Ερντογάν - ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ - Γκιουλέν: Το Τρίγωνο της (Πολιτικής) Ανωμαλίας
Του Σάββα Καλεντερίδη
(Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/07/blog-post_1691.html#more)Στο άρθρο μας της Παρασκευής, 15 Ιουνίου, με τίτλο "Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν, με φόντο την Εργενεκόν. Ποιός θα είναι ο νικητής;", αναφερθήκαμε στον υπόγειο πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από τη μια πλευρά και του Γκιουλέν και του τεράστιου και πολυδαίδαλου δικτύου των υποστηρικτών του από την άλλη, με φόντο την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και το πανίσχυρο πλην όμως –προς το παρόν- χειμάζον βαθύ κράτος.
Στο άρθρο μας λέγαμε ότι μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν παίζεται ένα παιχνίδι εξουσίας, με τους πολιτικούς να φέρονται ενοχλημένοι από την ισχύ που έχει αποκτήσει το δίκτυο της «Κοινότητας Γκιουλέν» στο κράτος, την Ασφάλεια, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία, τα ΜΜΕ, μια ισχύς που έφθασε στο σημείο να απειλεί και τον ίδιο τον Ερντογάν.
Μια μέρα πριν γραφτεί το άρθρο είχε διαρρεύσει στο διαδίκτυο συνομιλία μεταξύ του κατηγορούμενου για την υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, στρατηγού Σενέρ Ερουιγούρ, που διετέλεσε Γενικός Διοικητής της Στρατοχωροφυλακής και του επίσης κατηγορουμένου απόστρατου αξιωματικού των πληροφοριών, Ομέρ Φαρούκ Γκιουρούζ. Στη συνομιλία συμμετέχει και η γυναίκα του στρατηγού.
Κρίναμε σκόπιμο να μεταφράσουμε τα κύρια σημεία της συνομιλίας και να τα παραθέσουμε στο άρθρο μας, γιατί, όπως θα διαπιστώσετε, υπάρχουν στοιχεία που θεωρούνται άκρως ενδιαφέροντα και θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το παιχνίδι εξουσίας που παίζεται στο τρίγωνο Ερντογάν-Γκιουλέν-Βαθύ Κράτος (ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ).
Γκιουρούζ: Ναι διοικητά μου, θυμάστε, είχαμε ακυρώσει το διαγωνισμό για τα διυλιστήρια της TÜPRAŞ
Ερουϊγκούρ: Μάλιστα, την είχαμε ακυρώσει φυσικά.
Γκιουρούζ: Πουλήσανε την TÜPRAŞ στον Όμιλο Ζορλού. Εγώ μάζεψα όλα τα στοιχεία για το ποιος κρύβεται από πίσω και τα έφερα στο διοικητή μου. Όμως διοικητά μου η εγκατάσταση πουλήθηκε, έφυγε. Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Την ίδια την TÜPRAŞ την πήρε ο Όμιλος Κοτς.
Ερουϊγκούρ: Κι εμείς χτυπηθήκαμε άσχημα.
Γκιουρούζ: Ναι, σας χτύπησαν.
Σύζυγος του Ερουϊγκούρ: Κι εσύ ένας από μας είσαι.
Γκιουρούζ: Μα κανένας δεν το βλέπει. Όμως, όταν έλθει η ώρα, θα τα ανοίξουμε όλα τα τεφτέρια. Μόνο να αποκτήσετε και πάλι δύναμη διοικητά μου.
Σύζυγος του Ερουϊγκούρ: Η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ δεν υπάρχει πλέον στις εφημερίδες. Οι άνθρωποι ασχολούνται πλέον με τα δικά τους προβλήματα.
Γκιουρούζ: Εμείς πρώτα εμπιστευόμαστε τον Αλλάχ και μετά τους εαυτούς μας.
Σύζυγος του Ερουϊγκούρ: Όταν τελειώσει η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, θα τελειώσουν κι αυτοί, αυτό είναι δικό μας έργο.
Γκιουρούζ: Τελείωσε. Αυτός τελείωσε με τον Ομπάμα. Η Κλίντον έκανε δήλωση. Είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μετριοπαθές ισλαμικό κράτος, είναι κοσμική χώρα. Το σχέδιο του μετριοπαθούς Ισλάμ ήταν μέρος του Σχεδίου της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Όμως αυτά τελειώσανε, το σχέδιο κατέρρευσε. Πήγα στο Ιράκ διοικητά μου. Έμεινα 15 μέρες. Από τη Φαλούτζα μέχρι το Κιρκούκ τα γύρισα όλα τα μέρη. Δεν υπάρχει ιρακινό κράτος, ούτε λαός. Ο λαός έφυγε και η Αμερική είδε ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με αυτήν την υπόθεση. Τώρα θέλουν τρία πράγματα από τους δικούς μας: Ανοίξτε συνοριακή πύλη με την Αρμενία, στηρίξτε το Κουρδιστάν, λύστε το Κυπριακό.
Ερουϊγκούρ: Αυτά είναι πολύ άσχημα πράγματα, πολύ άσχημα.
Γκιουρούζ: Θα δώσουν λόγο γι’ αυτά. Αυτά είναι φοβερά εγκλήματα, θα λογοδοτήσουν.
Ερουϊγκούρ: Βεβαίως.
Γκιουρούζ: Για τους παραπάνω λόγους, η κυβέρνηση αυτή είναι υπ’ ατμόν. Φεύγουν. Αυτό το έχουν δει κι αυτοί.
Ερουϊγκούρ: Μάλιστα.
Γκιουρούζ: Σιγά-σιγά φεύγει από το προσκήνιο και η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, δεν την πιάνουν στο στόμα τους.
Σύζυγος του Ερουϊγκούρ: Στις εφημερίδες δεν υπάρχει καμία αναφορά.
Γκιουρούζ: Αυτό θα έλεγα κι εγώ. Παρακολουθείστε από τούδε και στο εξής, τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ, διοικητά μου, δεν θα δείτε και δεν θα ακούσετε τίποτα για την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Σιγά-σιγά θα αρχίσουν να αποφυλακίζονται οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι. Όσους έχουν βάλει μέσα θα τους αποφυλακίσουν.
Σύζυγος του Ερουϊγκούρ: Μακάρι, δηλαδή οι ΗΠΑ άλλαξαν γνώμη;
Γκιουρούζ: Τώρα ναι, αλλά να, τότε το σύστημα διοίκησης (των ΗΠΑ) ήταν με το μέρος τους (του Ερντογάν και του ΑΚΡ) και έκανε όλα αυτά. Όμως τώρα υπάρχουν κάποιοι που είναι αντικειμενικοί. Ο Ομπάμα έχει αποτραβηχτεί τώρα. Υπάρχει σε εφαρμογή μια άλλη στρατηγική. Γι’ αυτό λέω διοικητά μου, αυτές οι ιστορίες με την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, οι δίκες, τελειώσανε πια.
Ερουϊγκούρ: Τελειώσανε.
Γκιουρούζ: Θα τελειώσουν, γιατί οι άνθρωποι (της κυβέρνησης) σκέφτονται τα δικά τους προβλήματα.
Σύζυγος του Ερουϊγκούρ: Βέβαια, σκέφτονται τα προβλήματά τους.
Γκιουρούζ: Οι μήνες Μάιος και Ιούνιος είναι πολύ κρίσιμοι. Έχουν πέσει σε ένα τέτοιο (πρόβλημα). Γι’ αυτό ήλθα να σας τα πω με χαρά. Μη στενοχωριέστε διοικητά μου. Στην Ανατολή έχουμε μια μεγάλη κουβέντα. Όποιος κάνει κακό σε άλλον, το και επιστρέφει στον ίδιο.
Ερουϊγκούρ: Ευχαριστώ, μας έφερες καλά νέα.
Γκιουρούζ: Ναι, νομίζω πως ό,τι έσπειραν θα θερίσουν.
Αυτή είναι η συνομιλία και έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε ότι η πιο μεγάλη προβολή της έγινε από τα ΜΜΕ που ελέγχει η «Κοινότητα Γκιουλέν», που δεν είναι καθόλου λίγα.
Τα μέσα αυτά, όταν ανέδειξαν το θέμα της συνομιλίας, που κατά πάσα πιθανότητα καταγράφηκε και διέρρευσε από μηχανισμούς της Αστυνομίας, που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το σύστημα Γκιουλέν, άφηναν να εννοηθεί ότι ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, υπαναχωρούν από τις υποσχέσεις που έδωσαν για τον εκδημοκρατισμό του κράτους και της κοινωνίας. Μάλιστα, τότε εξέφρασαν φανερά την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει το ρόλο και τη δικαιοδοσία των Δικαστηρίων Ειδικών Αρμοδιοτήτων, που δικάζουν τις υποθέσεις του βαθέος κράτους, όπως η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και «ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ», καθώς και τις υποθέσεις των Κούρδων πολιτικών που κατηγορούνται για εμπλοκή τους σε θέματα «τρομοκρατίας».
Τελικώς, την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε στην ψήφιση νόμου με τον οποίο καταργούνται τα Δικαστήρια Ειδικών Αρμοδιοτήτων, τη θέση των οποίων λαμβάνουν Περιφερειακά Δικαστήρια Κακουργημάτων, τα οποία φαίνεται ότι προορίζονται κυρίως για τους νομούς που κατοικούνται από κουρδικούς πληθυσμούς, για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο άσκησης κρατικής τρομοκρατίας εναντίον των Κούρδων. Στον εν λόγω νόμο προβλέπεται τα Δικαστήρια Ειδικών Αρμοδιοτήτων που δικάζουν τις υποθέσεις ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, «ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ» και KCK (Ένωση Κουρδικών Δημοκρατικών Κοινοτήτων), να συνεχίσουν το έργο τους μέχρι περατώσεως της δικαστικής διαδικασίας.
Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε η «Κοινότητα Γκιουλέν» το νόμο που ψηφίστηκε, είναι το άρθρο της Ζαμάν, που θεωρείται η ναυαρχίδα του συγκροτήματος ΜΜΕ του Γκιουλέν, με τίτλο: «Το χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στις υποκλαπείσες συνομιλίες δουλεύει κανονικά».
Εμείς από την πλευρά μας να σημειώσουμε ότι όντως το διάστημα αυτό η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα και είναι λογικό να προσπαθεί να γεφυρώσει τις υφιστάμενες διαφορές με το βαθύ κράτος, μέ ό,τι αυτό σημαίνει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να υπογραμμίσουμε τη νέα κατάσταση που υπάρχει στην Ουάσιγκτον, κατά τον Γκιουρούζ, και τα αιτήματα που υποτίθεται ότι έχει από την Τουρκία: Ανοίξτε συνοριακή πύλη με την Αρμενία, στηρίξτε το Κουρδιστάν, λύστε το Κυπριακό.
Αν μη τί άλλο, αξίζει να παρακολουθούμε αυτά τα τρία μέτωπα.
Δημοσιεύθηκε στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ