Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη Stratfor, τη «σκιώδη» CIA

Stratfor: Η «σκιώδης» CIA που αποκάλυψε ο Wikileaks
(Πηγή :  http://www.newpost.gr)
Μετά τα 250.000 διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος Wikileaks, προκαλώντας διεθνή πάταγο και αποκαλύπτοντας τις «μύχιες» σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης για όλες τις χώρες του κόσμου, ήρθε το νέο χτύπημα της ιστοσελίδας του Τζούλιαν Ασάνζ, στην υπηρεσία ανάλυσης και μελετών Stratfor. Ποιος είναι όμως ο ρόλος της αμερικανικής υπηρεσίας; Σίγουρα όχι τόσο αθώος όσο αυτή διατείνεται.
Η Strategic Forecasting Inc. με έδρα το Όστιν του Τέξας στις ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1996 από τον συγγραφέα George Friedman (φωτό). Πρόκειται για μία συνδρομητική υπηρεσία γεωπολιτικών αναλύσεων που ασχολείται με διεθνείς σχέσεις που αναλύει -όπως η ίδια αναφέρει- «τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και τι θα συμβεί». Στόχος της υπηρεσίας είναι η συλλογή πληροφοριών από προσβάσιμες πηγές όπως καλωδιακές υπηρεσίες, ιστοσελίδες, αδιαβάθμητες κυβερνητικές έρευνες. Διαθέτει 300.000 συνδρομητές και δύο εκατομμύρια μέλη που λαμβάνουν δωρεάν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
H άνοδός της σημειώθηκε με τη δημοσιοποίηση των αναλύσεών της για το Κόσοβο, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του 1999. Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου όμως «απογείωσαν» τη φήμη της, αφού παρείχε πληροφορίες σε κορυφαία δίκτυα και πρακτορεία όπως το Bloomberg, το Associated Press, το Reuters, τους New York Times και το BBC.
Μία ιδιωτική μυστική υπηρεσία με κυβερνητικές «άκρες»
Η αμερικανική εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα Barron's, πάντως, τη χαρακτήρισε ως «σκιώδη CIA». O χαρακτηρισμός αυτός δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα όπως φάνηκε μετά το χτύπημα του Wikileaks.
Στα ηλεκτρονικά μηνύματα, από τον Ιούλιο του 2004 ως τον Δεκέμβριο του 2011, καταγράφονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του WikiLeaks, η χρήση «ενός δικτύου πληροφοριών», οι «δομές δωροδοκίας», «τεχνικές ξεπλύματος χρήματος» και η χρήση «ψυχολογικών μεθόδων».
Ο επικεφαλής και ιδρυτής της Stratfor, George Friedman, με την είδηση της δημοσιοποίησης των μηνυμάτων από τον Wikileaks απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους συνδρομητές και μέλη της υπηρεσίας τονίζοντας ότι αυτή δεν θα απολογηθεί για το περιεχόμενο των e-mail αφού ενδέχεται να «έχει διαφοροποιηθεί» (αποκτώντας έτσι άλλοθι).
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η Stratfor, «μια ιδιωτική εταιρία πληροφοριών, βασίζεται σε πληροφοριοδότες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ξένες υπηρεσίες πληροφοριών με αμφιλεγόμενη φήμη και δημοσιογράφους. Αυτό που προκαλεί σοβαρή ανησυχία είναι ότι οι στόχοι της είναι, μεταξύ άλλων, οργανώσεις ακτιβιστών οι οποίες μάχονται για δίκαιους σκοπούς». Μεταξύ των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται η υπηρεσία, σύμφωνα πάντα με τον Wikileaks, είναι η Bhopalʼs Dow Chemical Co., Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon και κυβερνητικές υπηρεσίες όπως η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, οι Αμερικανοί Πεζοναύτες και η Αμερικανική Μυστική Υπηρεσία Άμυνας.
Η ηγεσία της υπηρεσίας
Ο πρώην καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Friedman, έχει ιστορικό απασχόλησης σε ζητήματα ασφαλείας και άμυνας στον αμερικανικό στρατό, καθώς και σε άλλες οργανώσεις όπως η διαβόητη δεξαμενή πολιτικής σκέψης RAND Corporation που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο νεο-συντηρητικός επικεφαλής της εταιρείας έχει τονίσει επανειλλημένως την απειλή του «τζιχάντ» (ιερού πολέμου της Αλ Κάιντα. Γεννήθηκε στην Ουγγαρία, με τους γονείς του να γλιτώνουν από το Ολοκαύτωμα και μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Σημαντικό ρόλο για την προώθηση των διεθνών σχέσεων της Stratfor παίζει και η σύζυγός του Meredith.
Ο αντιπρόεδρος Fred Burton, ήταν ειδικός πράκτορας για την Διπλωματική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (US Diplomatic Security Service) και είχε προσληφθεί από την αμερικανική κυβέρνηση να ερευνήσει τη δολοφονία του ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, μεταξύ άλλων. Ο ίδιος έχει ισχυρές διασυνδέσεις στον ισραηλινό στρατό.
Η «ανεξαρτησία» και οι διασυνδέσεις
Η δομή της Stratfor είναι πυραμιδοειδής. Στην κορυφή είναι οι Friedmans και ο Burton που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Ακολουθούν οι ερευνητές, οι αναλυτές και τέλος οι πηγές. Παράλληλα, διαθέτει δεκάδες πληροφοριοδότες σε όλο τον κόσμο.
Πολλά από τα εξωτερικά έγγραφα της Stratfor προέρχονται από δυτικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Η υπηρεσία «βλέπει» τα πράγματα από την οπτική των «παντοδύναμων» ΗΠΑ και των συμμάχων που διαθέτει.
Παρά τους κυβερνητικούς δεσμούς η υπηρεσία (όπως και οι όμοιές της) λειτουργούν υπό πλήρη μυστικότητα, χωρίς πολιτικό έλεγχο και ευθύνη. Η ίδια μάλιστα τονίζει ότι λειτουργεί «χωρίς ιδεολογία, ατζέντα και εθνικιστικές προκαταλήψεις».
Σκιώδης CIA; Ίσως. Ίσως και μοντέρνα έκδοσή της...
Βαγγέλης Βιτζηλαίος