Κακά μαντάτα στα Σκόπια
Tου Σταύρου Τζίμα
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_21/10/2011_459996)
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι ξεσπάθωσε κατά των Ευρωπαίων, με αφορμή την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την πορεία ένταξης της χώρας του στην Ε. Ε. Σε αυτήν για πρώτη φορά καταγράφεται στασιμότητα έως και οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις που όφειλαν να προβούν τα Σκόπια και επισημαίνεται η παράταση της εκκρεμότητας με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.
Αιχμηρός ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Φόιλε, διαμήνυσε στην κυβέρνηση της γείτονος ότι δεν θα πρέπει να θεωρεί βέβαιο πως κάθε χρόνο οι εισηγήσεις της Κομισιόν θα είναι θετικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται μεν στην έκθεσή της προς το συμβούλιο των πολιτικών ηγετών τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι ενστάσεις όμως και παρατηρήσεις που αφορούν καθυστερήσεις στις απαιτούμενες αλλαγές στη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση κ. ά., η κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για χειραγώγηση και φίμωση των ΜΜΕ, σε συνδυασμό με το μόνιμο εμπόδιο των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην απόρριψη του αιτήματος.
Ο Σλαβομακεδόνας ηγέτης αντέδρασε με συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, κατά την οποία απέδωσε το περιεχόμενο της έκθεσης στην «τακτική μεμονωμένων ατόμων ή μέρους της Διεθνούς Κοινότητας να ασκούνται πιέσεις στη Μακεδονία αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, με μοχλό ισχυρισμούς ότι δεν κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις, και μέσω υπερβολικής υπογράμμισης αδυναμιών της χώρας, είναι λανθασμένη».
Προσέφυγε στη δοκιμασμένη θεωρία της συνωμοσίας στην οποία ενέπλεξε «μεμονωμένα άτομα και μέρος της Διεθνούς Κοινότητας» τα οποία δεν κατονόμασε. Ο στόχος, διπλός και προφανής: η καλλιέργεια ισχυρού αισθήματος θυματοποίησης στο σλαβομακεδονικό στοιχείο και επομένως η περαιτέρω συσπείρωση γύρω από τον ίδιο και η πίεση προς την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, ώστε να καταληφθεί από ενοχές για το ότι δεν προχωράει η ενταξιακή προοπτική μιας μικρής και αδύναμης χώρας.
Ο Νίκολας Γκρούεφσκι ανακάλυψε ελληνικό δάκτυλο πίσω από την έκθεση της Ε. Ε. για να συγκαλύψει μια πραγματικότητα στην ΠΓΔΜ που δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά. Κατ’ αυτόν αποτελούν «υπερβολική υπογράμμιση αδυναμιών της χώρας» το κλείσιμο εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών που δεν είναι της αρεσκείας του, οι απολύσεις και οι διωγμοί δημοσιογράφων που τολμούν να του ασκούν κριτική, ο ασφυκτικός κομματικός έλεγχος του κράτους, η χειραγώγηση της δικαιοσύνης κ. ά. «Ο Γκρούεφσκι ελέγχει και τη μύγα που πετάει στον ουρανό της Μακεδονίας», συνηθίζουν να λένε στα Σκόπια οι επικριτές του. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο, μα κυρίως για τους πολίτες της φτωχής χώρας, όλα αυτά δεν είναι για τους Ευρωπαίους καθόλου αδυναμίες «υπερβολικά υπογραμμισμένες».