Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
Τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου.
1ον. Οι πιο πολύνεκρες μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας με σκοπό μερικές φορές την κατάκτηση ελάχιστων μέτρων γης. Γι' αυτό χαρακτηρίστηκε και πόλεμος χαρακωμάτων.
2ον. Οι κύριοι αντίπαλοι ήταν εν πολλοίς ίδιοι με αυτούς του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου
και 3ον. Τα πολλά μέτωπα που ανοίξανε ως αποτέλεσμα της προσχώρησης αρκετών χωρών κυρίως στην Αντάντ (Αγγλία - Γαλλία - Ρωσία - ΗΠΑ προς το τέλος και πάλι...) και άλλων στις κεντρικές δυνάμεις (Γερμανία - Αυστροουγγαρία).
Λόγω των ανθρωποθυσιών κατά την διάρκεια του δεύτερου μεγάλου πολέμου οι περισσότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου λησμονήθηκαν.
Πάμε λοιπόν στο γνωστό σύστημα (όπως κάναμε δηλαδή και με τις κυριότερες ελληνοτουρκικές πολεμικές "συναντήσεις") της χρονολογικής (όσο είναι δυνατόν και αυτό γιατί ορισμένες μάχες ήτανε πολύμηνες) ανασκόπησης των αναμετρήσεων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με λίγες λεπτομέρειες για να μην γίνει κουραστική η καταγραφή.
Αφορμή για την έναρξη στάθηκε η δολοφονία στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σαράγεβο του Φραγίσκου Φερδινάνδος των Αψβούργων, ο οποίος ήταν αρχιδούκας και διάδοχος της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας από ένα Σέρβο εθνικιστή.
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΛΙΕΓΗΣ. Η πρεμιέρα του πολέμου γίνεται στη Λιέγη. Οι Γερμανοί εισβάλουν, οι Βέλγοι αντιστέκονται σθεναρά, αλλά δεν έχουν τύχη, ενώ οι Γάλλοι προετοιμάζονται γιατί είναι οι επόμενοι.
ΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ. Οι Γερμανοί αστραπιαία περνάνε το Βέλγιο και μπαίνουνε στη Γαλλία. Οι Άγγλοι στελνουν στην αρχή λίγους στρατιώτες να βοηθήσουν τους Γάλλους. Εύκολη γερμανική νίκη που αναγκάζει Γάλλους και Άγγλους να στραφούν στην υπεράσπιση των Παρισίων.
ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΤΖΑΝΤΑΡ. Οι Σέρβοι κάνουνε την 1η νίκη απέναντι στους Αυστριακούς που εισβάλανε στην Σερβία.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΡΙΝΟΥ. Ρελάνς των Αυστριακών στην Σερβία και οπισθοχώρηση των Σέρβων.
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΝΗ. Επιτυχία των Γάλλων, καθώς σταμάτησαν την γερμανική προέλαση και έτσι η Γερμανοί την πατήσανε και αναγκαστήκανε να είναι σε δύο μέτωπα, μιας και η Ρωσία τους επιτέθηκε στα ανατολικά. 150.000 θύματα εκατέρωθεν...
ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΤΑΝΝΕΜΠΕΡΓΚ. Στην Πολωνία απόλυτη συντριβή των Ρώσων απο τους Γερμανούς σε μία απο τις χειρότερες ήττες του ρώσικου στρατού. Αρχικά η μάχη ονομάζονταν Μάχη του Άλλενσταϊν, αφού αυτός ήταν ο τόπος που είχε διαδραματιστεί.
Ο Χίντενμπουργκ (στρατηγός τότε των Γερμανών και μεταπολεμικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης) όμως τη μετονόμασε για προπαγανδιστικούς λόγους, επειδή στο κοντινό Τάνενμπεργκ (σήμερα Stębark της Πολωνίας) το 1410 είχε γίνει μια άλλη ιστορική μάχη, στην οποία το Τάγμα των Τευτόνων είχε νικηθεί από τους Πολωνο-Λιθουανούς. Θεωρήθηκε έτσι ότι μετά από 500 χρόνια οι Γερμανοί παίρνουν την ρεβάνς.
Συνεχίζεται...
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ