Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Αποκαλυπτικός Ν.Φιλιππίδης ότι αναζητούν σωσίβιο σε Schaeuble και Στουρνάρα


Αναζητούν σωσίβιο σε Schaeuble και Στουρνάρα...
Του Νίκου Φιλιππίδη
(Πηγή : http://www.liberal.gr)
Βρε πως αλλάζουν οι καιροί... Τις παλιές εποχές ούτε που θα τους ένοιαζε στην κυβέρνηση τι λένε οι αγορές και πως αντιδρούν στα δημοσιεύματα. Χτες αντίθετα υπήρξε πρωτοφανής κινητοποίηση τόσο στα μέλη του οικονομικού επιτελείου όσο και του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να διαψευστούν τα γερμανικά δημοσιεύματα περί ελληνικού «αντάρτικου».

Πέραν του προφανούς της αντίδρασης, που είχε να κάνει με τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια είδηση στις αγορές (κυρίως ομολόγων) στην κυβέρνηση ανησύχησαν για έναν ακόμα λόγο: Μέρες που είναι, δεν θέλουν να θυμώσουν τον Wolfgang Schaeuble.
Όσες φορές τα έβαλαν μαζί του στο παρελθόν, το πλήρωσαν. Εξού και η χτεσινή αναφορά Τσακαλώτου – μήνυμα στον γερμανό υπουργό Οικονομικών – ότι «κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει περισσότερο από όλους ο Wolfgang Schaeuble. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου».
Πλέον στην κυβέρνηση έχουν πειστεί ότι η όποια συμφωνία θα περάσει οπωσδήποτε από τον γερμανό πολιτικό, ο οποίος είναι ο μόνος για την ώρα που δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον ώστε να υπάρξει μια κάποια συμφωνία μέσα στον Ιούνιο.
Άλλωστε, από σήμερα το «θέατρο» των διαπραγματεύσεων μεταφέρεται στην Γερμανία. Ο Jean Claude Juncker φέρεται να έσπασε την υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό του το καλοκαίρι του 2015 και ασχολείται ξανά με το ελληνικό ζήτημα, επισκεπτόμενος προσωπικά σήμερα στο Βερολίνο τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. Η επανεργοποίηση Juncker φαίνεται ότι συνδυάζεται με τον «πάγο» που έχει βάλει η κυβέρνηση στον γάλλο επίτροπο Pierre Moscovici, μετά τις ανακριβής διαβεβαιώσεις που πρόσφερε επί μήνες στην ελληνική κυβέρνηση. Βέβαια ο γάλλος, δεν παρέλειψε να πετάξει και τα «καρφιά» του χτες επισημαίνοντας προς την κυβέρνηση ότι πέραν του χρέους υπάρχουν και τα 140 προαπαιτούμενα τα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Η αλλαγή πλεύσης ή πιο σωστά η αλλαγή συμμάχων από κυβερνητικής πλευράς, περιλαμβάνει και την αναθέρμανση των σχέσεων με τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα βρεθούν σήμερα στην «καρδιά» της Γερμανικής Οικονομίας την Φρανκφούρτη, όπου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο που οργανώνει ο Economist  με τον τίτλο «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;” (Greece’s Comeback). Εκεί αναμένεται να υπάρξουν ομιλίες, συναντήσεις και επαφές, μεταξύ άλλων, με το μέλος του δ.σ.  της ΕΚΤ Benoit Coeuré, τον εκπρόσωπο του ESM στα κλιμάκια της ελληνικής Τρόικα, Nicola Giammarioli, τον εκπρόσωπος της Κομισιόν Declan Costello, το μέλος της επιτροπής Σοφών της Καγκελαρίας Lars Feld, αλλά και στελέχη της αγοράς όπως τον Colin Ellis της Moody’s.
Παρεμπιπτόντως έκπληξη και απορία έχει προκαλέσει σε πολλούς, δεδομένης της περιορισμένης συμμετοχής ομιλητών, η παρουσία του ελληνοουκρανού επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο επόμενος next big thing των επιχειρηματιών από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην Ελλάδα...