Εγκληματική αμέλεια και ευαισθησίες
Αντώνης Πανούτσος
(Πηγή : http://www.protothema.gr/)
«Συνήθως συμβαίνει το εξής στη χώρα μας. Γίνεται ένα τραγικό γεγονός.
Ξεσπάει μια μεγάλη συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης που κρατάει μερικές μέρες, λίγο περισσότερο - ανάλογα με την επικαιρότητα.
Και στη συνέχεια το θέμα ξεχνιέται και η κατάσταση παραμένει ίδια. Είναι ευθύνη όλων μας να μην αφήσουμε να επαναληφθεί η κακή συνήθεια». Σε εκείνο το σημείο ο Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος Ελληνικού, πήρε αναπνοή. Ο θάνατος του 13χρονου στο λούνα παρκ στον δήμο του, από ευθύνη των υπεύθυνων της επιχείρησης, του δήμου και του ίδιου, από εγκληματική αμέλεια γινόταν κακιά συνήθεια και ευθύνη όλων μας. Πού ξέρεις; Το θέμα μπορούσε να πάει ακόμα και στις ευθύνες των μνημονιακών και της τρόικας που άφησαν τους δήμους χωρίς προσωπικό με τέτοια αποτελέσματα.
Οσο όμως κι αν ήταν βολικό το θέμα να γίνει θεσμικό και να λέμε ότι το παιδί σκοτώθηκε επειδή οι άδειες θα έπρεπε να βγαίνουν αλλιώς, η υπόθεση είναι απλούστερη. Ενας 13χρονος σκοτώθηκε επειδή είχε την ατυχία να μπει σε ένα κακοσυντηρημένο λούνα παρκ που λειτουργούσε χωρίς άδεια όχι επειδή το έστησαν στη ζούλα, αλλά επειδή τον δήμαρχο και τους υπαλλήλους του δήμου δεν τους βολεύανε οι νόμοι του ελληνικού κράτους. Επειδή δημιουργούν ένα «πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο» λειτουργίας, η επιχείρηση δεν κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ο δήμος θεώρησε ότι η λειτουργία του παιδότοπου θα ήταν προσωρινή - και άρα δεν ήταν απαραίτητη η σχετική άδεια. Οπότε, ως σωστός δήμαρχος της Μεταπολίτευσης, ο Χρήστος Κορτζίδης έγραψε τους νόμους εκεί που έμαθε να τους γράφει εδώ και δεκαετίες και άφησε το λούνα παρκ να λειτουργεί.
Ο Κορτζίδης απάντησε και για τον λόγο που για δύο ημέρες δεν είχε βγει να πάρει θέση. «Επέλεξα αυτόν τον δρόμο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι μέχρι χθες είχαν περάσει δύο 24ωρα. Το παιδί δεν είχε ταφεί ακόμα. Ο δεύτερος είναι ότι δεν θέλαμε να βγούμε και να αναφερόμαστε σε ευθύνες δικές μας ή ευθύνες άλλων πριν να έχουμε μια στοιχειώδη έρευνα του προβλήματος». Στην ίδια λογική, ο Δένδιας δεν θα έπρεπε να κάνει δηλώσεις για τον Παύλο Φύσσα προτού ολοκληρωθεί η έρευνα και γίνει η ταφή. Εκανε επειδή είναι δημόσιο πρόσωπο και τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να ακολουθούν τις κοινωνικές συμβάσεις.
Οι οποίες συμβάσεις δεν ακολουθήθηκαν για πολύ. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνάμε με εμπιστοσύνη και σεβασμό στην κρίση του λαού», ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Χρήστος Κορτζίδης. Τα χειροκροτήματα ακούστηκαν από όλη την αίθουσα. Τα χειροκροτήματα σε μια συνέντευξη Τύπου για τον θάνατο ενός παιδιού δεν έμοιαζαν να ενοχλούν τις ευαισθησίες του δημάρχου. Στο κάτω-κάτω, προέρχονταν από το προσωπικό του δήμου όπου κανένας υπάλληλος ή υπηρεσία δεν είχε ευθύνη και κανένας πειθαρχικός έλεγχος δεν βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι από τις περιπτώσεις που, αν δεν μουντζώνεις, χειροκροτείς.
Κατάρα
Το ατύχημα στο λούνα παρκ του Ελληνικού φέρνει στην επικαιρότητα ένα άλλο θέμα. Κάθε φορά που γίνεται ένα πολύκροτο ατύχημα η λύση είναι μία: περισσότεροι νόμοι και κανονισμοί που κανένας δεν θα εφαρμόσει πραγματικά, αφού συντάσσονται από βουλευτές που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να φανούν αυστηροί.
Ελεγχος
Το πρώτο που πρέπει να δεχτούμε είναι ότι ατυχήματα σε λούνα παρκ θα συμβαίνουν. Προσπαθώντας να δώσει συγκινήσεις, από τη φύση του το λούνα παρκ σε ορισμένα παιχνίδια του είναι επικίνδυνο. Το δεύτερο, ότι τα ατυχήματα δεν θα μειωθούν επειδή θα υπάρξει ένα φοβερό και τρομερό θεσμικό πλαίσιο, αλλά επειδή θα υπάρχουν ελεγκτές για την ουσία και όχι για τον τύπο και επιχειρηματίες που θα ξέρουν ότι αν γίνει ατύχημα,έχουν τελειώσει.
Δεν υπάρχει καλύτερος ελεγκτής από τον επιχειρηματία που θα ξέρει ότι αν γίνει ατύχημα θα δικαστεί μέσα στον χρόνο και ό,τι φάει θα το εκτίσει μέχρι την τελευταία μέρα. Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, όμως, έχουμε ξεχάσει τι πάει να πει προσωπική ευθύνη και πραγματικές ποινές.