Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Άρθρο για τα πρώτα συμπτώματα από το Brexit σε ανάπτυξη, μισθούς και τιμές στη Βρετανία


Τα πρώτα συμπτώματα από το Brexit σε ανάπτυξη, μισθούς και τιμές στη Βρετανία
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Αναπάντεχη επιβράδυνση σημείωσε η βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2017, εν μέσω των διαδικασιών για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., με την καταναλωτική δαπάνη, το καθαρό εμπόριο και τον κλάδο των υπηρεσιών να σημειώνουν ελαφρά συρρίκνωση.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS), η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% στο α΄ τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, από το 0,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά τον προηγούμενο μήνα.
Επίσης, κινήθηκε χαμηλότερα από το 0,7% του δ΄ τριμήνου του 2016. Σύμφωνα με την έκθεση της ONS, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,6%, ενώ το καθαρό εμπόριο κατά 1,4% του ΑΕΠ έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Επίσης, ένα άλλο στοιχείο ενδεικτικό της πορείας του ρυθμού ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας είναι η καταναλωτική δαπάνη, η οποία κατά το α΄ τρίμηνο του 2017 παρουσίασε ελαφρά μείωση, δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα των νοικοκυριών έχει συμβάλει ελάχιστα στην ενίσχυση της οικονομίας από το 2014.
Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 2,7%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2013. Ωστόσο θετικά αποτιμάται η αύξηση των επενδύσεων κατά 0,6% το α΄ τρίμηνο φέτος, όταν στα τέλη του προηγούμενου έτους οι επενδύσεις στη Βρετανία συρρικνώθηκαν.
Η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο κατασκευαστικός και μεταποιητικός κλάδος παρουσίασαν οριακή ανάπτυξη, ενώ ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, που συνιστά τον πυλώνα της βρετανικής οικονομίας, συνέχισε να αναπτύσσεται δυναμικά.
Η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο επιδείνωση του ΑΕΠ της βρετανικής οικονομίας αποτελεί πρώτη ένδειξη των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει το Brexit στη βρετανική οικονομία. Αυτό διαφαίνεται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τη στασιμότητα των μισθών των εργαζομένων που πλήττουν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
Οι οικονομολόγοι, εντούτοις, παραμένουν αισιόδοξοι για τη συνολική πορεία της οικονομίας, καθώς αναμένουν μικρή ανάκαμψή της σε τριμηνιαία βάση για όλο το υπόλοιπο έτος. Η προοπτική της βρετανικής οικονομίας βαίνει επιδεινούμενη, με βάση το βαρόμετρο του πρακτορείου Bloomberg για το Brexit, το οποίο, μάλιστα, στην παρούσα φάση βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Νοέμβριο. Ας σημειωθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην ισχυρή υποτίμηση της στερλίνας, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 16% από τον περυσινό Ιούνιο, όταν έγινε το δημοψήφισμα για την έξοδο ή την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Λόγω της εγχώριας υποτίμησης της λίρας, το κόστος από τις εισαγωγές προϊόντων αυξάνεται για τις εταιρείες.
Η γνωστή αλυσίδα προϊόντων Marks & Spencer Plc ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Βρετανία αποτελεί ένα «σκληρό περιβάλλον για το εμπόριο». Εν τω μεταξύ, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας κατά το α΄ τρίμηνο, η Τράπεζα της Αγγλίας θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Προηγουμένως ανέμενε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα αναθεωρούνταν στο 0,4% το α΄ τρίμηνο του έτους.