Πώς τα ελληνικά ομόλογα από σκουπίδια έγιναν... περιζήτητα
Του Ηλία Γ. Μπέλλου
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/)
Σε επενδυση πρώτης επιλογής για τα ξένα funds που τοποθετούνται σε υποτιμημένα κρατικά χρεόγραφα έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Αυτό δείχνει τόσο η αύξηση των ημερησίων όγκων συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά όσο και η ανατίμηση της αξίας τους. Και αυτό διότι έχει αρχίσει ήδη να τοποθετείται στο ελληνικό χρέος μια δεύτερη γενιά επενδυτών, μετά τα hedge funds, που από πέρυσι έχτισαν σημαντικές θέσεις καταγράφοντας σημαντικότατες υπεραξίες.
«Παράθυρο» στις αγορές
Η εξέλιξη αυτή ευνοεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιστρέψει στις αγορές, καθώς πιέζει το θεωρητικό κόστος δανεισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου προς το 8%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την «τραυματική» εμπειρία του PSI. Παράλληλα συρρικνώνει τα spreads. Η τιμή του 10ετούς κρατικού ομολόγου έχει ανέβει από τα 35 λεπτά ανά ευρώ, πριν από 12 μήνες, στα επίπεδα των 67 λεπτών αυτή την εβδομάδα. Από την 1η Ιουνίου του 2012, οπότε και διαπραγματευόταν μόλις στα 13 λεπτά, μέχρι σήμερα έχουν ανατιμηθεί κατά 415%. Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο;
Οι ξένοι οίκοι, όπως η Morgan Stanley, εκτιμούν πως υπάρχουν. Ο συγκεκριμένος οίκος αυτές τις ημέρες διατύπωσε εκ νέου μάλιστα την προτίμησή του στα ελληνικά ομόλογα σε σύγκριση με άλλα ομοειδή, όπως της Πορτογαλίας, ενώ διατηρεί τη θετική στάση του μακροπρόθεσμα, καθώς θεωρεί πως η ελληνική οικονομία απορροφάει τα τέσσερα σοκ που αντιμετωπίζει: ανησυχίες για έξοδο από την Ευρωζώνη, δομικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική προσαρμογή και πιστωτική κρίση. Με τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια να αναζητούν αυτήν την περίοδο ευκαιρίες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης εν γένει η Ελλάδα συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή, κάτι ακόμα πιο ορατό στο Χρηματιστήριο.
Το ράλι στα 10ετή όμως κρύβει την άνοδο που σημειώνεται στο σύνολο των 20 σειρών ελληνικών ομολόγων που προέκυψαν από το PSI, η τελευταία εκ των οποίων ωριμάζει μετά το 2040.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά, αξιολογώντας τις κινήσεις στη δευτερογενή, τοποθετούν τον βραχυπρόθεσμο στόχο για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα στα επίπεδα των 73 λεπτών ανά ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε απόδοση της τάξης του 7% - 7,5%. Από εκεί και στο εξής, η πορεία θα κριθεί από τη βελτίωση των επιδόσεων σε μακροοικονομικό επίπεδο. Πάντως, μια μικρή ομάδα επενδυτών εμφανίζεται ήδη πολύ πιο αισιόδοξη. Χαρακτηριστική η εκτίμηση του αμερικανικού private equity Japonica Partners, του Paul Kazarian, που βλέπει την απόδοση του 10ετούς το 2014 στο 5% και την τιμή του να ξεπερνάει το 80%.
Συγκοινωνούντα δοχεία
Ομως το θετικό κλίμα για την Ελλάδα συντηρούν με συνεχείς εκθέσεις τους και οι περισσότεροι μεγάλοι ξένοι οίκοι.
Τελευταίες τέτοιες περιπτώσεις, όπως προαναφέρθηκε, η Morgan Stanley, αλλά και η JP Morgan BNP Paribas. Η JP Morgan εκτιμά ότι το πρόσφατο ράλι των αγορών της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα συνεχιστεί, ενώ οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση στο χρηματιστήριο πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για τοποθετήσεις. Να σημειωθεί ότι ο οίκος ξεχωρίζει τις ελληνικές τράπεζες ως κορυφαία επενδυτική επιλογή.
Οπως και το ότι η άνοδος του Χ.Α. και των ομολόγων σε αυτή τη φάση αλληλοτροφοδοτείται, αφού η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων βελτιώνει τις αποτιμήσεις των μετοχών, στηρίζοντας το επενδυτικό story της Ελλάδας. Η BNP Paribas αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της τρόικας με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (0,2% του ΑΕΠ για το 2013 και 1,6% για το 2014) και εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό (2 δισ. ευρώ για το 2014) και χρηματοδοτικό κενό (4,4 δισ. ευρώ το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ το 2015) και η λύση στο πρόβλημα του χρέους να μετατεθεί για αργότερα.
Πάνω απ’ όλα, όμως, την ελληνική ομολογιακή αγορά στηρίζει το γεγονός ότι το συνολικό εν κυκλοφορία χρέος μετά το PSI είναι της τάξης των 30 δισ. ευρώ και η αυξημένη ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα από την προσφορά.
Με κυρίαρχη την αίσθηση ότι αυτό το τμήμα του χρέους (μόλις περί το 10% του συνολικού) δεν θα «ξανακουρευτεί» (ελέω και αγγλικού δικαίου) και ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα επανακάμψει, σε κάποιους φαντάζει με σίγουρο στοίχημα.