Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το «κρυφτούλι» των κυβερνητικών εταίρων




Το ρήγμα στρατηγικού χαρακτήρα διευρύνεται υποκριτικά;
Της Ζέζας Ζήκου
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Ποιοι υποκρίνονται ακόμη ότι δεν καταλαβαίνουν; Φαίνεται πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποκρίνεται πλήρως υπερασπιζόμενος πως προέχει η πολιτική διαπραγμάτευση του Μνημονίου για τη βυθισμένη σε κρίση οικονομία μας, αλλά συνειδητά αποσταθεροποιεί στο μεταξύ την κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία συμμετέχει.
Ομως, οι εταίροι -δανειστές μας παραμένουν ανελαστικοί σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευθεί να πάρει η Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων.
Είναι αδύνατον, με το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών εκτροχιασμένο, να γίνει αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Η βασική προεκλογική -αλλά και μετεκλογική- θέση για αναδιαπραγμάτευση που περιλαμβάνεται με πομπώδη τρόπο στην προγραμματική σύγκλιση των τριών, εγκαταλείπεται. Η επιμήκυνση, η αντιστροφή ειλημμένων μέτρων, η χαλάρωση του προγράμματος.
Με το να παίζουν «κρυφτούλι» με τον εαυτό τους και με την τρόικα, δεν κερδίζουν τίποτα. Ας πάρουν μια απόφαση να τους το πούνε μήπως και αλλάξει κάτι. Ολοι έχουμε σιχαθεί αυτήν την υποκρισία τους... Τους υποσχέθηκαν ιδιωτικοποιήσεις. Ομως, χωρίς απολύσεις! Εντάξει...
Βεβαίως ο κ. Βενιζέλος και (εμμέσως) ο κ. Κουβέλης με τις χθεσινές δηλώσεις τους διευρύνουν το ρήγμα στρατηγικού χαρακτήρα με τη ρεαλιστική προσέγγιση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εμμένοντας στη προγραμματική συμφωνία Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η προγραμματική σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο, επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, η κυβέρνηση εργάζεται για να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, αλλά και για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων που έχουν σχέση με άμεσα μέτρα που -σύμφωνα με νομοθετημένες ρυθμίσεις- πρέπει να υπάρξουν. «Αναζητούνται τα ισοδύναμα μέτρα, και θα υπάρξουν, όπως και μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε. Ολα καλά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, τόνισε πως η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο του κειμένου της προγραμματικής σύγκλισης και εστίασε στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα… Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης», είπε και τόνισε πως «αφετηρία της αναθεώρησης είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής». Ερωτηθείς πότε θα τεθεί αυτό το ζήτημα, απάντησε πως έχει ήδη τεθεί «και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα».
Υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να συγκεραστούν οι αντίθετες απόψεις, υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν. Η χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου ήταν απλά για να συμφωνήσουν ότι… διαφωνούν και για να δώσουν ένα ακόμη ραντεβού ώστε να κλειδώσουν τα μέτρα. Ασφαλώς οι διαφορές είναι σημαντικές κυρίως σχετικά με τα μέτρα που θα αφορούν μισθούς και συντάξεις και τα ισοδύναμα ώστε να μην πληγούν τα χαμηλά εισοδήματα.
Ο κ. Βενιζέλος θέλει να κερδίσει σε επικοινωνιακό επίπεδο λέγοντας συνέχεια για την ανάγκη να τεθεί το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα θυμήθηκε να υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη να αναχαιτιστεί η ύφεση, να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές. Επίσης, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημείωσε ότι υπάρχει ύφεση που επηρεάζει και η οποία είναι βαθύτερη από αυτή που είχαν υπολογίσει οι θεσμικοί εταίροι υπέρ της χώρας. Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε επίσης ότι τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στη κυβέρνηση βοηθούν με τα μέτρα που διαθέτουν, ωστόσο, χρειάζεται εθνική στράτευση γιατί το ζήτημα είναι εθνικό. Επιπλέον εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχαίρει την προοπτική η χώρα να οδηγηθεί στην καταστροφή και το αδιέξοδο.
Πέρα από την υποκριτική στάση του κ. Βενιζέλου, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό ως προς τα μέτρα. Χαρακτηριστική του αδιεξόδου η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα: «Ψάχνουμε το άριστο μείγμα για τις περικοπές των 11,6 δισ. ευρώ», είπε. Ομως, δεν είναι εύκολο να ανακοινώσεις μέτρα που θα είναι επώδυνα για εκατομμύρια πολίτες, χρειάζεται πολλή σκέψη και ακόμη περισσότερη επικοινωνιακή διαχείριση. «Δεν πρέπει να ακυρώσουμε τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη» είπε ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης των 11,6 δισ. ευρώ. Συμφώνησαν δηλαδή στο αυτονόητο, αλλά όχι στον στρατηγικό χαρακτήρα!