Todo sobre mi hija: όλα για την κόρη μου*
Tου Στέφανου Κασιμάτη
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Παρακολουθώ τη συζήτηση για τους διορισμούς συγγενών πολιτικών σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή και μου προξενεί εντύπωση πώς διαφεύγει από τους σχολιαστές μία εξόχως σημαντική διάσταση του θέματος.
Επικρίνουμε τον Β. Πολύδωρα, που διόρισε την κόρη του, καθώς και τον Ι. Τραγάκη, που διόρισε τέσσερα άτομα εκ των οποίων το ένα ήταν συγγενής του (δεν του είχαν μείνει άλλοι, βλέπετε - είχε προλάβει να τους διορίσει σε καλύτερες εποχές...), προσπερνάμε όμως το γεγονός ότι η σύγκριση των δύο προσφάτων κρουσμάτων νεποτισμού αποδεικνύει περίτρανα τη φυσική ανωτερότητα του Μπάιρον, ακόμη και σε όσους η κακή προαίρεση ή, συχνότερα, ο φθόνος τους εμποδίζει να τη διακρίνουν αμέσως στη θωριά του.
Καταλαβαίνουμε αμέσως, θέλω να πω, γιατί ο Μπάιρον είναι ψηλός, λεπτός και ωραίος στο πρότυπο του ρομαντικού ήρωα, ενώ ο Τραγάκης είναι κοντούλης και ολοστρόγγυλος, με όψη πονηρού πλανόδιου πωλητή κηπευτικών σε λαϊκή αγορά. Γιατί, στα 65 του χρόνια, το μαλλί του Βύρωνα είναι ακόμη στιλπνό και βαθυκάστανο, χωρίς ούτε μία λευκή τρίχα, ενώ του Τραγάκη, που είναι μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερος του Βύρωνα έχει σχεδόν ασπρίσει. (Βέβαια, εδώ πρέπει να πούμε ότι το μαλλί του Βύρωνα δεν είναι πάντα βαθυκάστανο. Αλλοτε το βλέπουμε μαύρο, ενίοτε ανοιχτό καστανό, κάποτε ακόμη και βαθυκόκκινο. Αλλά οι διαφορές στην απόχρωση δεν έχουν άλλη σημασία παρά μόνο να τονίσουν τη σπανιότητα του θαυμαστού δώρου που η Φύση επεφύλαξε για ένα αγαπημένο παιδί της...) Καταλαβαίνουμε, επίσης, γιατί ο Μπάιρον διέπρεψε ως ρήτωρ, μύστης, ιστορικός, φιλόσοφος, προφήτης, ποιητής κ.ά., ενώ ο Τραγάκης είναι ένας πολιτευτής της σειράς, που ήταν μια ζωή στο κυνήγι του παραπολιτικού, ώσπου κέρδισε την αράδα του σε μια υποσημείωση των παραλειπομένων της κοινοβουλευτικής Ιστορίας, με την θέση του Α΄ αντιπροέδρου της Βουλής.
Αυτή η διαφορά αναδεικνύεται αμέσως στο επιχείρημα με το οποίο ο Βύρων δικαιολόγησε τον διορισμό της θυγατρός του. Είπε ότι αυτή διαθέτει τρία μεταπτυχιακά και γνωρίζει τέσσερις ξένες γλώσσες. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι μεν μία, αλλά μετράει για τέσσερις. (Σημειωτέον, δε, ότι από σεμνότητα παρέλειψε και ένα μεταπτυχιακό. Μα τι λέω; Διδακτορικό! Διότι το να έχεις μεγαλώσει με τον Μπάιρον λογίζεται ως διδακτορικό...) Υπό το πρίσμα αυτό, έπαινοι αρμόζουν στον τέως πρόεδρο της Βουλής και όχι λοιδορίες. Διότι, βάσει των προσόντων της, θα εδικαιούτο να διορίσει την θυγατέρα του σε τέσσερις θέσεις, αλλά εκείνος τη διόρισε μόνον σε μία. Εύγε! Κατόπιν τούτου, δικαιούται να προσθέσει και ένα λοφίο στην περικεφαλαία του...
* Επειδή, αν ο Αλμοδόβαρ γνώριζε την ύπαρξη του Βύρωνα, σίγουρα θα τον έκανε ταινία.