Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Σας "δίνουμε" συντάξεις, σας "κόβουμε" τα φάρμακα...



Από τον Μυστήριο 
Τον περασμένο Μάιο όταν οι φαρμακοποιοί είχαν αναστείλει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων λόγω της μη καταβολής των οφειλομένων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είχαμε γράψει (Διαλέξτε, θα πεθάνετε από φτώχεια ή από ασθένεια; http://ed-mysterious.blogspot.gr/2012/05/blog-post_519.html) ότι το εκβιαστικό δίλημμα που τότε προβαλλόταν στην κοινωνία είναι το εξής:
«Τι προτιμάτε, μισθούς και συντάξεις ή φάρμακα και ιατροφαρμακευτική εν γένει περίθαλψη; Γιατί και τα δύο δεν μπορείτε πια να τα έχετε και πρέπει να επιλέξετε. Ήτοι, θα πεθάνατε από φτώχεια ή από ασθένεια;»
Σήμερα, αποδεικνύεται ότι το δίλημμα έχει πια απαντηθεί όχι φυσικά από την κοινωνία, αλλά από την Κυβέρνηση, ή για να ακριβολογούμε από την Τρόικα, αφού τίποτε δεν γίνεται αν δεν ερωτηθούν πρώτα τα τροϊκανά «κομάντα».
Το έκτρωμα που λέγεται Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υποχρηματοδοτείται και δεν είναι σε θέση να καταβάλει τις οφειλές του προς το σύνολο των παρόχων υγείας. Από τη μία η καλπάζουσα ανεργία (περί το 25% του ενεργού πληθυσμού), από την άλλη είτε η αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της σοβούσας κρίσης, είτε οι μπαχτατζήδες εργοδότες που έδραξαν την ευκαιρία να μην πληρώσουν εισφορές, έχουν οδηγήσει σε οικονομικό κραχ τον ασφαλιστικό οργανισμό που καλύπτει άνω του 90% των ασφαλισμένων.
Έτσι, έχει προκληθεί ένα τεράστιο έλλειμμα εισροών από ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ικανά διαθέσιμα ούτως ώστε αφενός μεν να καταβάλλονται κάθε μήνα οι συντάξεις κανονικά και στην ώρα τους, αφετέρου δε να παρέχεται πλήρη υγειονομική κάλυψη σε όλους. Προκειμένου λοιπόν να μην προκύψει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων, προτιμήθηκε να θυσιαστεί το δικαίωμα των ασφαλισμένων στο δωρεάν φάρμακό τους.
Είναι πια σαφές ότι όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα των χρηματοδοτικών ροών σε κεντρικό επίπεδο, για το χρονικό διάστημα δηλαδή μέχρι την λήψη της δόσεως των 31 δις (αν τελικά δοθεί, αν και όλα συγκλίνουν προς τούτο), το κράτος δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί συνταγματικά θεσμοθετημένες παροχές για τις οποίες οι εργαζόμενοι εργάστηκαν, μόχθησαν, εργάζονται, μοχθούν για μια ζωή.
Αν μάλιστα δεν μας «δανείσουν» αυτά τα χρήματα και οδηγηθούμε σε χρεοκοπία και τυπικά πλέον, εκτός από τα φάρμακα, θα κοπούν μισθοί και συντάξεις για άγνωστο χρονικό διάστημα…
Ο ξεπεσμός της χώρας στο μεγαλείο του…    
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ