Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Άρθρο για τις 10 πιο ελίτ μονάδες κομάντος στον κόσμο


Τους τρέμει η γης: Οι 10 πιο ελίτ μονάδες κομάντος στον κόσμο
Επιμέλεια: Βίκυ Νταλακώστα
(Πηγή : http://www.newsonly.gr)
Λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση που κάνει τον Ράμπο να μοιάζει... γατάκι μπροστά τους. Έχουν σώματα από πέτρα, αδιάσειστη πειθαρχία, ατσαλένια νεύρα και αντοχή υπεράνθρωπη.
Αν τους πετάξεις στη θάλασσα, στον αέρα, στην έρημο, στη ζούγκλα, στη φωτιά, θα επιβιώσουν. Ακούγονται υπερήρωες; Ναι, γιατί είναι!
Η εκπαίδευσή τους αρχίζει εκεί που τελειώνει η αντοχή των «κανονικών» στρατιωτών. Χειρίζονται με άνεση τα πλέον προχωρημένα όπλα και ανάλογα με την εξειδίκευση της μονάδας ο καθένας τους έχει γνώσεις που αντιστοιχούν σε... μισό σύνταγμα. Η ψυχική τους αντοχή και η αφοσίωση στο σκοπό τους ξεπερνάει τα όρια της κοινής λογικής. Είναι μανιακοί, «βαμμένοι», αμετάπειστοι και ενθουσιώδεις. Μπορούν να είναι ταυτόχρονα πολεμικές μηχανές, νοσοκόμοι, ανακριτές, μηχανικοί, διαμεσολαβητές, κοινοί εκτελεστές, και ότι άλλο κληθούν από το καθήκον να είναι.
Η αλήθεια είναι πως τα μίντια και το Χόλιγουντ έχει συντελέσει στο να βλέπουμε τα αν μη τι άλλο ιδιαίτερα αυτά πλάσματα ως υπερανθρώπους. Επίσης – αντρικό προνόμιο...- αγαπημένη συζήτηση στους μιλιτέρ τύπους είναι η υπεροχή: Ποιοι είναι καλύτεροι;
- Οι Navy Seals ή οι κομάντος του Βρετανικού Ναυτικού, οι φημισμένοι British Royal Marine Commandos.
- Όχι, φίλε, εγώ θα σου πω. Οι κορυφαίοι ever είναι οι Ghurkhas, οι νεπαλέζοι «τάπες» που ανήκουν στις βρετανικές ειδικές δυνάμεις και βγάζουν τον τρομερό και φοβερό μαραθώνιο Trailwalker των 100 χιλιομέτρων σε 8 ώρες τη στιγμή που οι καλύτεροι χρειάζονται 30! Και μπορούν να σε σφάξουν παίζοντας με την οδοντογλυφίδα στο στόμα τους.
Τέτοιου τύπου επιχειρήματα είναι στην πραγματικότητα υλικό... παρέας, γιατί όλες οι ελίτ μονάδες των κομάντος είναι αυτό που λέει ο ορισμός: επίλεκτες. Είναι ζήτημα εξειδίκευσης και κυρίως συμμετοχής σε επιχειρήσεις που έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα το γεγονός ότι πέφτει σε κάποιους ο προβολέας.
Πάντως στις ειδικές δυνάμεις ισχύει όπως γενικότερα στη ζωή, τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι.
Με αυτό το δεδομένο, επιλέγουμε 10 μονάδες ειδικών αποστολών που δεν παύουν να απογειώνουν τη διεθνή συλλογική φαντασία με εικόνες υπερανθρώπων.

%IMAGEALT%
militarynewsnetwork.com

1. Navy Seals, ΗΠΑ
Αυτή η μονάδα ειδικών αποστολών του Αμερικανικού Ναυτικού έγινε διάσημη παγκοσμίως χάρη στην Επιχείρηση Δόρυ του Ποσειδώνα: επίλεκτα μέλη των επίλεκτων SEALs πέταξαν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν το Μάιο του 2011, με μία και μόνη αποστολή. Να εξολοθρεύσουν τον Νο1 στόχο παγκοσμίως, τον τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν. Όχι μόνο κατάφεραν να σκοτώσουν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα αλλά πήραν φεύγοντας πάμπολλα στοιχεία που βοήθησαν στην έρευνα κατά της τρομοκρατίας. Αν και η συγκεκριμένη αποστολή απογείωσε τη φήμη τους, οι SEALs συστήθηκαν το 1962, ως ένα σώμα ικανό να δρα σε Θάλασσα, Αέρα και Γη, όπως δηλώνει το όνομά τους United States Navy's Sea, Air and Land Teams. Μάλιστα ειδικεύονται στο υγρό στοιχείο, είτε είναι ποτάμι, ωκεανός, βάλτος, δέλτα ποταμού, ή ακτογραμμή.
Τα σωματικά και ψυχικά προσόντα που απαιτούνται για να ενταχθείς στο επίλεκτο αυτό σώμα είναι τόσο πολλά ώστε αγγίζει το όριο του παραλόγου.
Η διαδικασία για να ενταχθεί κανείς στην ομάδα είναι ιλιγγιώδης: Γίνεται άγριο ξεσκαρτάρισμα των υποψηφίων όπου «κόβεται» περίπου το 90%. Όσοι τα καταφέρουν έχουν μπροστά τους τουλάχιστον ένα έτος της πιο σκληρής εκπαίδευσης. Αρκεί να ειπωθεί πως η τρίτη εβδομάδα της εισαγωγής τους, η διαβόητη Διαβολοβδομάδα, περιλαμβάνει μυθικές δοκιμασίες. Κάθε εκπαιδευόμενος κοιμάται ελάχιστα, μάξιμουμ τέσσερις ώρες σε όλη την εβδομάδα (!), τρέχει πάνω από 400 χιλιόμετρα και κάνει ασκήσεις για περισσότερες από 20 ώρες την ημέρα. Όσοι δεν τα παρατήσουν (οι περισσότερι) περνάνε σε εκπαίδευση υποβρυχίου πολέμου (δεινοί βατραχάνθρωποι) και έπειτα εκπαιδεύονται στα όπλα. Τις κατεδαφίσεις, τον προσανατολισμό, τις περιπολίες αναγνώρισης μέσα σε εχθρικό έδαφος, το ραπέλ, το στόχο, τις τακτικές μικρών μονάδων και βεβαίως τις πρώτες βοήθειες και τα σωστικά μέσα. Κι αφού περάσουν ένα μήνα στο νησί Σαν Κλεμέντε, με ελάχιστο ύπνο, εκρηκτικά, ζωντανά πυρά και ασύλληπτα καψόνια, δεν έχουν καν αρχίσει...
Διότι έπειτα θα μάθουν να πέφτουν με αλεξίπτωτο (3 εβδομάδες) και στο καπάκι αρχίζει το «κυρίως πιάτο», το περίφημο SEAL Qualification Training (SQT), διαρκείας 27 εβδομάδων. Όπλα, μάχη σώμα με σώμα, μάχη χωρίς όπλο μόνο με τα χέρια σου, επιβίωση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, δεξιότητες απόδρασης και δεν συμμαζεύεται....
Κι όλα αυτά για να μπεις στην ομάδα. Έπειτα θες και ειδικότητα: Προχωρημένες ειδικές αποστολές, sniper, αναρριχτής, βατραχάνθρωπος, ειδικός στα εκρηκτικά ή στις ξένες γλώσσες;
Ακολουθεί το Unit Level Training, όπου το πράγμα σκληραίνει: Εκπαίδευση ανταρτοπόλεμο, αστικές αποστολές, αναμέτρηση εκ του σύνεγγυς ή μέσα στο νερό, αναγνωριστικές αποστολές.
Αυτές οι ζωντανές πολεμικές μηχανές, έφεραν σε πέρας εξαιρετικά επικίνδυνες αποστολές: Στον πόλεμο του Βιετνάμ, στον Εμφύλιο της Σομαλίας και της Γιουγκοσλαβίας και βέβαια στον Πόλεμο του Κόλπου και το Αφγανιστάν, αλλά και στο Ιράκ και το Πακιστάν, όπου έχουν δώσει ρέστα. Εννοείται πως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός στη διεθνή αναμέτρηση με το Ισλαμικό Κράτος...

%IMAGEALT%
mirror.co.uk

2. SAS, Μεγάλη Βρετανία
Οι Seals έχουν το όνομα, οι SAS έχουν τη χάρη. Ok, με δόση υπερβολής αλλά για ικανό λόγο. Έχουν όλα τα προσόντα και τη σκληρή εκπαίδευση των SEALs συν πλήρεις ικανότητες πράκτορα μυστικών υπηρεσιών αφού οι υπηρεσίες MI-5 και MI-6 τους κάνουν τζιμάνια στην σε βάθος αντικατασκοπία. Έχουμε δηλαδή SEAL + James Bond, δύο σε ένα.
Επί της ουσίας η βρετανική SAS από το 1941 λειτουργεί ως στρατιωτικό πρότυπο για όλες τις Ειδικές Δυνάμεις στον κόσμο. Είναι οι απόλυτοι επαγγελματίες.
Η British Special Air Service ιδρύθηκε το 1941 ως μια δύναμη που θα μπορούσε να δρα κάτω από τη μύτη των γερμανικών και ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, υποστηρίζοντας τα αντιστασιακά κινήματα κατά των δυνάμεων κατοχής.
Οι σωματικές και ψυχικές απαιτήσεις για να ενταχθείς στο σώμα είναι τρομακτικές. Πρέπει να μπορείς να αντέξεις χιλιόμετρα ολόκληρα με πλήρη εξάρτηση που ζυγίζει όσο... ένα άλογο. Οι «εξετάσεις» για να μπεις συμπεριλαμβάνουν ένα μαραθώνιο 80 σχεδόν χιλιομέτρων που πρέπει να κάνεις με πλήρη εξάρτηση, «a real bastard», όπως το περιγράφει βετεράνος. «Δεν συγκρίνεται με τίποτα. Οι περισσότεροι γεροί άντρες αντέχουν οκτώ με δώδεκα ώρες. Κρατάει 20 και πάνω. Το έκανα 21 ώρες και θεωρήθηκε χλιαρή απόδοση».
Αφού αποδείξεις ότι κολυμπάς σαν δελφίνι και τρέχεις σαν αντιλόπη, σε πετάνε στη ζούγκλα να μάθεις τακτικές επιβίωσης και προσανατολισμού. Τελική εξέταση; Ανάκριση διαρκείας 36 ωρών για να δουν αν αντέχεις και ως ειδικός πράκτορας να (μη) λες τα σωστά πράματα ενώ έχεις περάσει του λιναριού τα πάθη!



Αυτά για να μπεις... Όταν βγεις είσαι μια πολεμική μηχανή, σαν αυτές που πήγαν Αφγανιστάν και Ιράκ. Οι SAS έδρασαν και στην Ελλάδα, στην ανακατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς, το 1944-45 καθώς και στο Τομπρούκ όπου υπήρχαν ελληνικά στρατεύματα και στη Μέση Ανατολή. Πρακτικά σε όλες τις μεγάλες συρράξεις της μεταπολεμικής ιστορίας. Οι σκληροί, με στιλ και διακριτικό προφίλ.

%IMAGEALT%
ordnungspolizei.org

3. Shayetet 13, Ισραήλ
Ένα από τα επίλεκτα σώματα του Ισραηλινού Ναυτικού. Δημιουργήθηκε το 1948, και έχει λάβει μέρος πρακτικώς σε κάθε αποστολή και εχθροπραξία του Ισραηλινού στρατού. Ένα στέλεχος των Shayetet 13 φέρνει εις πέρας οτιδήποτε από διάσωση ομήρων και αντιτρομοκρατικές αποστολές μέχρι συλλογή πληροφοριών κατασκοπείας και μεταφοράς στρατιωτικού υλικού. Η εκπαίδευση κρατάει 20 μήνες και σπρώχνει τους εκπαιδευόμενους στα όρια των δυνατοτήτων τους. Υφίστανται τα πιο ακραία ψυχολογικά και σωματικά τεστ, πριν καν μπουν στην εκπαίδευση. Μάντεψε οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα και έχουν εκπαιδευτεί γι' αυτήν. Οι Shayetet 13 έχουν κάνει «τα πάντα όλα» – από αλεξίπτωτα και υποβρύχιες καταδρομές, μέχρι οτιδήποτε σχετίζεται με βόμβες ή αποστολές σε σκοτάδι/ ακραίες καιρικές συνθήκες. Μέλη της Shayetet 13 μπήκαν σε πλοία που θεωρητικά μετέφεραν «οπλισμό» στη Γάζα, αλλά η πιο διάσημη αποστολή τους ήταν όταν μετά τους Ολυμπιακούς του 1972 καταδίωξαν και σκότωσαν τους αντάρτες που επιτέθηκαν στους Ισραηλινούς αθλητές μέσα στο Λίβανο.
Φυσικά μιλάμε για Ισραηλινούς. Το μεγάλο τους χαρτί είναι η μυστικότητα. Είναι «οι άνθρωποι της σιωπής». Είναι παρανοϊκός ο βαθμός στον οποίο προστατεύεται η ταυτότητά τους. Το σύνθημα της μονάδας είναι: «Όπως η νυχτερίδα αναδύεται μέσα από το σκοτάδι, όπως η λεπίδα κόβει τη σιωπή, όπως η χειροβομβίδα εκρήγνυται με οργή».

%IMAGEALT%
wikipedia.org

4. Alpha Group, Ρωσία
Γιατί οι Alpha Group και όχι οι Spetsnaz; Πρακτικά πρόκειται για κοινώς χρησιμοποιούμενη λεκτική ανακρίβεια: «Spetsnaz» αποκαλούνταν γενικώς οι Σοβιετικές/ Ρωσικές Ειδικές Δυνάμεις. Μέσα σε αυτές, το Alpha Group είναι το πιο σκληρό και αξιόμαχο σώμα. Ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970 και έγιναν διάσημοι στην εισβολή στο Αφγανιστάν, όπου μέλη του Alpha Group εισέβαλλαν στο Πρεδρικό Παλάτι στην Καμπούλ, σκοτώνοντας οτιδήποτε ανέπνεε μέσα στο κτίριο. Το 1985, πήγαν στη Βηρυτό για να σώσουν 4 Ρώσους διπλωμάτες. Όταν εκείνοι δολοφονήθηκαν, το Alpha Group κυνήγησε μέλη των οικογενειών των δραστών και τις έστειλε πίσω στους συγγενείς σε τόσο μικρά κομματάκι ώστε όλοι οι επίδοξοι τρομοκράτες να πάρουν το μάθημα...
Γενικότερα, όπως οι δυνάμεις καταστολής της Ρωσίας, θεωρούνται πως έχουν πολύ βαρύ χέρι και καθόλου από τη χειρουργική κομψότητα των Βρετανών, π.χ. Όταν εισέβαλλαν σε ένα θέατρο της Μόσχας το 2002 όπου κρατούνταν όμηροι, θεώρησαν καλό να πετάξουν χημικά με αποτέλεσμα μαζί με τους τρομοκράτες να πεθάνουν και εκατό περίπου όμηροι. Διάσωση, δεν το λες. Η ίδια χοντροκοπιά και στρατιωτική αναλγησία επιδείχτηκε στην κατάληψη του σχολείου στο Μπεσλάν από Τσετσένους αυτονομιστές το 2004. Χίλιοι άνθρωποι όμηροι, εκ των οποίων 777 παιδιά. Αποτέλεσμα της επέμβασης; 385 νεκροί, 156 από αυτούς παιδιά.
Παρά την ανελέητη δράση τους, θεωρούνται φόβητρα και πολεμικώς επικίνδυνοι αντίπαλοι.

%IMAGEALT%
sinodefenceforum.com

5. JTF2, Καναδάς
Δημιουργήθηκαν μόλις το 1993 και επεκτάθηκαν ως μονάδα σε μερικές εκατοντάδες μέλη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Η Joint Task Force 2 είναι η ελίτ αντι-τρομοκρατική ομάδα του Καναδά. Κάνουν διάφορες δουλειές. Από πολύ λεπτές, όπως να προστατεύσουν τα μέλη της Ολυμπιακής αποστολής των Χειμερινών Ολυμπιακών του 2010 μέχρι να δρουν σε πολλές διακεκαυμένες ζώνες του πλανήτη, διασώζοντας ομήρους στο Ιράκ ή κυνηγώντας Σέρβους snipers στη Βοσνία.
Δεν κάνουν πολύ λόγο για τη δράση τους στο Αφγανιστάν αλλά είναι γνωστό πως πήγαν εκεί πριν φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις και συνεργάστηκαν με άλλες Ειδικές Μονάδες, όπως κατ' εξοχήν οι Αμερικανοί SEALs. Οι αποστολές τους κρατήθηκαν τόσο μυστικές ώστε ούτε ο καναδός πρωθυπουργός δεν γνώριζε στην αρχή πως βρίσκονταν στο Αφγανιστάν.
Διατηρούν χαμηλό προφίλ αλλά έχουν τεράστια εμπειρία. Τα μέλη της δεν είναι «παιδάκια»: μέσος όρος ηλικίας 37 ετών. Καταφεύγουν στη χρήση βίας ως τελευταίο μέσο, αλλά είναι σε διαρκή απόλυτη ετοιμότητα, σαν «πιεσμένο ελατήριο». Δεν κομπάζουν ως «σκληροί», αλλά θεωρούνται κορυφαίοι παγκοσμίως. Σκιώδεις και αλαφροΐσκιωτοι, θεωρούν τον εαυτό τους «σκαρπέλο, όχι σφυρί»...

%IMAGEALT%
wikipedia.org

6. Delta Force, ΗΠΑ
1st Special Forces Operational Detachment-Delta, για τους φίλους Delta Force. Κατ' εξοχήν αντιτρομοκρατική ομάδα, εννοείται, αναλαμβάνουν όμως και διασώσεις, επιδρομές, αναγνωριστικές αποστολές αλλά και εμφανείς επιθετικές δράσεις. Η μονάδα συστάθηκε το 1977 έπειτα από ένα κύματ τρομοκρατικών επιθέσεων υψηλού προφίλ.Από τότε την στελεχώνουν κυρίως Αμερικανοί καταδρομείς που έχουν προϋπηρεσία στους Green Berets ή στους Rangers. Για να σε πάρουν στη σχολή, θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 21 ετών, και να είσαι τουλάχιστον δεκανέας ή αρχιλοχίας.
Τα τεστ εισαγωγής είναι τόσο σκληρά που δεν τα καταφέρνει ούτε ο ένας στους δέκα που θα πάρει μέρος στην εξάμηνη διαδικασία εκπαίδευσης. Δεν φτάνει το να τρέξεις 80 χιλιόμετρα με εξοπλισμό 20 κιλών, δηλαδή όσο ένα παιδί εννέα ετών!, χωρίς χάρτη αλλά μόνο με πυξίδα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Το αγαπημένο τους σπορ είναι να σε τσακίζουν ψυχολογικά, ασκώντας τόσο ακραίες πιέσεις ώστε να διαπιστωθεί αν μπορείς να περνάς το Ρουβίκωνα και να το αντέχεις. «Οι άηχοι επαγγελματίες» του Αμερικανικού στρατού είναι πιο διακριτικοί από του SEALs. Η δράση τους τηρείται μυστική αλλά αυτοί είναι που κατεδίωξαν τον Σαντάμ Χουσείν και τον βρήκαν στο κρησφύγετο του. Έδρασαν ιδίως στο Ιράκ, ενώ οι SEALs στο Αφγανιστάν. Πάντως έχουν ως βασικό στόχο τους την αντι-τρομοκρατική ετοιμότητα και δράση, η οποία παραμένει άκρως μυστική.

%IMAGEALT%
quoteko.com

7. EKO Cobra, Αυστρία
Δημιουργήθηκαν ως η «απάντηση» της Αυστρίας στην επίθεση κατά Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972. Οι Einsatzkommando Cobra έχουν κατά κύριο λόγο αντι-τρομοκρατική αποστολή. Μια δύναμη 450 περίπου αντρών που έχουν υπηρετήσει την Αυστριακή Ομοσπονδιακή Αστυνομία και εκπαιδεύονται με τα αφόρητα υψηλά στάνταρντ των διεθνών υπηρεσιών κομάντος, Σημάδι, ξένες γλώσσες, μάχη σώμα με σώμα, και εκπαίδευση σε τακτικές και επιθετικές αποστολές είναι μερικά μόνο από τα προσόντα τους. Φυσικά ελέγχονται με ακραίες πιέσεις για την ψυχολογική τους αρτιότητα και αντοχή. Για να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευρύτητα γνώσεων και ικανοτήτων, μετά τη γενική εκπαίδευση μαθαίνουν για εκρηκτικά, καταδύσεις, ελέυθερη σκόπευση. Είναι η μόνη αντοτρομοκρατική ομάδα στον κόσμο που κατάφερε να εξουδετερώσει αεροπειρατές... στον αέρα! Η υπόθεση έχει γέλιο. Το 1996, τέσερις Cobra είχαν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο όπου κάποιοι είχαν την κακή ιδέα να κάνουν αεροπειρατεία. Εννοείται πως τους εξουδετέρωσαν με... γυμνά μπράτσα και το γεγονός «έμεινε» στην ιστορία τους.
Παρά το χαμηλό τους προφίλ, δρουν χωρίς την παραμικρή κάλυψη από τα μίντια, θεωρούνται από τις κορυφαίες μονάδες αντιτρομοκρατικής στον κόσμο.

%IMAGEALT%
newsoholic.com

8. MARCOS, Ινδία
Οι κομάντος του Ινδικού Ναυτικού είναι από τα πλέον επίλεκτα σώματα στον κόσμο. Για να γίνεις δεκτός πρέπει να περάσεις όχι απλώς μια αλλά πέντε εβδομάδες του διαβόλου, με το μενού να περιλαμβάνει στέρηση ύπνου, και απερίγραπτες σωματικές δοκιμασίες. Είναι ατσίδες στο HALO (High Altitude Low Opening), δηλαδή πτώση με αλεξίπτωτο στα 11 χιλιόμετρα πάνω από τη γη, όπου η θερμοκρασία είναι -40 βαθμοί Κελσίου, στην οποία όμως το αλεξίπτωτο ανοίγει πολύ κοντά στο έδαφος, δίνοντας σου μια... μοναδική εμπειρία πτήσης.
Μια απλή ημέρα του ξεσκαρταρίσματός τους (εισαγωγής στο σώμα δηλαδή) αρχίζει με 20 χιλιόμετρα τρέξιμο και κλείνει με άλλα 20 χιλιόμετρα τρέξιμο μέσα στη νύχτα, με τη διαφορά πως επειδή είναι ξεκούραστοι από τις σκληρές ημερήσιες ασκήσεις κουβαλάνε και 60 κιλά εξοπλισμό – κάτι σαν την girlfriend που δεν έχουν.
Η εκπαίδευση των MARCOS γίνεται με πραγματικά πυρά: ένα λαθάκι και το έφαγες το καρντάσι σου.
Μια φορά την εβδομάδα, πάνε εκδρομή 120 χιλιομέτρων, τρέχοντας με 60 κιλά εξοπλισμό στην πλάτη.
Κοιμούνται τέσσερις ώρες μέσα στη διαβολοβδομάδα και αφού δώσουν την τελευταία ρανίδα της δύναμής τους καλούνται να κάνουν το εξής: να σκοπεύσουν από απόσταση 25 μέτρων (εξ επαφής, δηλαδή...), όντας απολύτως εξαντλημένοι, ένα στόχο δίπλα στον οποίο βρίσκεται συνάδελφος και φίλος από την ομάδα. Αν είσαι εκτός στόχου, αποβάλλεσαι. Αν αρνηθείς να το κάνεις, αποβάλλεσαι. Ινδικό χιούμορ....
Κι έπειτα, ακολουθούν δύο χρόνια εκπαίδευσης. Μάχη σε υψηλό υψόμετρο (στο αφόρητο κρύο), στη ζούγκλα, στο βουνό, στη θάλασσα, όπου γης. Μαθαίνουν πως να πυροβολούν μέσα από καθρέφτη, να στοχεύουν τρέχοντας και τρέχοντας προς τα πίσω (!) να αντιδρούν σε ερέθισμα (π.χ. σωματική επίθεση) μέσα σε 0.27 δευτερόλεπτα, μαθαίνουν αραβικά και κινέζικα στα πλαίσια της αντικατασκοπευτικής δράσης, και τι δεν κάνουν οι τύποι...
Φυσικά έδρασαν σε εκατοντάδες αποστολές μεταξύ των οποίων η τρομοκρατική στο Μουμπάι.

%IMAGEALT%
defence.pk

9. SSG, Πακιστάν
Το 1956 ο Πακιστανικός στρατός δημιούργησε αυτό το επίλεκτο σώμα των Special Services Group (SSG). Μια δύναμη που συγκροτήθηκε με πρότυπο την Βρετανική SAS και τις Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και είναι πλέον μια από τις πιο υπολογίσιμες μονάδες στον κόσμο. Ο ακριβής αριθμός των μελών της είναι μυστικός και η επιλογή ανάμεσα στους υποψηφίους άγρια. Μόνο ο 1 στους 4 που καταφέρνει να μπει στη σχολή για τη βασική εννεάμηνη εκπαίδευση καταφέρνει να αντέξει τις ανελέητες δοκιμασίες σε αέρα, στεριά και θάλασσα. Εκπαιδεύονται να αντέχουν σε κάθε περιβάλλον και σε κάθε ακραία συνθήκη, μεταξύ των οποίων έρημο και ζούγκλες. Οι SSG πολέμησαν με τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, ενώ συνέπραξαν με τους μουτζαχεντίν κατά των Σοβιετικών τη δεκαετία του 1980. Γενικότερα, «τρώγονται» με τους Ινδούς, αφού οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαρκή τριβή, ενώ θεωρούνται πολύ γρήγοροι.
Οι «μαύροι πελεκάνοι» είναι τζιμάνια στην άμεση απάντηση σε επίθεση καθώς και στην αντικατασκοπεία.

%IMAGEALT%
militaryphotos.net

10 GIGN, Γαλλία
Η GIGN (Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale) είναι η πλέον επίλεκτη μονάδα της γαλλικής χωροφυλακής, που ειδικεύεται σε επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας και τη διάσωση ομήρων. Το σύνθημά τους είναι «S'engager pour la vie», «Δέσμευση για ζωή». Όπως πολλές αντιτρομοκρατικές ομάδες, συστήθηκε μετά τη σφαγή των 11 ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972, που συγκλόνισε την υφήλιο. Μια ανταρσία στις γαλλικές φυλακές τον προηγούμενο χρόνο ήρκεσε για να αποφασίσουν οι Γάλλοι να συστήσουν ένα ατσάλινο σώμα με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής, που αριθμεί γύρω στα 400 μέλη. Εξειδικεύονται στη διάσωση ομήρων: στο παρελθόν έσωσαν 30 παιδιά σε ομηρία σε σχολείο στο Τζιμπουτί, έπιασαν εγκληματίες πολέμου στη Βοσνία, Σομαλούς πειρατές και βεβαίως τους αεροπειρατές στην πτήση 8969 της Air France προς Μασσαλία το 1994.
Η GIGN υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών ως στρατιωτική συνιστώσα του και είναι υπεύθυνη για την αστυνόμευση της υπαίθρου, ποταμών, παράκτιων περιοχών και μικρών πόλεων με πληθυσμό κάτω των 20.000, που είναι έξω από τη δικαιοδοσία της γαλλικής Εθνικής Αστυνομίας. Παρέχει αστυνόμευση για περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της Γαλλίας και ασφάλεια των αερολιμένων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Η εκπαίδευσή τους είναι πλήρης και σκληρή όσο και των άλλων επίλεκτων κομμάντος ανά τον κόσμο, αλλά τα καθήκοντά τους είναι διευρυμένα. Συλλαμβάνουν επικίνδυνους εγκληματίες, παρέχουν προστασία σε VIP, και βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά σε κάθε επικίνδυνη αποστολή που αφορά πολίτες. Στα 35 περίπου χρόνια δράσης της η GIGN έχει λάβει μέρος σε πάνω από 1.000 επιχειρήσεις ενώ διέσωσε περισσότερους από 500 ομήρους.