Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Άλλαξε ο Μανωλιός, και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς


Από το Μυστήριο
Η Κυβέρνηση ήταν η μεγάλη κερδισμένη από την διαδικασία του διαγωνισμού, επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά.
- Κατ' αρχήν επέβαλε - έστω και νταβατζιλίδικα - στους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας να παίξουν με τους δικούς της όρους, υποβάλλοντας τους σε δοκιμασίες που δεν απείχαν πολύ από δημόσιο εξευτελισμό. Και οι τελευταίοι συμμετέχοντας στον διαγωνισμό, απεδέχθεισαν πλήρως τα θέλω της κυβέρνησης.
- Πέτυχε - ανέλπιστα - ένα πολύ μεγάλο τίμημα για τις 4 άδειες και θα το επικοινωνήσει όπως μόνο αυτή ξέρει.
- Μπορεί να ισχυριστεί ότι ρύθμισε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για πρώτη φορά από την γέννεση της ιδιωτικής τηλεόρασης.
- Ο φερόμενος ως "δικός" της υποψήφιος καναλάρχης κατόρθωσε να λάβει άδεια και έτσι δίδεται η δυνατότητα ίδρυσης ενός σταθμού που απροκάλυπτα θα επικοινωνεί απευθείας και χωρίς μεσάζοντες την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά θα πρέπει να αποδείξει ο εν λόγω πόθεν έσχες (όπως και οι υπόλοιποι φυσικά).
Κερδισμένος αναμφισβήτητα ο Αλαφούζος. Πήρε την πρώτη άδεια και μάλιστα με το μικρότερο τίμημα, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε από την κυβέρνηση και από υποψήφιους καναλάρχες. Δίδεται η δυνατότητα στο ΣΚΑΙ να εκφράσει μονοπωλιακά πια το 40% του ΝΑΙ, χωρίς φόβο και απειλές για τη λειτουργία του.
Η οικογένεια Κυριακού απεδείχθη πολύ σκληρή για να πεθάνει. Ο ΑΝΤ1 θα συνεχίσει απρόσκοπτα να λειτουργεί και να αποτελεί το πρώτο κανάλι της χώρας. Δεν τους το είχα.
Ο Μαρινάκης παραλίγο να ήταν ο χαμένος της υπόθεσης. Έφθασε να πληρώσει διπλάσια σχεδόν από τον Αλαφούζο για να αποκτήσει την ίδια άδεια. Πέτυχε εν τέλει το στόχο του, από σήμερα δε, και τυπικά, θα αποτελέσει βασικό πόλο εξουσίας. Ήδη είχε όλα τα άλλα μέσα (ράδιο, τηλεόραση, ιστοτόπο) και με το τηλεοπτικό σταθμό θα προωθήσει τη δική του πολιτική και επιχειρηματική ατζέντα, αρχής γενομένης από τον Δήμο Πειραιά.  
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη ήταν ο μεγάλος ηττημένος, τόσο και λόγους ουσίας, όσο και πρεστίζ. Ομολογώ, δεν περίμενα ότι θα την πατήσουν. Ήμουν σίγουρος ότι η μια άδεια θα ήταν δική τους. Είναι η πιο ισχυρή ενδεχομένως οικογένεια της χώρας, έχοντας ήδη έναν πετυχημένο τηλεοπτικό σταθμό. Προφανώς δεν περίμεναν ότι θα φθάσει τόσο ψηλά το τίμημα και κάπου τα τσιγκουνεύτηκαν...
Χαμένος φυσικά και ο Κοντομηνάς. Το περίμενα. Είχε μεν το πιο πετυχημένο κανάλι, αλλά με μεγάλες προσωπικές εκκρεμότητες και όπως αποδείχθηκε χωρίς διαθέσιμα για ξόδεμα.
Ο Ιβάν δεν νομίζω ότι ήταν από τους χαμένους. Ως γνήσιος Σοβιετικός, νομίζω ότι είχε κοστολογήσει την αξία της άδειας, πρόσφερε όσα θεωρούσε ότι άξιζε (ή μπορούσε να δώσει), και ως εκεί. Με τη συμμετοχή του πάντως πέτυχε να καταστεί και τυπικά ως ένας εκ των ισχυρών της χώρας.
Φυσικά και δεν πρόκειται να κλείσουν τα κανάλια που δεν πήραν άδεια. Είτε δικαστικώς (με αιτήσεις αναστολής), είτε δια εξαγορών και νέων κοινοπρακτικών σχημάτων θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Είναι πολύ πιο εύκολο να αγοράσεις μία έτοιμη επιχείρηση, ή ακόμη καλύτερα να αγοράσεις τη δομή και τα πρόσωπα, χωρίς τα χρέη (...) και να μπορείς να εκπέμψεις άμεσα, παρά να ξεκινήσεις από το μηδέν.
Η διαπλοκή ήταν, είναι και θα παραμείνει εδώ. Σαν το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα ένα πράγμα. Ποτέ δεν πεθαίνει.
Κοινώς: "Άλλαξε ο Μανωλιός, και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς"
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ