Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Άρθρο περί Ρωσίας, Brexit και Βαλκανίων


Η Ρωσία, το Brexit και τα Βαλκάνια
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
«Πρέπει να πω ανοιχτά ότι αυτήν τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τόσο πολλά εσωτερικά προβλήματα να αντιμετωπίσει, ώστε αυτό που προέχει είναι να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και στη συνέχεια να σκεφτούμε ποιος μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.
Και τότε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. καλούνται να είναι εποικοδομητικά».
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ και αναφερόμενος στις επιπτώσεις του Brexit, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ, CDU, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, δεν θα μπορούσε να το πει πιο απλά και πιο καθαρά απευθυνόμενος στους (δυτικο)Βαλκάνιους που αδημονούν να ενταχθούν στην Ε.E. Και είναι αυτοί, κατά σειρά προτεραιότητας, με βάση την εκπλήρωση των κριτηρίων: το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των Βρετανών εξελήφθη στις χώρες αυτές ως πισωγύρισμα στην ενταξιακή τους προοπτική. Κυριαρχεί, όχι άδικα, η αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να ασχοληθούν μαζί τους προτού ξεκαθαρίσει και σταθεροποιηθεί η κατάσταση που διαμόρφωσε ο σεισμός του Βrexit στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ενα από τα λάβαρα, εξάλλου, των οπαδών του Brexit ήταν και η απειλή από τις προς ανατολάς διευρύνσεις της Ε.Ε., και είναι χαρακτηριστική η αφίσα που απεικόνιζε μια γιαγιά η οποία έντρομη εμφανιζόταν να λέει πως «θα μας έρθουν Αλβανοί και Μακεδόνες...».
Οι φιλοευρωπαϊκές πτέρυγες των πολιτικών ελίτ των υποψηφίων για ένταξη χωρών προσπαθούν να συντηρήσουν την ελπίδα ότι ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες παραμένει ανοιχτός, ωστόσο πολύ δύσκολα θα πείσουν τους λαούς τους που βλέπουν τη Λεπέν προ των πυλών της εξουσίας, την αυστριακή ακροδεξιά να χάνει παρά τρίχα την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, στην Ολλανδία και στη Δανία να αξιώνουν δημοψηφίσματα και γενικότερα το κύμα του εθνικολαϊκισμού που τρέφεται από την ξενοφοβία να αφρίζει στην Ευρώπη. Ποιος Ευρωπαίος ηγέτης θα τολμήσει μέσα σε τέτοιες συνθήκες να ανοίξει θέμα διεύρυνσης και να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι θα πρέπει να πληρώσουν για να ενσωματώσουν οικονομίες όπως της Αλβανίας, διεφθαρμένες και ετοιμόρροπες δομές όπως αυτές της ΠΓΔΜ και της Βοσνίας; Η απώλεια της ελπίδας όμως ευνοεί τον ευρωσκεπτικισμό που μπορεί να αποτελέσει τον δούρειο ίππο για τη διείσδυση της ρωσικής επιρροής στα δυτικά Βαλκάνια, όπου μέχρι τώρα η άμυνα της Δύσης οικοδομείτο στα θεμέλια της ενσωμάτωσης των κοινωνιών στην Ε.Ε., που βρίσκεται μεν σε εξέλιξη αλλά κινδυνεύει τώρα να μείνει στη μέση. Ηδη στη Σερβία άρχισαν να ακούγονται φωνές για να αλλάξει ρότα η χώρα και να δεθεί στο άρμα της Μόσχας, ενώ στα Σκόπια ο πρόεδρος Ιβανόφ λοιδορεί την Ε.Ε., παρομοιάζοντας την εικόνα της με εκείνη της Γιουγκοσλαβίας τις παραμονές της κατάρρευσής της.