Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την βαλκανική διείσδυση του κ. Μπουτάρη


Βαλκανική διείσδυση
Tου Σταυρου Τζιμα
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_23/03/2012_476753)
Μετά την Τουρκία και το Ισραήλ ο κ. Γιάννης Μπουτάρης εξορμά στα Βαλκάνια με σκοπό να προσελκύσει τουρίστες και να ενισχύσει την οικονομία της Θεσσαλονίκης. Η περιοδεία ξεκινάει στις αρχές Απριλίου από το Δυρράχιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου με επισκέψεις σε Σκόπια, Κόσοβο, Σερβία και Βουλγαρία.
Όποια κριτική και αν ασκεί κανείς στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής για κάποια ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη, δεν μπορεί παρά να επικροτήσει το εγχείρημα του κ. Μπουτάρη να εκστρατεύσει εκτός συνόρων για να φέρει χρήμα στην πόλη που στενάζει οικονομικά. Η Θεσσαλονίκη αιωρείται στον αστερισμό της αποβιομηχάνισης, έχει χάσει το βαλκανικό τρένο και καλούνται να επωμιστούν τον ρόλο του αιμοδότη της οικονομίας της η ιστορία, ο πολιτισμός και οι φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιφέρειας. Τα ταξίδια του δημάρχου και των εκπροσώπων φορέων της πόλης που τον συνόδευσαν στην Κωνσταντινούπολη και το Τελ Αβίβ έφεραν κρουαζιερόπλοια με Ισραηλινούς και Τούρκους εκδρομείς και δημιούργησαν προοπτικές για μονιμότερη συνεργασία. Τώρα ο στόχος είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τα δυτικά Βαλκάνια.
Τα περιθώρια αναμφίβολα είναι μεγάλα, καθώς στις χώρες αυτές έχει διαμορφωθεί μια οικονομική τάξη που μπορεί και ξοδεύει και η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, Κατερίνη κ.λπ. αποτελούν ελκυστικούς και εύκολα προσπελάσιμους τουριστικούς προορισμούς. Το κλίμα καχυποψίας που δημιούργησαν για μας εθνοτικές τριβές και κάποιες προσεγγίσεις της εξωτερικής μας πολιτικής στη γιουγκοσλαβική κρίση, ωστόσο, δεν επιτρέπει σε κάποιες δυνάμει τουριστικές δεξαμενές των βορείων συνόρων μας να ανοίξουν διάπλατα για να προκληθούν ισχυρές ροές προς τα παράλια και τις αγορές μας. Οι Αλβανοί του Κοσόβου, για παράδειγμα, μας βλέπουν με μισό μάτι γιατί επιμένουμε να μην αναγνωρίζουμε το ανεξάρτητο κράτος τους, όταν το έπραξαν ήδη οι μισητοί τους Σέρβοι, και οι Σλαβομακεδόνες εχθρικά εξαιτίας της διένεξης για το όνομα.
Ο κ. Μπουτάρης δεν πάει στην Πρίστινα, τα Σκόπια και τα Τίρανα για να διευθετήσει εκκρεμότητες της εξωτερικής μας πολιτικής. Δεν νομιμοποιείται για κάτι τέτοιο ούτε, εξ όσων γνωρίζω, ο ίδιος το επιθυμεί. Δικαιούται όμως -οφείλει για την ακρίβεια- όπως κάθε παράγοντας του τόπου που βλέπει πέρα από τη μύτη του να ασκεί όπου μπορεί τη «διπλωματία των κοινωνιών», αυτή που ειδικά στα βόρεια σύνορα κράτησε σε δύσκολους καιρούς και κρατάει ακόμα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας των λαών με αμοιβαία οφέλη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίζει μια πρωτοφανή διεισδυτικότητα στην κοινή γνώμη των όμορων χωρών και πρέπει να την εκμεταλλευτεί μέσα από τα ταξίδια του, ώστε να βοηθήσει να λιώσουν οι εναπομείναντες πάγοι και να καταστεί η πόλη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα ο βασικός εμπορικός και τουριστικός προορισμός όλο και περισσότερων γειτόνων μας.