Δέκα πράγματα που μας έμαθε το Μνημόνιο IV
Κώστας Γιαννακίδης
(Πηγή : http://www.protagon.gr/)
Η αντιπαράθεση φτάνει στα άκρα. Θέμα χρόνου να ακούσουμε ύβρεις. Ο Τσίπρας έχει σταματήσει πλέον να επιχειρηματολογεί υπέρ της πολιτικής του. Είναι κυρίως απολογητικός. Και ο Μητσοτάκης δεν έχει βρει πειστική απάντηση όταν εγκαλείται για τα πεπραγμένα του παρελθόντοςΗ προγραμματική αντιπαράθεση έλαβε και επισήμως τέλος. Στο εξής –και μέχρι τις εκλογές- θα ακούμε για «κολλέγια» και «πορφυρογέννητους», δηλαδή για μία συζήτηση που επικαλείται συναίσθημα και σύνδρομα του παρελθόντος. Εκεί θα επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του. Η Νέα Δημοκρατία θα επενδύσει σε αυτό που συμβαίνει και διατρέχει την κοινωνία.
Ο Τσίπρας έχει σταματήσει πλέον να επιχειρηματολογεί υπέρ της πολιτικής του. Είναι κυρίως απολογητικός και προσπαθεί να στρέψει την αντιπαράθεση στο πρόσωπο και στο κόμμα του αντιπάλου του.
Ο Μητσοτάκης δεν έχει καταφέρει, ακόμα, να βρει μία πειστική ανταπάντηση στις αναφορές του Τσίπρα για τα πεπραγμένα της παλαιάς τάξης πραγμάτων.
Η εξέλιξη της αντιπαράθεσης σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης συμπιέζει πλέον όλο και περισσότερο τις φωνές από το χώρο του Κέντρου. Η επιχειρηματολογία της Γεννηματά και του Θεοδωράκη δεν έχει ένταση αντίστοιχη της κεντρικής αντιπαράθεσης και μάλλον δύσκολα θα καταφέρει να παρεμβληθεί στη συζήτηση.
Ο πολιτικός μας λόγος επενδύεται πλέον με αναφορές μετα-αλήθειας, με στοιχεία «εναλλακτικής πραγματικότητας» και με καταφανή ψεύδη που, όμως, παρουσιάζονται πλέον ως παραδοχές. Ακούσαμε βουλευτές της συμπολίτευσης να ισχυρίζονται ότι υποχώρησαν οι δανειστές, μάθαμε ότι τα συσσίτια στα σχολεία είναι ένδειξη κοινωνικής συντροφικότητας και κάποιοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η κρίση τελείωσε.
Παρά την εμφανή κόπωση και την «αποστρατεία», μέσω διορισμών, αρκετών διαδηλωτών πρώτης γραμμής, οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων έδειξαν πώς η οργή αρχίζει να επιστρέφει στο θυμικό και στα αντανακλαστικά των κοινωνικών φορέων. Φαίνεται επίσης ότι τα ερείσματα του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό ακροατήριο αρχίζουν να περιορίζονται κυρίως στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων.
Η «εξόντωση», δια εισφορών και φορολογίας, των ελεύθερων επαγγελματιών δημιουργεί πλέον ένα μεγάλο και συμπαγές ρεύμα κατά της κυβέρνησης. Από την άλλη, όμως, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δοκιμάσει, ακόμα, να υποσχεθεί αποκατάσταση, έστω τμήματος, των εισοδηματικών απωλειών.
Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κάτι απτό, κάτι που να μας πείθει ότι, όντως, είναι πιθανό ο Τσίπρας να φορέσει σύντομα γραβάτα. Υπάρχουν εκτιμήσεις και, κυρίως, ελπίδες, για μία ρύθμιση στο θέμα του χρέους, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε και τις γερμανικές εκλογές. Από την άλλη, η πειθήνια στάση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών καθιστά λογική την προσδοκία για μία παραχώρηση από την πλευρά τους.
Η άρση των capital controls θα γίνει ως το τέλος του χρόνου. Το είπε, όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ελέγχεται για κατά συρροή ασυνέπεια στις δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα.
Ακόμα και ένα Μνημόνιο δεν μπορεί να νικήσει το Survivor. Η σειρά με την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί ανέβηκαν στο βήμα άλλαξε εις βάρος της Φώφης Γεννηματά (και του Πάνου Καμμένου) καθώς Τσίπρας και Μητσοτάκης επιθυμούσαν να μιλήσουν πριν αρχίσει η μετάδοση του επεισοδίου. Αυτό ήταν πρωτοφανές, όπως κατήγγειλε η Γεννηματά. Αλλά ποιος την άκουσε; Εννιά στους δέκα έβλεπαν Survivor, όπως είπε ο Τσακαλώτος.