Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Απολαυστικός Αντ. Πανούτσος για μια έκθεση ιδεών από την Θάσο


Μια έκθεση ιδεών από την Θάσο
Αντώνης Πανούτσος
(Πηγή : http://www.protagon.gr)
Με αφορμή και την έναρξη της σχολικής χρονιάς μια ματιά σε μια έκθεση ιδεών για την καταστροφή στο νησί του βορείου Αιγαίου - ή αλλιώς όταν ο Πρωθυπουργός μάς εξηγεί πως «στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει βρέξει πάρα πολύ νερό και ταυτόχρονα είχαμε πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους»

Σχολικό κουίζ: Επ’ ευκαρία της έναρξης της εφετινής σχολικής περιόδου, ποια είναι η προέλευση των τριών εκθέσεων με θέμα τις εκδρομές;

1) «Ηταν ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό. Από την προηγούμενη μέρα είχαμε κανονίσει με μερικούς φίλους να πάμε εκδρομή στο κοντινό δάσος και να περάσουμε εκεί ευχάριστα τη μέρα μας. Η εκδρομή αυτή με είχε ξεσηκώσει κυριολεκτικά και περίμενα με λαχτάρα να ξημερώσει εκείνη η μέρα… Επιτέλους, ξημέρωσε η πολυπόθητη μέρα. Ξυπνήσαμε πολύ πρωί και ξεκινήσαμε όλοι οι φίλοι μαζί. Στο δάσος θα πηγαίναμε με τα πόδια. Ημασταν πολύ χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι και γελαστοί. Οι φωνές και τα γέλια μας ξεσήκωναν τα σπίτια, απ’ όπου περνούσαμε μέχρι να βγούμε έξω από την πόλη».
2) «Ηταν ένα ανοιξιάτικο πρωινό και ένα αγόρι με μακό παντελόνι και μια κόκκινη αμάνικη μπλούζα κρυφάκουγε κάτω από το ανοιχτό παράθυρο της κουζίνας την απόφαση των γονιών του για μια εκδρομή στην εξοχή. “Πρέπει να πάμε” είπε η μαμά του αγοριού “του το έχουμε τάξει από τότε που δεν πήγαμε στην Κρήτη για τα Χριστούγεννα”. “Και τι θα γίνει αν μας κλέψουν όσο λείπουμε;” ρώτησε ο πατέρας του παιδιού. “Δηλαδή, θες να μου πεις ότι πληρώσαμε τόσα χρήματα για το συναγερμό που μας έβαλαν για μόστρα;” αντιγύρισε την ερώτηση εκείνη. “Καλά, πήγαινε πες στα παιδιά να ετοιμαστούν. Φεύγουμε σε μισή ώρα”, ανακοίνωσε φανερά ηττημένος ο πατέρας».
3) «Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε από ψηλά τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να δούμε πραγματικά ένα σπάνιο φαινόμενο. Εκατοντάδες εστίες οι οποίες προκλήθηκαν από ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο, από μια ξηρή καταιγίδα το βράδυ της Παρασκευής, με δεκάδες κεραυνούς, χωρίς, όμως, ίχνος βροχής και ταυτόχρονα από μια συστοιχία συγκυριών. Στο νησί δεν έβρεξε, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα έχει βρέξει πάρα πολύ νερό και ταυτόχρονα είχαμε πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους, ειδικά στην περιοχή της Θάσου».
Η πρώτη έκθεση βρίσκεται στο εκπαιδευτικό και εγκυκλοπαιδικό βοήθημα Οδύσσεια. Απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και έχει θέμα «Μία εκδρομή στο δάσος».
Η δεύτερη ονομάζεται «Μία εκδρομή στην εξοχή». Βρίσκεται σε ιστοσελίδα με τον τίτλο «…τα βλέπει η Στ’ και γελά» και είναι ένα πόνημα του μαθητή της Ε’ Δημοτικού Ιορδάνη.
Η τρίτη τιτλοφορείται «Δηλώσεις του Πρωθυπουργού από την πυρόπληκτη Θάσο». Περιλαμβάνεται στην συλλογή Δελτία Τύπου από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και είναι τα λόγια του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στη Θάσο.

14333657_10153934362011864_4991782974441128558_n

Στα λόγια διακρίνεται το δέος μπροστά στα καιρικά φαινόμενα και η χαρά για την εκμάθηση του «πάρα πολύ»: «Εχει βρέξει πάρα πολύ νερό και ταυτόχρονα είχαμε πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους». Μέχρι την έκθεση στην οποία ο Πρωθυπουργός πιθανόν να έχει μάθει το «πάρα, πάρα πολύ», μπράβο Αλέξη.

(Στην φωτογραφία : Ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει από το φινιστρίνι την καταστροφή στη Θάσο. «Στο νησί δεν έβρεξε», μας είπε)