οικονομία και καρτέλ στις κάλπες
Στην χώρα της Κεντρικής Αμερικής θα διεξαχθούν την 1η Ιουλίου προεδρικές εκλογές που κρίνονται ιδιαίτερα κομβικές για την περιοχή. Ο υποψήφιος του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος, 45χρονος δικηγόρος Ενρίκε Πένια Νιέτο είναι φαβορί για να επανακαταλάβει την εξουσία για λογαριασμό του PRI, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην οικονομία και στην καταπολέμηση των καρτέλ. Οι μεξικανοί πολίτες όμως φαίνεται να μην θέλουν ιδιαίτερα τη μεταρρύθμιση, αφού «κουράστηκαν» από τον πολύνεκρο πόλεμο του Φελίπε Καλδερόν.
Η κυβερνηση του τελαυταίου πάντως, προχώρησε σε συλλήψεις αρκετών διακινητών, μεταξύ των οποίων και του Ένταρ Βαλντέζ Βιγιαρεάλ ή «La Barbie» τον Αύγουστο του 2010, αρχηγού του καρτέλ Μπελτράν Λέιβα.
Το ερώτημα για τον νικητή των εκλογών της 1ης Ιουλίου θα είναι ένα: Θα συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στα καρτέλ ή θα κάνει πώς... δεν τα βλέπει; Το σίγουρό είναι ότι το έργο του μεξικανού προέδρου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και τα οποιαδήποτε λάθη θα πληρώνονται με αίμα...
Βαγγέλης Βιτζηλαίος