Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Και τώρα τι;


Από το Μυστήριο
Από ότι φαίνεται, η αξιολόγηση έκλεισε. Όπως άπαντες σχεδόν είχαν προβλέψει, έκλεισε κατά τον τρόπο οδυνηρό για τους πολίτες, που θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται έτι περισσότερο, θέτοντας ευθέως θέμα επιβίωσης για πολλούς συμπολίτες μας.
Ό,τι απαιτούσε το ΔΝΤ έγινε αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση και το μόνο που μένει είναι να ψηφιστούν τα μέτρα από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Φυσικά και τα μέτρα θα ψηφιστούν. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελεί μείζονα έκπληξη. Το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, όπως εμφανίζεται στην Βουλή και τον κρατικό τομέα, έχει ως μόνο αυτοσκοπό την παραμονή στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο.
Έτσι ο Τσίπρας πετυχαίνει τους στόχους που έχει θέσει. ήτοι να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι τα μέσα του 2018, ευελπιστώντας ότι θα βελτιωθεί κάπως το κλίμα στην οικονομία και θα μπορέσει να προβεί σε κάποιες παροχές προς το εκλογικό κοινό του. Συγχρόνως, πέτυχε να μετατεθεί η εφαρμογή των σκληρών μέτρων το 2019, οπότε μέχρι τότε ποιος ζει, ποιος πεθαίνει...
Συνεπώς, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου εκλογές άμεσα δεν προβλέπονται. Ο Τσίπρας θα τις προκηρύξει πρόωρα μόνο αν κρίνει ότι έχει πιθανότητες να τις κερδίσει.
Ευλόγως λοιπόν τίθεται το ερώτημα προς τη ΝΔ αυτή την φορά, ποια θα είναι η στρατηγική της μετά τα νέα δεδομένα. Η λογική της εφόδου στην εξουσία που επικράτησε αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας από το Μητσοτάκη (βλ. #fygete) απέτυχε παταγωδώς. Πόσω μάλλον όταν υιοθετήθηκαν και κινηματικές πρακτικές. Στερείτο άλλωστε λογικής πραγμάτωσης. Σιγά μην "έφευγαν" επειδή το ζητούσε η ΝΔ. Για κάποιο μυστήριο λόγο, κάποιοι ήθελαν να πιστεύουν ότι θα ο Τσίπρας θα αναγκαζόταν να προσφύγει σε εκλογές επειδή δεν θα μπορούσε να κλείσει την αξιολόγηση. Πραγματικά αδυνατούσα από την πρώτη στιγμή να αντιληφθώ από που πήγαζε αυτή η πεποίθηση.
Καλείται λοιπόν η ΝΔ να αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα πολιτική της και να προετοιμαστεί για αγώνα αντοχής και ουχί ταχύτητας. Δύσκολο, μια και τα περισσότερα στελέχη της αδημονούν για εξουσία. Χώρια που ουκ ολίγοι εξ αυτών δεν φημίζονται για προσόντα και τις ικανότητες τους.
Και φυσικά, καλείται η ΝΔ, να πείσει ότι, όταν/αν κυβερνήσει, θα είναι καλύτερη κυβέρνηση.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ