Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Too little, too late


Από το Μυστήριο
Οι χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Παρά τις περί αντιθέτου αναλύσεις, θεωρώ ότι στην κρίσιμη στιγμή της κάλπης δεν θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Κυρίως γιατί είναι πολύ μικρής εκτάσεως και έρχονται πολύ αργά. Οι δικαιούχοι των εξαγγελθεισών παροχών έχουν δει τα εισοδήματά τους να κατακρημνίζονται έτι περισσότερο κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Δύο σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, η αγοραστική δύναμη των πιο ευπαθών ομάδων - αυτών δηλαδή που υποτίθεται ότι "ευνοούνται" από τις πρόσφατες εξαγγελίες - έχει μειωθεί δραματικά. Δεν είναι μόνο οι μειώσεις των ήδη πενιχρών συντάξεων ή μισθών. Είναι κυρίως η εκτός κάθε λογικής αύξηση των άμεσων και εμμέσων φόρων που έχουν εκτινάξει το κόστος ζωής, καθιστώντας τις τιμές των αγαθών απλησίαστες. Είναι η κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων και στην εν γένει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Και το εύλογο ερώτημα που θα έπρεπε να τίθεται είναι αν οι παροχές αυτές θεωρηθούν εν τέλει από τους δικαιούχους ως σταγόνα στον ωκεανό ή - ακόμη χειρότερα - ελεημοσύνη και προσπάθεια εκ νέου υφαρπαγής της ψήφου τους.  
Συνεπώς, καθόλου βέβαιο δεν είναι, αν οι εξαγγελίες αυτές θα εκτιμηθούν δεόντως από τους αποδέκτες - ψηφοφόρους. Πόσω μάλλον, αν οι εκλογές αυτές αργήσουν και οι παροχές αυτές έχουν ξεχαστεί από τη λαίλαπα της φοροεπιδρομής.
Ας μην ξεχνάμε ότι και η κυβέρνηση Σαμαρά προέβη σε ανάλογη απονενοημένη ενέργεια στις αρχές του 2014, προσπαθώντας να επικοινωνήσει το - όποιο - ανθρώπινο πρόσωπό της. Δεν κατάφερε όμως να αποφύγει τη συντριβή λίγους μήνες μετά.
Η καθοδική πορεία μίας κυβερνήσεως δεν ανακόπτεται με αποσπασματικά μέτρα - παροχές, ενδεχομένως μάλιστα να την επισπεύδουν, αφού οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει φάει τα ψωμιά της.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ