Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΙΣ ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΧΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2008...

Όλα ήταν άρτια σκηνοθετημένα.
Εχθές ανακοινώθηκε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αυξήθηκε εις το 13,6% του ΑΕΠ το 2009, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Eurostat, ενώ η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 12,7% του ΑΕΠ (σύμφωνα με το Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης).
Εν συνεχεία οι «αγορές» αφήνιασαν. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο εκτοξεύθηκε μέχρι τις 606,17 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS) του ΙΡΑΚ ήταν 200 μονάδες χαμηλότερα, ενώ με το spread στις 570 μονάδες βάσης, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας αναμένεται να έχουν ξεπεράσει το 35%, όσο δηλαδή το Πακιστάν.
Και ο «χορός» του τρόμου καλά κρατεί. Εχθές, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Investor Service, ανακοινώνει ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Α3 από Α2.
Και έρχεται σήμερα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο, σαν έτοιμος από καιρό, να ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Και ερωτώ εγώ ο αδαής, ο προκατειλημμένος, ο άπιστος Θωμάς βρε αδερφέ.
Για ποιο άργησε τόσο πολύ ο Πρωθυπουργός να αποφασίσει το αναπόφευκτο;
Ήδη από τον Αύγουστο του 2009, ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως του την εξέθεσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε την σχετική ενημέρωση. Συνεπώς ο κ. Πρωθυπουργός δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε…
Επειδή είμαστε καλοπροαίρετοι, να δεχτούμε ότι δεν κατάλαβε καλά ή ότι δεν περίμενε η προηγούμενη να τα είχε κάνει τόσο μαντάρα. Για ποιο λόγο όμως δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο; Για ποιο λόγο άφησε να περάσουν επτά σχεδόν μήνες από την εκλογή του; Για ποιο λόγο καθυστερούσε χαρακτηριστικά, για να μην πούμε ότι κωλυσιεργούσε;
Για να θεωρηθεί μήπως η προσφυγή εις το ΔΝΤ μονόδρομος;
Για να βγει μήπως και να πει εις τους νέο-Έλληνες ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε, αλλά η προσφυγή εις το Δ.Ν.Τ. είναι η μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας;
Γι’ αυτό μήπως περίμενε πρώτα την ανακοίνωση Eurostat; Για να πει ότι για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση – που εννοείται ότι έχει κολοσσιαίες ευθύνες για την δημοσιονομική καταστροφή – αλλά ως νέος Οδυσσέας θα βρει την Ιθάκη;
Και ένα δεύτερο ερώτημα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η Ελλάδα δύναται να προσφύγει εις τον κοινό μηχανισμό στήριξης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. και να λάβει δάνεια ανά πάσα στιγμή συνολικού ύψους 40 δισ. ΕΥΡΩ για το 2010 (τα 25 – 30 από τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης και τα 10 – 15 από το ΔΝΤ) και να έχει στη διάθεσή της άλλα 40 δισ. για τη διετία 2011-2012.
Συνεπώς, εκ του συνολικού δανείου, το 2010 η Ελλάδα θα λάβει το 65 με 75% περίπου από την Ε.Ε. και μόνο το 25 – 35% από το Δ.Ν.Τ. Για ποιο λόγο όμως τότε το Δ.Ν.Τ. διαδραματίζει κυρίαρχο λόγο εις τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, τη στιγμή που μας δανείζει το μικρότερο μέρος των χρημάτων;
Για ποιο λόγο δηλαδή το Δ.Ν.Τ. εμφανίζεται κυρίαρχο, ο μπαμπούλας;
Για να φορτωθούν μήπως όλα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που πρόκειται οσονούπω να ανακοινώσει η Κυβέρνηση εις το «κακό» Δ.Ν.Τ.;
Η απόφαση για προσφυγή εις το Δ.Ν.Τ. ήταν ειλημμένη προ πολλού. Πιθανόν πολύ πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου. Απλώς χρειαζόταν ικανό διάστημα για να χωνέψουν και να πειστούν οι νέο-Έλληνες για την αναγκαιότητα προσφυγής. Έτσι εξηγείται η αδικαιολόγητη για κάθε σώφρονα πολίτη καθυστέρηση να παρθούν εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα.
Έπρεπε πρώτα να γίνει η απαιτούμενη πλύση εγκεφάλου. ΜΜΕ και πολιτικοί όλων των κομμάτων προσφέρθηκαν να συνδράμουν εις αυτό…
Εκείνο βέβαια που μένει να απαντηθεί είναι, για ποιο λόγο μας εξώθησαν να προσφύγουμε εις το Δ.Ν.Τ.…
Είναι και το πιο σοβαρό εξάλλου ερώτημα. Πολύ φοβούμαι ότι θα τρομάξουμε, όταν θα μάθουμε το γιατί...
Υ.Γ. 1ο. Ο πρώτος που αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα θα προσφύγει εις το Δ.Ν.Τ. ήταν ο κ. Σημίτης το Δεκέμβριο 2008. Είχε πει τότε – σε μία καθόλα ανύποπτη στιγμή – ότι οι ευρωπαίοι συνομιλητές του είχαν προβλέψει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει εις το Δ.Ν.Τ., χωρίς βέβαια να κατονομάσει τους συνομιλητές του…
Υ.Γ. 2ο. Πόσο τυχαίο είναι ότι σύσσωμο το μητσοτακικό μπλοκ εντός και εκτός ΝΔ συντάσσεται με την απόφαση για προσφυγή εις το Δ.Ν.Τ.;
Υ.Γ. 3ο. Πολύς κόσμος έχει πλουτίσει με τα παιχνιδάκια με τα spreads. Και δεν αναφέρομαι φυσικά εις τους διεθνείς κερδοσκόπους, που την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι… Αλλά σε αυτούς που έχουν εσωτερική πληροφόρηση…
Υ.Γ. 4ο. «Η Ελλάδα θα χάσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας της εξαιτίας της οικονομικής κρίσης». Γιώργος Παπανδρέου. Πρωθυπουργός της Ελλάδος…
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ