Από το ΣΣ
Το τριετές πλάνο Τσίπρα για την Παιδεία μοιάζει εντυπωσιακά με τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1980-1983 με τα κατάλληλα επικοινωνιακά φτιασιδώματα που δεν αλλάζουν την ουσία.
Τα πλάνα του ΠΑΣΟΚ ήταν συνήθως πενταετή, όπως σε όλες τις μεγάλες σοσιαλιστικές χώρες της εποχής.
Η εξαγγελία της κατάργησης των Πανελληνίων Εξετάσεων και των φροντιστηρίων/τσάκισμα και πάταξη της παραπαιδείας την έλεγαν τότε ("με ένα νόμο και ένα άρθρο" σαν να λέμε) ανάγεται σε εκείνη την εποχή.
Στο Συμβόλαιο με τον Λαό αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως βαρύγδουπος στόχος η ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας (καινοτομία λέγεται σήμερα). Φτιάχτηκε μάλιστα τότε και χωριστό υπουργείο.
Τότε ήταν που μετονομάστηκαν τα ΚΑΤΕ/ΚΑΤΕΕ σε ΤΕΙ (σταδιακά μέρος του μετακινήθηκε από τη Σιβιτανίδειο της Καλλιθέας και άλλους χώρους προς την Δυτική Αθήνα) για να αναγγελθεί σήμερα η μετατροπή του από Α-ΤΕΙ σε μελλοντικό Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας. Το 1982 καθιερώθηκε η συνδιοίκηση στα ΑΕΙ, που φαίνεται να επανέρχεται.
Οι αλλαγές που προωθήθηκαν ή επιχειρήθηκε να προωθηθούν στο μεταξύ, το 1992 (Νόμος Σουφλιά), το 2006-7 (μεταρρύθμιση Γιαννάκου), το 2008 (ατελέσφορη συνταγματική αναθεώρηση για μη κρατικά ΑΕΙ) και το 2011 (Νόμος Διαμαντοπούλου κυρίως για άσυλο και διοίκηση Ιδρυμάτων) ανατράπηκαν πολύ σύντομα και πιθανόν να τις θυμούνται λίγοι, ίσως οι εισηγητές τους μόνο και όσοι, λίγοι, τις είχαν υποστηρίξει, συνήθως με τεράστιο προσωπικό ή πολιτικό κόστος.
Είναι μια ακόμα ένδειξη ότι η περίοδος που έχει σημαδέψει περισσότερο από όλες την σκέψη αυτής της κυβέρνησης είναι η δεκαετία του '80.
Ότι από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της εξέλιξης δεν φαίνεται να την απασχολεί και ιδιαίτερα.
ΣΣ