Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την βαριά καταδίκη 322 Στρατιωτικών στην Τουρκία για την «Βαριοπούλα»





ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ 322 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Η «Βαριοπούλα» οπλίζει τον Ερντογάν
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
(Πηγή : http://www.ethnos.gr)
Η έκβαση της πολύκροτης υπόθεσης ισχυροποιεί τον Τούρκο πρωθυπουργό και περιορίζει τον πολιτικό ρόλο του στρατού, τονίζουν αναλυτές. Ειδική επιτροπή επεξεργάζεται ήδη το πρώτο πλήρως πολιτικό Σύνταγμα, 30 χρόνια μετά την κατάρτιση του προηγούμενου που συντάχθηκε υπό στρατιωτικό καθεστώς.
Σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας αναμένεται να επιφέρουν οι βαριές ποινές στις οποίες καταδικάστηκαν 322 στρατιωτικοί που εμπλέκονταν στην υπόθεση «Βαριοπούλα», ποινές που κυμαίνονται από 13 έως 20 χρόνια κάθειρξης.
Οι ποινές αυτές ισχυροποιούν ουσιαστικά ακόμα περισσότερο τον πρωθυπουργό της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά και ορισμένοι? φίλοι του, κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε αυτή την υπόθεση όπως κι άλλες παρόμοιες για να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση και κυρίως τον στρατό.
Αλλωστε, όπως επισημαίνει και ο Σαχίν Αλπλάι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και αρθρογράφος της εφημερίδας «Zaman», η «υπόθεση Βαριοπούλα αποτελεί σημαντικό βήμα για να περιορίσει τον πολιτικό ρόλο του στρατού, δεν βάζει όμως οριστικό τέλος στην πολιτική εξουσία του στρατού».
«Χρειαζόμαστε τώρα», συνεχίζει, «νέο σύνταγμα και νόμους που θα θέσουν τον στρατό υπό πολιτική κηδεμονία και που θα αναμορφώσουν τις στρατιωτικές σχολές, έτσι ώστε να μεταδίδουν τις αξίες της δημοκρατίας».
Και όντως, ειδική επιτροπή επεξεργάζεται το πρώτο πλήρως πολιτικό Σύνταγμα της χώρας, 30 χρόνια μετά την κατάρτιση του προηγούμενου Συντάγματος που συντάχθηκε υπό στρατιωτικό καθεστώς. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου και στόχος του θα είναι η σύνταξη ενός πιο απλού και πιο δημοκρατικού κειμένου.
Δεν χαιρέτισαν πάντως όλοι στη χώρα την απόφαση του δικαστηρίου. Εκατό περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης για να διαμαρτυρηθούν κατά των ποινών. «Αυτή η υπόθεση ήταν μια προσπάθεια να φιμώσει εκείνους που υπερασπίζονται την κοσμική δημοκρατία», δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πολλοί από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι και κρατούσαν πανό με φωτογραφίες του Κεμάλ.
Αντιδράσεις
Με την άποψη αυτή ταυτίζεται και η Τσετίν Ντογκάν, κόρη του πρώην διοικητή της Πρώτης Στρατιάς, στρατηγού Τσετίν Ντογκάν (ο οποίος μαζί με τον πτέραρχο Χαλίλ Ιμπραΐμ, πρώην αρχηγό Αεροπορίας και τον ναύαρχο Οζντέν Ορνέκ, πρώην αρχηγό Ναυτικού, θεωρήθηκαν οι «πρωτεργάτες» και καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια). «Πρόκειται για μια πιο πλατιά επιχείρηση με ισχυρές δυνάμεις πίσω της», δήλωσε. «Βλέπουμε πως αυτοί που στοχοποιήθηκαν είναι αυτοί που υπερασπίζονται με πάθος την κοσμική δημοκρατία».
Στο μεταξύ, οι δικηγόροι υπεράσπισης δήλωσαν πως θα ασκήσουν έφεση εντός της εβδομάδας στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας κι αν χρειαστεί θα καταφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ωστόσο, υπήρξαν κι αρκετοί που θεωρούν ότι η υπόθεση δεν έφτασε όσο μακριά θα έπρεπε. Μεταξύ αυτών, η Γκουλτάν Κισανάκ, αντιπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, που δήλωσε ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στο κατηγορητήριο τα «εγκλήματα» που έχουν διαπραχθεί στον πόλεμο με το PKK. Πόλεμος που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Σχεδίαζαν πραξικόπημα
Η δίκη για την υπόθεση «Βαριοπούλα» ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια κι αφορά σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν. Μεταξύ άλλων, προβλεπόταν η τοποθέτηση βόμβας σε δύο μεγάλα τεμένη στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την πρόκληση συνθηκών χάους και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να κηρύξει στρατιωτικό νόμο καθώς και την πρόκληση πτώσης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από ελληνικό στο Αιγαίο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί σύγχυση. Ολα αυτά με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Την υπόθεση αποκάλυψε η εφημερίδα «Ταράφ», επικαλούμενη 5.000 έγγραφα, ψηφιακούς δίσκους και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Σημείο καμπής ήταν ο Απρίλιος του 2009, όταν στη συνοικία Ποϊζάρκιοϊ της Πόλης η τουρκική αστυνομία εντόπισε κρυφό οπλοστάσιο, στη διάρκεια ερευνών για το άλλο μεγάλο σχέδιο συνωμοσίας κατά Ερντογάν, την υπόθεση Εργκενεκόν.