Ο εκκεντρικός τυχοδιώκτης και το σχέδιο πραξικοπήματος
Αντώνης Πανούτσος
(Πηγή : http://www.protothema.gr/)
Η εικόνα ενός επιπόλαιου τυχοδιώκτη που θέλει να τεστάρει τις οικονομικές του θεωρίες βάζοντας σε κίνδυνο το μέλλον της ίδιας του της χώρας είναι αυτή που ταιριάζει στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Με το εκκεντρικό ντύσιμό του, την ανάγκη του για προβολή και τη μυθοπλασία για τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Βαρουφάκης είναι ιδανικός να πάρει τον ρόλο του «βολικού τρελού». Μόνο που το σενάριο, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. «Αν κάτι ακούγεται σαν ψέμα, είναι ψέμα». Η κυβέρνηση ήξερε και ενέκρινε τα πάντα.
Με την πλάτη στον τοίχο, γνωρίζοντας ότι το Plan B της σωτηρίας ήταν στην πραγματικότητα το Plan X της εξόδου από την Ευρωζώνη, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τη διαπραγμάτευση της εποχής Βαρουφάκη. Προσπαθεί να παρουσιάσει τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που με το βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική Αθήνα» αποκάλυψε το Σχέδιο Χ, ως «ανύπαρκτο» που δεν είχε καμία θεσμική ιδιότητα, όπως είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης. Μόνο που ο Γκάλμπρεϊθ ταξίδευε στην Ευρώπη με τα έξοδά του να καλύπτονται από το υπουργείο των Οικονομικών, όντας μάλιστα στην ίδια κατάσταση εξόδων με τον Γ. Χουλιαράκη. Στο σάιτ του DiEM25, της κίνησης που παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2016 ο Γιάνης Βαρουφάκης, η ύπαρξη του Plan X επιβεβαιώνεται χωρίς διορθώσεις και αστερίσκους. Σημαίνει δηλαδή ότι μέχρι τις 6 Ιουλίου, που ο Γιάνης Βαρουφάκης αποφάσισε να παραιτηθεί, υπήρχε σχέδιο πραξικοπήματος.
Οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν και θα έκλειναν για απροσδιόριστο χρόνο μέχρι να μετατραπεί το νόμισμα των καταθέσεων από ευρώ σε δραχμές, δημόσιοι υπάλληλοι σε καίριες θέσεις θα επιστρατεύονταν, θα έμπαινε δελτίο στα καύσιμα και τη δημόσια ασφάλεια θα αναλάμβαναν το υπουργείο Αμυνας με το Εσωτερικών. Αργότερα ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του στον λαό θα εξηγούσε την ανάγκη λήψης των μέτρων. Αν αυτό δεν λέγεται πραξικόπημα, κάποιος έκοψε και εξαφάνισε τη σελίδα με το λήμμα από το λεξικό της κυβέρνησης.
Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ αναφέρει επίσης στο βιβλίο ότι τον Μάιο του 2015, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε μια συνεδρίαση «υψηλού επιπέδου». Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε να ενημερωθεί για το Plan X, παραδόθηκε ένα υπόμνημα και το θέμα τελείωσε εκεί. Δυστυχώς όμως όχι.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε να είναι υπουργός Οικονομικών. Συνέχισε να διαπραγματεύεται για περισσότερο από δύο μήνες έχοντας ενημερώσει ότι το σχέδιό του είναι οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν. Από τον Μάιο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ότι στέλεχος ή στελέχη της κυβέρνησής του σχεδίαζαν πραξικόπημα. Χωρίς να έχει το σθένος να ζητήσει τη σύλληψή τους και την ειλικρίνεια να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.
Από ανάγκη για προβολή, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ικανός να μπει φυλακή, φτάνει να μείνει στην επικαιρότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρόθυμος να κάνει τα στραβά μάτια ακόμα και όταν υπουργός τού καταθέτει υπόμνημα για πραξικόπημα, φτάνει να μείνει στην εξουσία. Η πρώτη περίπτωση αφορά μάλλον τους ψυχιάτρους. Η δεύτερη αποκλειστικά τη Δικαιοσύνη.