Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Μετα την ήττα του ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ, φίλτατος βάζελος σε αυτό το blog έγραψε ότι ο Ολυμπιακός ήταν κάτι παραπάνω τυχερός και πως να μην είναι, αφού έχει σήμα τον Γανυμήδη, ο οποίος ήταν και ολίγον τοιούτος (έτσι έγραφε). Καταλαβαίνω ότι τα έγραψε νευριασμένος από την ήττα.
Για να ξεκαθαρίσουμε όμως μερικά πράγματα και προς ενημέρωση του κοινού πάνω από όλα.
1ον. Από πουθενά ιστορικά δεν προκύπτει ότι ο Γανυμήδης ήταν λούγκρα.
2ον. Το σήμα του Θρύλου είναι ένας δαφνοστεφανωμένος έφηβος, δηλαδή Ολυμπιονίκης, ο δε Γανυμήδης δεν έλαβε μέρος ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες για να λάβει δάφνες (την υπέρτατη τιμή των αθλητών τότε). Όλοι οι Ολυμπιακοί είναι περήφανοι για το σήμα της ομάδας τους, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους βάζελους, γιατί έχω γνωρίσει αρκετούς που δεν τρελαίνονται κιόλας με το τριφύλλι (τι να σχολιάσεις από ένα τριφύλλι άλλωστε).
Για την ιστορία θα πω ότι τα σήματα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ με ορισμένες διαφορές μεταξύ τους είναι βυζαντινά, ενώ ωραία σήματα έχουν ο Άρης και ο Ηρακλής (όπως και ωραία ονόματα) με το σήμα του Άρη να μην έχει δόρυ και περικεφαλαία, απλά να κάθεται κρατώντας την ασπίδα του και μαιάνδρους στο φόντο (ωραίο σήμα) Θα μπορούσε όμως και καλύτερο.
Για όσους λοιπόν κάνουν σχόλια για τον αρχαίο έφηβο και τον λοιδορούν, έχω να πω ότι λοιδορούν την ιδία τους τη χώρα, την ιστορία τους και γενικά το ίδιο τους τον εαυτό, και το ποσό σημαντική είναι η ιστορία τους φαίνεται και από τα αθλητικά, που στο blog έχουν την τιμητική τους, θα το αναλύσω παρακάτω. Γιατί πρώτα θέλω να πω κάτι για τους Παναθηναϊκούς. Μα είναι δυνατόν ομάδα με τέτοιο όνομα Παναθηναϊκός (ομάδα όλης της Αθήνας, της μήτρας του πολιτισμού της Ελλάδας και όλου του κόσμου γενικότερα να έχει σήμα το τριφύλλι; Ποια, η ομάδα των Αθηνών που για να καταλάβετε ποσό σημαντικό όνομα είναι, στην Αμερική έχουν 21, ναι 21, πόλεις με το όνομα Αθήνα (wikipedia), α και μια ο Καναδάς στο Οντάριο.
Πάμε τώρα στα ξένα σήματα και ονόματα ομάδων (όχι όλα, αφού είναι πολλά). Ξεκινάω με τα γνωστά. Ο Άγιαξ με τον εκ των τεσσάρων κορυφαίων ηρώων του Τρωικού Πολέμου Αίαντα στο σήμα. Μεξικό και Αργεντινή έχουν ομάδα Άτλας προς τιμήν του Άτλαντα με σήμα τον Άτλαντα (η Αργεντίνικη). Επίσης η Αταλάντα με την Αταλάντη στο σήμα (τρομερή αθλήτρια της αρχαιότητας).
Ισπανία, Ολλανδία και Ελ Σαλβαδόρ έχουν ομάδα Χέρκουλες (Ηρακλής) με τον ημίθεο σήμα (εκτός από την ολλανδική).
Στη Σκωτία υπάρχει ομάδα Έρμης. Ολυμπία στη Παραγουάη και στη Πολωνία. Όλιμπο στην Αργεντινή. Ολυμπίκ Μαρσεϊγ και Λυών, μια Ολιμπίκ στη Νέα Καληδονία, Ελ Ολίμπι στην Αίγυπτο. Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη είναι περιττό να πω.
Συνεχίζουμε Τροίαν (Τρώες) στη Β. Ιρλανδία με σήμα ένα Τρώα πολεμιστή. Τιτάνς (Τιτάνες) παντού. Ουράνια στην Ελβετία (από την μούσα Ουρανία). Επίσης η λέαινα που φύλαγε τους (Έλληνες) ιδρυτές της Ρώμης απεικονίζεται στα σήματα της Ρόμα και της Σιένα.
Ακόμη η Ήλιος Χάρκριβ από την Ουκρανία. Η Χαμρούν Σπάρτα από τη Μάλτα με ένα ασύλληπτο σήμα. Γενικά οπού υπάρχει το όνομα Σπάρτα (Σπάρτα Ρότερνταμ, Σπάρτανς Σκωτίας, Σπάρτα Πράγας) είναι από την λέξη Σπάρτη, ενώ οπού συναντάμε Σπάρτακ, δηλαδή Σπάρτακ Μόσχας, Σπάρτακ Σόφιας, Σπάρτακ Τρνάβα (Σλοβακία), Σπάρτακ σκέτο (Πράσινο Ακρωτήρι !!!!!!!!!!!) είναι από τον Σπάρτακο (αυτό το αποφάσισε η διοίκηση της Σπάρτακ Μόσχας, όταν ιδρύθηκε).
Τέλος για ιστορικούς λογούς η Ελλάς Βερόνα πηρέ το όνομα από ένα αίτημα ενός καθηγητή ιστορίας.

Υ.Γ. Τον παιχταρά Lissandro Lopez της Λυών όλοι τον ξέρουμε. Τον Λύσσανδρο, από οπού πηρέ το όνομα του, ούτε ένας στους πενήντα, και το γράφω αυτό γιατί η Αργεντινή είναι μια βαθειά χριστιανική χώρα και θα έπρεπε να έχει ή αργεντίνικο όνομα ή χριστιανικό. Πως λοιπόν τον βαφτίσανε Λισαντρο; Το ίδιο και ο Σώκρατες, αλλά το κεφαλαίο ονόματα παιχτών δεν ξέρω, αν θα το ανοίξω εδώ ποτέ, γιατί παραείναι τεράστιο και θέλει και μεγαλύτερη ανάλυση.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ