Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ

Η Ισλανδία είναι μία αραιοκατοικημένη νησιωτική χώρα με μόνο 330.000 κατοίκους. Ένα χρόνο πριν η Ισλανδία βρισκόταν εις την πρώτη θέση της λίστας του ΟΗΕ με τα καλύτερα μέρη για να ζει κανείς. Από τη στιγμή, όμως, που οι τρεις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες κατέρρευσαν, συμπαρασύροντας την εθνική οικονομία στη χρεωκοπία, η άλλοτε εύρωστη Ισλανδία εισήλθε σε καθεστώς πρωτόγνωρης πολιτικής κρίσης με βίαιες αποδοκιμασίες εξοργισμένων διαδηλωτών, ακόμα και πολιορκία του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος υπό το βάρος αυξανόμενων πιέσεων ανακοίνωσε ότι παραιτείται με σκοπό να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.
Τούτη δω όμως η μικρή χώρα με την κατεστραμμένη οικονομία της παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, δεν έπαυσε να είναι μία σοβαρή και ευνομούμενη χώρα. Οι Ισλανδοί συνέστησαν λοιπόν μία Ειδική Επιτροπή Έρευνας για να ερευνήσει τα αίτια των γεγονότων του 2008 και να αποδώσει τυχόν ευθύνες. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής Έρευνας, το οποίο δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο Ισλανδός τέως πρωθυπουργός και άλλοι έξι κρατικοί αξιωματούχοι ευθύνονται για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008. Ο τότε πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε μαζί με τους άλλους έξι αξιωματούχους – ανάμεσά τους και ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας – λειτούργησαν «εξαιρετικά αμελώς» αποτυγχάνοντας να αποτρέψουν την κατάρρευση. Εκτός των ανωτέρω προσώπων η Επιτροπή καταλογίζει ευθύνες εις τον τέως υπουργό Οικονομικών, τον τέως υπουργό Τραπεζικού Τομέα, τον τέως επικεφαλής του εποπτικού οργάνου για την οικονομία και τους συνδιοικητές της Κεντρικής Τράπεζας. Εν συνεχεία το Κοινοβούλιο της χώρας θα αποφασίσει εάν και τι είδους ποινικές διαδικασίες θα κινηθούν εναντίον τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω τέως αξιωματούχοι δεν κατηγορούνται ότι έκλεψαν, ότι έφαγαν, ότι πήραν μίζες. Κατηγορούνται ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, όπως είχαν υποχρέωση απέναντι εις τον Ισλανδικό λαό…
Οι Ισλανδοί ή αλλιώς «Ψαράδες» δεν δίστασαν να αποδώσουν ευθύνες για την καταστροφή της οικονομίας τους, το συνεπακόλουθο οικονομικό μαρασμό της χώρας και την πτώση του βιοτικού επιπέδου τους. Προφανώς, «θωράκισαν» όμως πρώτα την συσταθείσα Επιτροπή και της επέτρεψαν να φέρει εις πέρας το έργο της απρόσκοπτα, με σκοπό να αποκαλύψει ποιοι ευθύνονται, αδιαφορώντας για τα τυχόν αξιώματα των υπευθύνων.
Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν λίγο πριν τον Αρκτικό Κύκλο, πολύ μακριά από το Ελλαδιστάν. Εδώ, αν και ευρισκόμαστε ένα βήμα πριν την χρεωκοπία,
ακούμε και μαθαίνουμε για μίζες και ρεμούλες εκατομμυρίων Ευρώ σε κάθε κρατική συναλλαγή και ουδενός ιδρώνει το αυτί του. Όντας σε κατάσταση αφασίας, ωσάν έχουμε καταναλώσει τόνους ψυχοφαρμάκων, ο Ελληνικός λαός επουδενί δεν ομοιάζει με τον Ισλανδικό. Εδώ υπερισχύει ο ψευτοεγωισμός και ο σταρχιδισμός των νέο-Ελλήνων, εκεί η υπερηφάνεια των απογόνων των Βίκινγκς.
Εδώ ακούμε για εκατομμύρια που ξοδεύονται αλόγιστα, που σπαταλούνται λες και είναι στραγάλια, αλλά κανείς δεν αντιδρά. Λες και μας περισσεύουν τα χρήματα. Λες και έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα. Λες και έχουμε Παιδεία, Υγεία και Δημόσια Διοίκηση και δεν το ξέρουμε. Μπορεί να συναινούμε σιωπηρά μεταξύ μας, ότι δεν αυτή η νοσηρή κατάσταση δεν πάει άλλο, αλλά όταν χρειάζεται, ποιούμε τη νήσσα. Εις τα λόγια είμαστε πρώτοι, όταν όμως έλθει η ώρα των πράξεων κιοτεύουμε.
Υπάρχει ποτέ περίπτωση άραγε να συσταθεί αντίστοιχη Επιτροπή με αυτήν των Ισλανδών και να τολμήσει να αποδώσει ευθύνες εις τους τέως πρωθυπουργούς, τους τέως υπουργούς Οικονομικών, Άμυνας, ΥΠΕΧΩΔΕ κλπ; Ρητορικό φυσικά είναι το ερώτημα.
Εδώ βασιλεύει η ανομία και η ατιμωρησία. Για την κατάντια μας αυτή όμως δεν ευθύνονται οι πολιτικάντηδες και τα λαμόγια που έχουν κατακλέψει το Δημόσιο. Εμείς ευθυνόμαστε μόνο που ποτέ δεν τολμήσαμε…
Υ.Γ. Όταν κάποιοι επιτήδειοι με την συνεργασία κρατικών αξιωματούχων εξαπάτησαν εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς με την μέθοδο των «Πυραμίδων», οι τελευταίοι επαναστάτησαν και πήραν το νόμο εις τα χέρια. Ακραίο μεν, αλλά έτσι το αντιλήφθηκαν. Εδώ την ίδια σχεδόν εποχή, εκατοντάδες χιλιάδες έχασαν τις περιουσίες τους από το Κλοπή που συντελέστηκε εις το Χρηματιστήριο με τη συνενοχή επίσης κρατικών αξιωματούχων, κανείς όμως δεν επαναστάτησε, κανείς δεν πήγε φυλακή. Όλοι μας προσποιούμασταν μετά, ότι εμείς δεν είχαμε χάσει τα χρήματά μας…
(η φωτογραφία είναι από την πολιορκία του πρωθυπουργικού μεγάρου εις το Ρεϋκιαβικ)
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ