Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πρώτη υποψήφια για πτώχευση παγκοσμίως η Κύπρος




CMA: Η Ελλάδα εκτός του top 10 κινδύνου πτώχευσης
Κύπρος και Ισπανία εισέρχονται στη δεκάδα.
Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
Εκτός του top 10 των χωρών που φέρουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα πτώχευσης βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε η εταιρία CMA. Στην πρώτη θέση βρίσκεται πλέον η Κύπρος ενώ στην ανησυχητικά δέκατη θέση κατατάσσεται η Ισπανία.
Κατά τον τελευταίο χρόνο, η χώρα μας κατατασσόταν σταθερά στην κορυφή της κατάταξης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνεται καν στις πρώτες 39 θέσεις.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η έξοδος της Ελλάδας από την δεκάδα των επισφαλέστερων κρατών για επενδύσεις σε δημόσιο χρέος έγινε μετά την επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων (PSI) και την επακόλουθη δημοπράτηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS). Επισημαίνεται ωστόσο ότι η Ελλάδα παραμένει ένας επενδυτικός προορισμός με αυξημένους κινδύνους.
Αντίθετα, αρνητικές είναι οι εξελίξεις για την Κύπρο, που πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στο εν λόγω top 10, αντικαθιστώντας μάλιστα την Ελλάδα στην πρώτη θέση. Στη δέκατη θέση κατατάσσεται η επίσης πρωτοεμφανιζόμενη Ισπανία, γεγονός που καταδεικνύει τους εντεινόμενους φόβους για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας υπό το «βλέμμα» του σταθερά αυξανόμενου κόστους δανεισμού της. Η Αθροιστική Πιθανότητα Πτώχευσης (CPD) της Κύπρου σε βάθος πενταετίας εκτιμάται στο 63,7%, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για την Ισπανία αποτιμάται στο 32,1%.
Στην επίμαχη λίστα βρίσκονται και άλλα δύο υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης. Η Πορτογαλία παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση, πίσω από την Κύπρο, με CPD σε βάθος πενταετίας 60,5%, ενώ η Ιρλανδία κατατάσσεται έβδομη με πιθανότητα πτώχευσης 39,5%. Αξιολογώντας την περίπτωση της Πορτογαλίας μάλιστα, οι συντάκτες αναφέρουν ότι παραμένει η ανησυχία πως θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας, ειδικά έπειτα από την προσωρινή εκτόξευση του spread της χώρας κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Στον αντίποδα, ασφαλέστερος προορισμός για ομολογιακές δημόσιες επενδύσεις κρίθηκε για μία ακόμα φορά η Νορβηγία, δεύτερες κατατάχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τρίτη η Ελβετία, τέταρτη η Σουηδία και πέμπτο το Χονγκ Κονγκ. Στην «καλή» δεκάδα, η ευρωζώνη εκπροσωπείται από τη Φινλανδία στην έβδομη θέση και τη Γερμανία στη δέκατη.