Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Περί Ψήφου



Από τον Άγνωστο Χ
Δεν χρειάζεται πιστεύω να αναφερθώ στο πόσο σημαντικές είναι για τη χώρα μας οι εκλογές στις 6 Μαΐου 2012.
Αυτό που θα ήθελα όμως να επισημάνω είναι πως η ψήφος είναι πάντα θετική προς ένα κόμμα και πάντα αφορά στο μέλλον.

Αντίθετα με την αρκετά κοινή πεποίθηση και την εξίσου κοινή προσπάθεια πολλών κομμάτων δεν υπάρχει αρνητική ψήφος, ούτε ψήφος τιμωρίας, εκδίκησης, διαμαρτυρίας ή οργής.
Επίσης δεν υπάρχει ψήφος που να αφορά στο παρελθόν. Μόνο για το μέλλον μπορούμε να ψηφίσουμε.
Θα σας δώσω ένα – δυο απλά παραδείγματα.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2009, το εκλογικό σώμα θέλησε να «τιμωρήσει» τον κ. Καραμανλή για τις αστοχίες και τα σκάνδαλα της κυβέρνησής του και του έδωσε ποσοστό 33%, ενώ έδωσε στον κ. Παπανδρέου ποσοστό 43%.
Για τον κ. Παπανδρέου όμως αυτό το 43% ήταν ουσιαστικά όλο θετικές ψήφοι ή τουλάχιστον μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο λαός εξέλεξε τον ίδιο διότι τον ήθελε και όχι απλώς για να «τιμωρήσει» τον προκάτοχό του.
Μπορεί να ήθελε το εκλογικό σώμα να «τιμωρήσει» τον κ. Καραμανλή, αλλά στην ουσία ανέδειξε τον κ. Παπανδρέου με 43% θετικών ψήφων και με την εντολή να κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία (με τα γνωστά αποτελέσματα).
Στις δημοτικές για Δήμαρχο Αθηναίων το 2010, μπορεί το εκλογικό σώμα να ήθελε να «τιμωρήσει» τον κ. Κακλαμάνη για μία πολύ κακή δημαρχία, αλλά με την ψήφο του ανέδειξε Δήμαρχο τον κ. Καμίνη για μία τετραετία και συνεπώς θα πρέπει να τον «λουζόμαστε» μέχρι το 2014.
Συνεπώς ότι και να ρίξουμε στην κάλπη, αυτός που το παίρνει θα το θεωρήσει ως θετική ψήφο υπέρ των απόψεών του, αλλά και ως εντολή για το μέλλον.
Δεν υπάρχει η δυνατότητα (ούτε και η πρόθεση) για κανένα Καμμένο ή Κουβέλη ή Τσίπρα να μετρήσει τις θετικές ή τις αρνητικές ψήφους που έλαβε. Αντίθετα θα τις θεωρεί για 4 χρόνια ως θετικές ψήφους («Ο λαός με εξέλεξε για να σας λέω αυτά που σας λέω» θα λένε όλοι).
Επίσης, καμία ψήφος δεν θα μας επιστρέψει τις περικοπές των μισθών ή των συντάξεων που έχουμε υποστεί και καμία ψήφος δεν μπορεί να μας γυρίσει στο 2008. Είναι μία απλή κάλπη, δεν είναι μηχανή του χρόνου.
Ψηφίζουμε λοιπόν για την κυβέρνηση της χώρας μας για την τετραετία 2012-2016 και καλούμαστε να επιλέξουμε ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και προφανώς όχι ποιος δεν θα την κυβερνήσει.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, φρονώ ότι η μόνη ενδεδειγμένη θετική ψήφος είναι προς τον κ. Σαμαρά και μάλιστα με την ελπίδα και την ευχή να τα πάει καλύτερα από τους προκατόχους του.
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ