Από τον ΣΣ
Μετεκλογικό: Δεν είναι ακριβές ότι η ονομασία "Ελιά" για πολιτικό σχηματισμό προέρχεται από την Ιταλία και τον Πρόντι, που το 1995 ηγήθηκε Κεντροαριστερής Συμμαχίας με αυτό το όνομα και κέρδισε τις εκλογές αναλαμβάνοντας Πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Στα χρόνια του πρώτου ελληνικού δικομματισμού το κόμμα του Tρικούπη είχε ως έμβλημά του την «EΛHA» και του Δηλιγιάννη το «Kορδόνι». H επίσημη ονομασία του κόμματος του Δηλιγιάννη ήταν «Eθνικό Kόμμα» και το παρωνυμικό «Κορδόνι», παρατσούκλι που οφείλεται σε μια φράση του Δηλιγιάννη, ο οποίος, προπέμποντας τους βουλευτές για την επαρχία τους τους είπε:
«Είμαι βέβαιος ότι ο συνδυασμός σας θα βγει κορδόνι», εννοώντας ότι θα πετύχουν όλοι. Kαι πράγματι, στις εκλογές εκείνες οι δηλιγιαννικοί βγήκαν «κορδόνι» και η λέξη πολιτογραφήθηκε στο ελληνικό λεξιλόγιο (στο κάδρο της εποχής εικονίζεται ο Γεώργιος ο Α΄ να στηρίζει τον Τρικούπη κάτω από μια ελιά).
Μια Ελιά ήταν και το σύμβολο της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης υπό τον Δημήτριο Γούναρη στις μοιραίες εκλογές του 1920, τις οποίες έχασε ο (Ελευθέριος) Βενιζέλος. Το ρεύμα της Ελιάς αποδείχτηκε ισχυρό και υποστηρίχθηκε από κόσμο που επιθυμούσε τη λήξη του πολέμου και την επιστροφή στον ειρηνικό βίο, αλλά και στρώματα που δεν επιθυμούσαν την διεύρυνση της ελληνικής επικράτειας, επειδή φοβήθηκαν τον εμπορικό ανταγωνισμό.
Κάπου τότε βγήκε και το γνωστό σύνθημα "Ξερό ψωμί κι Ελιά και Κώτσο βασιλιά" (στη δεύτερη φωτό, ερωτευμένος οπαδός της κάνει ποίημα τη ζωή του στη σκιά της).
Στην τρίτη φωτό οπαδός του ΠΑΣΟΚ, βασικής δύναμης της σύγχρονης Ελιάς, χαιρετά τον επικεφαλής της Ευάγγελο Βενιζέλο.
ΣΣ