Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Με το φτωχό μου το μυαλό...



Από τον Ανένταχτο
Είναι αλήθεια ότι η απόφαση για το κούρεμα και τα 130 δις που έλαβε η Ευρώπη για την Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου και ιστορική για το εξτρεμιστικά καπιταλιστικό οικονομικό σημερινό γίγνεσθαι.
Αλήθεια είναι επίσης ότι ουσιαστικά πήραμε δανεικά για να πληρώσουμε δανεικά.Οι αγορές "έχασαν" περί τα 100 δις... Αλήθεια αυτό και μόνο το γεγονός δεν σε κάνει να αναρωτιέσαι για το τι πραγματικά χρωστάμε αν βγάλετε τα πανωτόκια και τα τοκοχρεολύσια; Ποιός θα χάριζε τόσα λεφτά αν δεν ήταν προϊόν κερδοσκοπίας;
Οικονομολόγος δεν είμαι. Ούτε ειδήμων. Θα έλεγα ότι είμαι στο μέσο όρο των ανθρώπων όσο αφορά την κατανόηση των οικονομικών ορολογιών.
Με το φτωχό μου το μυαλό σκέφτομαι...
Καταρχήν το 2020 το χρέος μας, παρά τις όλες θυσίες μας θα είναι στο 120% του ΑΕΠ. Με απλά Ελληνικά θα βγάζουμε 100 και θα χρωστάμε 120...
Αν δεν βγάλουμε άλλο χρέος. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι μετά το κούρεμα τα μαλλιά ξαναβγαίνουν...
Το χρέος μπορεί να είναι κατά τους εταίρους μας βιώσιμο,ο βίος μας όμως θα είναι αβίωτος...
Υποτίθεται ότι με την νέα συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να βγάζουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν αυτό δεν θα γίνεται θα πρέπει να παίρνουμε έκτακτα μέτρα για να το πετυχαίνουμε. Επίσης δεσμευόμαστε συνταγματικά το πλεόνασμα που πρέπει να παράγουμε, θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους. Στην δήθεν ελεύθερη αγορά δεν πρέπει να έχει υπάρξει πιο Σοβιετικό μέτρο.
Η πρώτη σκέψη είναι "σιγά μην βγάλουμε πλεόνασμα" εννοώντας βέβαια ότι θα το μαγειρέψουμε έτσι ώστε να μην φανεί... Φευ όμως. Φρόντισαν και για αυτό με επιτρόπους και task force...
Αυτό όμως που με προβληματίζει πάνω από όλα είναι ότι όποια χρήματα υπάρξουν σήμερα αλλά και ενδεχόμενη νέα βοήθεια (130 δις, τυχόν πλεόνασμα) θα κατατίθενται σε έναν ειδικό λογαριασμό τον οποίο δεν θα τον διαχειριζόμαστε εμείς,και θα έχει μοναδικό στόχο να αποπληρώνεται το χρέος μας.
Κατάφεραν λοιπόν το ζητούμενο. Το πρόβλημα της Ελλάδας να μην επηρεάσει την υπόλοιπη Ευρώπη.
Και να χρεοκοπήσουμε θα είμαι κάτι εσωτερικό μας, το σύστημα θα παραμείνει ανέγγιχτο αφού το χρέος μας είναι εξασφαλισμένο ότι θα αποπληρώνεται.
Μας λένε λοιπόν οι Ευρωπαίοι "και τώρα μπορείτε να πάτε να ...χρεοκοπήσετε".
Αλήθεια πιστεύετε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει;
Εις το επανιδείν
Ο ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ