Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ένα πολύ ενδιάφερον άρθρο για την ανάγκη ενδιαφέροντος για τις Ένοπλες Δυνάμεις


Η ανάγκη ενδιαφέροντος για τις ένοπλες δυνάμεις
Του Θάνου Π. Ντόκου*
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_07/12/2011_465237)
Μια σειρά από πρόσφατα περιστατικά, με αποκορύφωμα αυτό της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), του αρχαιότερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας, προκάλεσαν εύλογο προβληματισμό. Υπάρχουν άραγε «σταγονίδια» ή νοσταλγοί της χούντας;
Ύστερα από 21 χρόνια διδακτικής εμπειρίας και πολυδιάστατης άλλης παρουσίας στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική ζωή της χώρας. Αρκετές γενιές αξιωματικών έχουν γαλουχηθεί με δημοκρατικά ιδεώδη και έχουν αποδεχθεί πλήρως τον ρόλο του κρατικού λειτουργού.
Τότε τι ακριβώς συνέβη στη ΣΣΕ; Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν διάφορες εκδοχές, αλλά ας περιμένουμε την επίσημη ΕΔΕ για να διαμορφώσουμε μια όσο το δυνατό πιο ακριβή εικόνα του συμβάντος. Ο κατηγορούμενος σπουδαστής -αρχηγός της Σχολής- φέρεται να διέπραξε δύο σφάλματα: α) παράβαση κανονισμών. Είτε απηγγέλθησαν εμβατήρια της χούντας είτε τραγούδια των Μπιτλς, οι Ε.Δ. στηρίζονται σε ένα σύστημα αρχών και κανονισμών και η πειθαρχία αποτελεί βασικό στοιχείο και απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του στρατεύματος και β) το πολύ σοβαρότερο αδίκημα της αμφισβήτησης του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Αν πράγματι συνέβη το δεύτερο, μπορεί κανείς να προσπαθήσει να το εξηγήσει, αν και όχι να το δικαιολογήσει. Το νεαρό της ηλικίας και η συσσωρευμένη αγανάκτηση για την απαξίωση της χώρας -συναίσθημα που συμμερίζεται μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας- μπορεί να οδήγησαν σε μια τέτοια ενέργεια. Αν μια αντικειμενική και χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις διερεύνηση των γεγονότων δείξει ότι πέρα από κάθε αμφιβολία το εν λόγω υποψήφιο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί μια εν δυνάμει απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμα και μια αρνητική επιρροή για τους συναδέλφους του, τότε θα πρέπει να εκδιωχθεί από τις τις τάξεις των Ε.Δ. Ακόμα και αν έτσι χαθεί ένα στέλεχος που συνδυάζει τις (αδιαμφισβήτητες) ικανότητες με το μεράκι και την οικογενειακή παράδοση για τη συγκεκριμένη καριέρα, συνδυασμός ολοένα και πιο σπάνιος. Αλλά ας αφήσουμε τους αρμόδιους να διερευνήσουν τα γεγονότα και ας κριθούν οι εμπλεκόμενοι σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους που διέπουν τον χώρο των Ε.Δ.
Όμως υπάρχει και ένα γενικότερο ζήτημα. Οι οριζόντιες περικοπές, αλλά και η παραμέληση του χώρου της εθνικής άμυνας για πολλά χρόνια από διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης. Οι ελληνικές Ε.Δ. καλούνται να εκτελέσουν την αποστολή τους με λιγότερα οικονομικά μέσα, ενώ έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον, τη μορφή της εκτιμώμενης απειλής, την τεχνολογία και τα μοντέλα οργάνωσης και διοίκησης. Είναι άμεση η ανάγκη για μια σε βάθος στρατηγική αναθεώρηση και επαναξιολόγηση του επιχειρησιακού δόγματος, της δομής δυνάμεων, της οργάνωσης και του τρόπου λειτουργίας, της εκπαίδευσης, του τρόπου αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, των εξοπλιστικών αναγκών, αλλά και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Με προτάσεις τεκμηριωμένες και θαρραλέες, προερχόμενες από τους άριστους στον χώρο των Ε.Δ., στο πλαίσιο των πολιτικών κατευθύνσεων και με πλήρη αδιαφορία για το διαβόητο πολιτικό κόστος.

* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.