Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Εξαιρετικός Α. Πανούτσος για 14χρονους καταδικασμένους - Γιάννηδες Αγιάννηδες στο μυαλό του Γαβρόγλου


Όταν τρεις 14χρονοι καταδικασμένοι σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας στο μυαλό του Γαβρόγλου γίνονται Γιάννης Αγιάννης
Του Αντώνη Πανούτσου
http://www.liberal.gr/)
Ο Κώστας Γαβρόγλου έχει δείξει ότι μπορεί να εντυπωσιάσει σε επιδόσεις λαϊκισμού. Η απόφαση να καταργήσει τις πανελλήνιες εισαγωγικές στα ΑΕΙ, θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια προβλήματα όταν 80 χιλιάδες θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοετείς στην ιατρική.
Η σκέψη των μεταπτυχιακών στα ΤΕΙ αποσυνέδεσε τα διδακτορικά με την ανώτατη παιδεία. Αφήνοντας περιθώρια διδακτορικά να δίνουν όχι μόνο τα λύκεια και τα γυμνάσια αλλά και οι παιδικοί σταθμοί. Στα ελαφρυντικά του Κώστα Γαβρόγλου καταλογίζεται ότι συνεργάζεται με τον Κώστα Ζουράρι. Στα επιβαρυντικά ότι σε λίγο θα τον έχει ξεπεράσει.
Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για την ποινή 80 ωρών κοινωνικής εργασίας σε τρεις μαθητές του 1ου γυμνασίου Ρεθύμνου που μετείχαν πέρυσι σε καταλήψεις δεν ήταν μόνο παράνομη, εξοργιστική. Ηταν και απελπιστικά ανόητη.
«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση σε κοινωνική εργασία τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου που πήραν μέρος στις καταλήψεις του περασμένου Σεπτεμβρίου, θεωρεί απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή του σχολείου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου» που ανέφερε η ανακοίνωση δημιουργούσε το εξής σκεπτικό. Ότι οι γυμνασιάρχες πρέπει να περιμένουν να γίνουν καταστροφές και αφού γίνουν και τις βρουν αρκούντως ικανοποιητικές να καλούν την αστυνομία. Γνωρίζοντας ότι τις ζημιές θα πληρώσουν τα κορόιδα που λέγονται φορολογούμενοι. Επίσης η ανακοίνωση δημιουργεί το ερώτημα τι σημαίνει «απαράδεκτη συμπεριφορά». Είναι κάτι σαφές που τιμωρείται από το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ή κάτι επαναστατικό και όμορφο που υπάρχει στις ευαισθησίες του υπουργού; Με την ανακοίνωση στη συνέχεια να γίνεται ακόμα καλύτερη.
«Υπερβολική κρίνεται και η απόφαση των δικαστικών αρχών που εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στιγματίζοντας 14χρονα παιδιά εφ’ όρου ζωής, επειδή συμμετείχαν σε μια κατάληψη». Εδώ δεν έχουμε υπουργό παιδείας αλλά κριτή στο Dancing with the Judges, που βαθμολογεί τις δικαστικές αποφάσεις. Η κρίση βέβαια σε δικαστικές αποφάσεις από έναν υπουργό είναι σαφής επέμβαση στη δικαιοσύνη και προσπάθεια επηρεασμού μελλοντικών αποφάσεων. Αλλά ούτως ή άλλως ο  Γαβρόγλου πρέπει να έχει μια περίεργη αντίληψη για τη δικαιοσύνη. Η προτροπή του στον Σταύρο Κοντονή «να επανεξετάσει τα σχετικά άρθρα του ποινικού κώδικα που αναφέρονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταδίκες» σημαίνει ότι πιστεύει ότι οι υπουργοί δικαιοσύνης έχουν τον ποινικό κώδικα και σκέπτονται ποια άρθρα τους αρέσουν. «Ωραίο αυτό το άρθρο με τα δικαιώματα των αλληλέγγυων Θα πω στους δικαστές να βάλουν σελιδοδείκτη και όποτε μπορούν να το εφαρμόζουν». «Πω, πω χάλια αυτό με τις καταλήψεις. Θα τους πω να σκίσουν την σελίδα».
Το πιο συγκινητικό όμως σημείο της ανακοίνωσης είναι εκεί που ο Κώστας Γαβρόγλου γίνεται Βίκτωρ Ουγκώ. Εκεί που τα 14χρονα παιδιά στιγματίζονται εφ' όρου  ζωής. Θύματα της κτηνωδίας της δικαιοσύνης που θα περπατάνε στους δρόμους του Ρεθύμνου και οι συμπολίτες του θα ψιθυρίζουν. «Στο βλέμμα τους βλέπεις την κόλαση που έζησαν από τις 80 ώρες κοινωνικής δουλειάς». Ελπίζοντας το άδικο να διορθωθεί. Με μια άλλη συνεισφορά του Γαβρόγλου. Τη διάθεση του γραφείου που οι συλλογικότητες του Τόσκα πρέπει να καταλάβουν μέχρι οι τρεις γιάννηδες αγιάννηδες του Ρεθύμνου αποκατασταθούν.