Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις φήμες περί απόπειρας πραξικοπήματος στην Κίνα



Ο Στρατός στο παιχνίδι της εξουσίας. Φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος στην Κίνα
(Πηγή : http://www.philenews.com/digital και http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/07/blog-post_7854.html)
Μια επική μάχη για τον έλεγχο των 3 εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έχει ξεσπάσει, καθώς στην Κίνα ο αγώνας για την εξουσία εισέρχεται σε νέα φάση. 

Στο κέντρο της, σύμφωνα με ενημερωμένες κινεζικές πηγές στο Χονγκ Κονγκ τις οποίες επικαλούνται οι SundayΤimes του Λονδίνου, βρίσκεται ο Χου Τζιντάο, ο οποίος επιδιώκει να παραμείνει επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων αφού αποχωρήσει από τη θέση του Προέδρου και του επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος αργότερα φέτος. Τα περί της προσπάθειας αυτής του Χου έγιναν γνωστά την ώρα που από το κόμμα διέρρεε η πιο λεπτομερής ώς τώρα περιγραφή της εσωτερικής σύγκρουσης, στο πλαίσιο της οποίας πυροβολισμοί ρίχτηκαν στις 19 Μαρτίου στο Πεκίνο, όταν στρατιώτες ήρθαν σε αντιπαράθεση με την παραστρατιωτική Αστυνομία. Στην πρωτεύουσα κυκλοφόρησαν φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά διαψεύσθηκαν επισήμως.
Το επεισόδιο ανησύχησε τόσο τον Χου, ώστε ασκεί μεγάλες πιέσεις για να ξεπεράσει τη σφοδρή αντίσταση και να διατηρήσει για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια τη θέση του ως προέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, η οποία του εξασφαλίζει την ανώτατη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τη δραματική ακολουθία των συμβάντων, οι SundayΤimes έγραψαν πως ήταν τα πιο αποσταθεροποιητικά στο Πεκίνο μετά τις διαμαρτυρίες στην Πλατεία Τιενανμέν, το 1989, παρουσίασε το «Τσιανσάο», ένα περιοδικό που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Χου φοβόταν ένα πραξικόπημα από ριζοσπαστικούς υποστηρικτές του Μπο Σιλάι, του καθαιρεθέντος πρώην επικεφαλής του κόμματος στην επαρχία Τσονγκτσίνγκ. Ο καθαιρεθείς Μπο είχε έναν ισχυρό υποστηρικτή στην κορυφή, τον Ζου Γιονγκκάνγκ, υπεύθυνο για την ασφάλεια. Ο Ζου είχε υπό τις διαταγές του 800.000 αστυνομικούς και στην πρωτεύουσα είχε βάλει να φρουρούν τα γραφεία του μονάδες της παραστρατιωτικής Ένοπλης Λαϊκής Αστυνομίας. Σύμφωνα πάντα με το «Τσιανσάο», ο Πρόεδρος έκανε μερικές αποφασιστικές κινήσεις, μερικοί αντίπαλοί του λένε βιαστικές. Πρώτα απάλλαξε τον υποστράτηγο Ουάνγκ Σισίν, διοικητή του 38ου Σώματος Στρατού που φρουρεί το Πεκίνο. Στη θέση του διόρισε τον υποστράτηγο Σου Λινπίνγκ. Τέσσερις νύκτες αργότερα, ο νέος διοικητής έστειλε στρατιώτες στο κέντρο της πόλης ακολουθώντας προεδρικές εντολές. Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες στα χακί που κινούνταν ανάμεσα στην Πλατεία Τιενανμέν και την οδό Φουγιού, κατά μήκος της δυτικής περιμέτρου του μεγάρου των Κινέζων ηγετών στο Ζονγκνανάι.
Σύμφωνα με το «Τσιανσάο», μια μονάδα του 38ου Σώματος ήρθε αντιμέτωπη με μια διμοιρία 36 παραστρατιωτικών αστυνομικών που φρουρούσε τα γραφεία της Κεντρικής Πολιτικής και Νομικής Επιτροπής, της βάσης του Ζου. Όμως ο 70άρης σκληροπυρηνικός Ζου δεν βρέθηκε πουθενά.
Παρέμβαση με νόημα
ΛΙΓΟ αργότερα χτύπησε το τηλέφωνο στο γραφείο του Χου, όπου ο ανήσυχος Πρόεδρος ήταν κλεισμένος με τους συμβούλους του. Στο τηλέφωνο ήταν ο Ζιανγκ Ζεμίν, ο 85χρονος πρώην πρόεδρος, ο οποίος διατηρεί την επιρροή του. «Σύντροφε Τζιντάο, θέλω απλώς να σας πω ότι ο σύντροφος Ζου Γιονγκκάνγκ είναι ένας θαυμάσιος σύντροφος με κομματικό πνεύμα αυτοθυσίας. Δεν είχε πρόθεση να κάνει πραξικόπημα. Μην είστε τόσο εύπιστος σε φήμες εχθρικών ξένων και ντόπιων δυνάμεων», είπε ο Ζιανγκ, σύμφωνα με το περιοδικό. Συνέχισε λέγοντας πως ο διωγμός των συμμάχων του Μπο πρέπει να σταματήσει: «Αν κρατήσετε αυτή τη φωτιά ζωντανή, δεν θα κάνει καλό στο κράτος, τον λαό και όλους εμάς». Είτε η περιγραφή είναι ακριβής είτε όχι, το γεγονός είναι πως μέσα σε 24 ώρες οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας πραγματοποίησαν μια επίδειξη ενότητας για τα μέσα ενημέρωσης. Η καταστροφή αποφεύχθηκε, όμως το γεγονός έπεισε τον Χου ότι δεν τον συμφέρει να παραδώσει μεμιάς όλα τα επίσημα αξιώματά του.