Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Απαιτείται άμεσο κούρεμα ΟΛΩΝ των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων


Από τον Μυστήριο
Εν αναμονή των νέων μέτρων ύψους 11,5 δις Ευρώ, που πρόκειται να ανακοινώσει η Κυβέρνηση, ας ελπίσουμε κατ’ αρχήν ότι δεν πρόκειται να επιλεγεί η «εύκολη» λύση των οριζόντιων περικοπών. 
Απεδείχθη περίτρανα τα τελευταία δύο χρόνια, ότι η λογική των οριζόντιων περικοπών δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικα και ανάλγητη, αλλά καθ’ όλα ατελέσφορη και καταστροφική.
Καιρός όμως είναι να ξεκινήσει επιτέλους και ο διάλογος για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση των δοκιμαζομένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Διότι, όσο «ωραία» ακούγονται οι εξαγγελίες περί «ανάπτυξης», άλλα τόσο αόριστες είναι, και κυρίως ανεδαφικές, πόσω μάλλον εν μέσω βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης.
Δεδομένου λοιπόν ότι κάποια στιγμή, και πάντως εντός του Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαίωσης των ελληνικών τραπεζών, με ζεστό χρήμα 30 δις Ευρώ, ίσως και παραπάνω, από την Ε.Κ.Τ., θα πρέπει επειγόντως να τεθεί επί τάπητος η προοπτική κουρέματος όλων των ιδιωτικών δανείων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Είχα διαβάσει στην Καθημερινή προ δύο μηνών μία μελέτη μίας αμερικανικής εταιρείας σχετικά με τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες (όχι της BlackRock) – η οποία για ευνόητους λόγους δεν έτυχε μεγαλύτερης δημοσιότητας – ότι το μείζον ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες δεν είναι τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Είναι τα δάνεια εκείνων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ναι μεν σήμερα εξυπηρετούνται κανονικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου και διαρκούσης της ύφεσης, είναι πλέον βέβαιο ότι θα δηλώσουν και εκείνοι αδυναμία εξυπηρέτησης. Και τότε είναι πλέον βέβαιο ότι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν, αφού τα δάνεια αυτά αντιπροσωπεύουν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των χορηγηθησομένων δανείων.
Αν κουρευτεί το κεφάλαιο του δανείου κατά 15-20%, ή έστω το μεγαλύτερο ποσοστό των τόκων, αντιστοίχως θα μειωθούν και οι μηνιαίες δόσεις, τα δε χρήματα που θα εξοικονομήσει το κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση, μπορεί να κάλλιστα πια να τα διαθέσει στην πραγματική οικονομία και όχι στο θησαυροφυλάκιο των τραπεζών.
Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας και το κούρεμα ΟΛΩΝ των ιδιωτικών δανείων είναι πλέον βέβαιο ότι θα συνδράμει σε ικανοποιητικό βαθμό.
Είναι και προς το όφελος των τραπεζών άλλωστε, εκτός και αν οι τράπεζες θέλουν να περιέλθουν στην κατοχή τους εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα ή χαρτοφυλάκια επιχειρήσεων μηδενικής πια εμπορικής αξίας.     
Χρειάζονται μέτρα άμεσα και αποφασιστικά από την Κυβέρνηση.
Χρειάζεται όμως κι εμείς, οι πολίτες της χώρας, να απαιτήσουμε την υλοποίησή τους. Να αυτό-οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε δυναμικά την άμεση εφαρμογή τους.
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ