Δρ. Λιάγκας
Ανδρέας Πετρουλάκης
(Πηγή : http://www.protagon.gr)
Δεν αρκεί η αλλαγή ύφους όταν μεταπηδάς από μία συνταγή σε ένα θάνατο. Δεν φτάνει ο ίδιος ξερόλικος τρόπος για να διεκπεραιώσεις τα πάντα. Ο κίνδυνος δεν είναι μη δέσει η σάλτσα αλλά να βυθίσεις πολλούς ανθρώπους σε απελπισίαΣτη μεσημεριανή εκπομπή ο τηλεπαρουσιαστής κ. Λιάγκας είχε να χειρισθεί το δυσάρεστο θέμα του θανάτου της ηθοποιού Νατάσας Μανίσαλη.
Την είδηση έδωσε η αρμόδια συντάκτρια και ακολούθησε διάλογος που αφορούσε την καριέρα και τη δημοφιλία της θανούσας. Στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην αιτία θανάτου. Καρκίνος. Είχε δώσει μάχη, την είχε κερδίσει αλλά η νόσος επανήλθε. «Στο 80% των περιπτώσεων επανέρχεται», σημείωσε ο κ.Λιάγκας. Μίλησαν και για άλλα μέλη της οικογενείας που είχαν καρκίνο. «Είναι κληρονομικός», αποφάνθηκε εκ νέου ο γνώστης κ. Λιάγκας.
Είχε το ύφος της άνεσης και σιγουριάς που διαθέτει για όλα τα θέματα που χειρίζεται, απλώς ήταν πιο θλιμένος… Εχει μία διαφορά όμως να χειρίζεσαι θέματα μαγειρικής, χορού, κοιλιακών, κουτσομπολιού ή αστρολογίας από το να ασχολείσαι, έστω και περιστασιακά, με θέματα επιστημονικής φύσεως, πόσω μάλλον υγείας που αφορούν με δραματικό τρόπο πάρα πολλούς ανθρώπους.
Την ώρα εκείνη πιθανώς παρακολουθούσαν την εκπομπή τηλεθεατές που επίσης μπορεί να έδιναν μάχη με τον καρκίνο, που ίσως οι συγγενείς τους επίσης έδιναν μάχη να τους ανυψώσουν το ηθικό, που ενδεχομένως οι γιατροί τους προσπαθούσαν να τους εμψυχώσουν ότι θα βγουν νικητές, αλλά ένας άνθρωπος που βλέπουν κάθε μέρα και ίσως εμπιστεύονται, τους ανακοινώνει επισήμως ότι έχουν 80% πιθανότητες να χάσουν τη μάχη. Ή άλλοι που βγήκαν νικητές και άφησαν τη νόσο πίσω, ακούνε ξαφνικά μία ισχυρή φωνή να τους ξυπνά τον εφιάλτη και να τους λέει ότι ακόμα παίζουν με το θάνατο. Αλλοι πιθανώς να είχαν καρκινοπαθείς συγγενείς και εκτός από τον πόνο τους τώρα έχουν και το φόβο για τον εαυτό τους γιατί ένα δημοφιλές τηλεοπτικό πρόσωπο τους αφυπνίζει από την άγνοια και πείθονται ότι κινδυνεύουν και οι ίδιοι. Και όλη η οικογένεια πια ζει με την ανησυχία ή τον και τρόμο ότι η νόσος δεν σταματά σε έναν.
Δεν είναι το θέμα μας αν ισχύουν αυτά που υποστήριξε ο κ. Λιάγκας με ύφος γνώστη της τελευταίας επιστημονικής βιβλιογραφίας. Αν υπάρχουν και καρκίνοι που επηρεάζονται από την κληρονομικότητα ή αν κάποιοι από αυτούς υποτροπιάζουν και σε τι ποσοστό. Είναι δουλειά των επιστημόνων και των ασθενών τους κατά περίπτωση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε μία εκπομπή αυτού του είδους στην οποία οι παρουσιαστές χειρίζονται με ανάλαφρο τρόπο ανάλαφρα θέματα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν εξ ανάγκης πατούν και σε άλλα χωράφια, γιατί η δύναμη της τηλεόρασης είναι μεγάλη και οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες. Δεν αρκεί η αλλαγή ύφους όταν μεταπηδάς από μία συνταγή σε ένα θάνατο, αλλά και αλλαγή μέσων. Δεν φτάνει ο ίδιος χαλαρός ξερόλικος τρόπος για να διεκπεραιώσεις τα πάντα. Ο κίνδυνος του λάθους πια δεν είναι μη δέσει η σάλτσα αλλά να βυθίσεις πολλούς ανθρώπους σε απελπισία.